Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi számít életnek?

Mi számít életnek?

Figyelt kérdés

Ez alatt arra gondolok pl csinálnák egy játékot ahol a szereplőknek saját múltjuk volt, saját döntéseik vannak valódi érzelmeik vannak és jövőjük lenne akkor ők élnének?

Esetleg egy robotot csinálnák aminek ugyan ezek a tulajdonságai lennének. Nemtudtam rá keresni lehet valahol már fent van a kérdés az se biztos a legjobb helyre tettem fel de talán az élet legjobban a természethez kapcsolódik

2014. márc. 30. 05:03
1 2 3 4
 21/35 fGhw39-84th ***** válasza:

"Mondasz egy olyat ami sehogy sem mozog?"

Az ostor nélküli baktériumok?

2014. ápr. 29. 20:49
 22/35 A kérdező kommentje:
jobban utána néztem én is,mai napig nincs pontosabb besorolás mi számít "élőnek" van egy besorolási rendszer abból nemtudom mennyit elér akkor mondjuk rá hogy élő de viszont a mozgásra pl egy fára nem mondhatom hogy mozgó dolog ha ilyen szinten nézzük a mozgást akkor semmi se helyhez kötött mert az atomok se azok de ettől függetlenül még nem láttam hogy egy asztal elfutott volna előttem:)de az biztos hogy érdekes téma:)
2014. ápr. 30. 11:44
 23/35 A kérdező kommentje:
szóval szerintem az a 7 pont jól van leírva csak nem kell mind a 7-nek eleget tenni
2014. ápr. 30. 11:50
 24/35 Ozmium42 ***** válasza:

Mit szóltok ehhez a definícióhoz? Dávid Gyula egyik előadásában hallottam youtube-on:

Bonyolult (szerintem helyesebben szóhasználattal: összetett) önszaporító, evolutív struktúrák nyílt termodinamikai rendszerekben.

Ebben szerintem benne van minden, meg is válaszoltam ezzel, miért nem számít élőnek egyik felvetésed sem.

2015. ápr. 27. 21:33
 25/35 anonim ***** válasza:
Ezt én is hallottam, de mit jelent a "nyílt termodinamikai környezetben", illetve ennek mi a jelentősége? Tudnál mondani példát olyan "életre", ami nem nyílt termodinamikai környezetben van?
2015. ápr. 28. 15:05
 26/35 Wadmalac ***** válasza:

"mit jelent a "nyílt termodinamikai környezetben", illetve ennek mi a jelentősége?"

Szerintem csupán csak annyi, hogy anyag- és energiacserét folytat a környezetével.

2015. ápr. 29. 08:09
 27/35 Ozmium42 ***** válasza:

"Tudnál mondani példát olyan "életre", ami nem nyílt termodinamikai környezetben van?"

Ha egyszer úgy definiáltam az életet, hogy nyílt termodinamikai rendszerben van, akkor abból következik, hogy zárt termodinamikai rendszerben nincs élet. Nem tud létrejönni, mert az élet kialakulásához elengedhetetlen tényező az energiaáramlás. Zárt vagy izolált termodinamikai rendszerben az entrópia folyamatosan nő. Kívülről kell energiát befektetni, hogy az entrópia csökkenjen (ettől nyílt a rendszer), és kialakulhassanak az életre jellemző alacsony entrópiájú struktúrák. Ezeket fenntartani is energia igényes. Képzeld el úgy, mint egy vízimalmot. Nem elég, hogy csak ott a víz alatta, folynia is kell, mert máskülönben a puszta víz nem hajtja meg a malmot. Zárt rendszerben nincsenek malmok, mert a víz lefolyik a legmélyebb pontra, és örökké ott marad. Nyílt rendszerben a Nap elpárologtatja a vizet, leesik esőként, és folyamatosan táplálja a forrásokat, így mindig lesznek vízfolyások, amire ráépülhetnek a vízimalmok.

2015. ápr. 29. 13:07
 28/35 A kérdező kommentje:
Érdekes gondolat.De viszont választ nem ad arra,hogy egy robot élő dolog lenne.Mert egy robot is belső és külső energiacserét folytat a környezetével.Az hogy az aksiját vagy amivel működik tölteni kell az felett nem ítélkezhetünk.Mi emberek is kívülről vesszük fel a levegőt,élelmet és folyadékot.
2015. ápr. 29. 15:23
 29/35 Ozmium42 ***** válasza:
Ha nem csak a definícióm tetszőleges részleteit használnád fel, akkor láthatnád, hogy a robotod nem felel meg neki. Nem önszaporító és nem evolutív.
2015. ápr. 29. 15:47
 30/35 A kérdező kommentje:
Tudom ebbe igazat adok,csak azért hagytam figyelmen kívül mert a kezdetek,kezdetén az első baktériumoknak is mutációval kellett létre jönni.-Mivel nem szülte őket senki és nem is osztódtak.-Ez olyan mintha már a sok féleséget akarnánk szabályozni,de amúgy tény hogy ez a gondolat menet helytállóbb mint az enyém,csak kíváncsi voltam a véleményedre nem kötekedni akartam.
2015. ápr. 29. 16:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!