Hova esnénk ha lenne gravitáció az űrben?
...de az űrben mégis milyen légtértől kapsz lángra? Annyi lenne ott az oxigén?
G.
Nos, először is mint már itt többen írták az űrben is van gravitáció, és akármilyen meglepő pont ugyan úgy működik mint a Földön.
Másodszor, ha van egy m tömegű test és egy másik M tömegű test, akkor a kettejük között fellépő gravitációs erőt a következő képlet határozza meg: F_1,2=-gamma*m*M/(r^2), ahol gamma a gravitációs állandó: ~6,67*10^11 Nm^2/kg^2
3 féle kozmikus sebességet definiálhatunk:
-1. ami ahhoz kell, hogy a Föld körül pályára álljon egy test (alias keringjen körülötte), ha ennél lassabban haladsz a Földhöz képest, akkor visszaesel rá
-2. kozmikus sebesség (avagy a szökési sebesség), ha ezt meghaladó sebességgel haladsz, akkor eltávolodsz a Földtől.
-3. kozmikus sebesség: ha eléred ezt a sebességet, akkor elhagyod a Naprendszert is.
A 3 kozmikus sebesség kiterjeszthető más bolygókra is, pl.: a Plútó (tudom, h lefokozták szegényt, de amikor még én tanultam róla bolygó volt) esetében a Naptól való hatalmas távolsága és a relatív kis tömege miatt a 3. kozmikus sebesség ott kisebb, mint a Plútó szökési sebessége.
A Föld esetében a következő értékek az irányadóak:
1. kv: 7,91km/s
2. kv: 11,19km/s
3. kv: 42,3km/s
Természetesen az értékek változnak a Föld körüli pályán való keringési magassággal, a Föld jelenlegi helyzetével a Naphoz képest, stb...
Remélem kielégítő választ adtam
#5 Oxigén nélkül hogy kap lángra?
Égés feltétele, az oxigén..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!