Hogyan tudnám egy 6v-os 0.5A-es bicikli dinamó feszültségét 6v-ra stabilizálni?
Legegyszerűbb: felhasználod a dinamó (ami ezesetben: generátor) energiáját (egyenrángatás után) egy kis 6V-os ólomakksi töltésére, és az akksiról táplálod a led-eket (mondjuk egy áramgenerátor közbeiktatásával).
Akksi nélkül: építesz egy DC-DC átalakítót (pl.: LM2596S-ADJ), és beállsz vele 6V-ra.
kíváncsi lennék, hogy egy soros stabilizátorral hogy oldanád meg az alacsony fesz. problémáját... A kérdező ui. külön jelezte (gyk.: "ha túl kicsi , akkor nem gyúl fel")...
(Arról már nem is beszélve, hogy a teljesítményt nem fűtésre kellene felhasználni... :)
csak úgy kiváncsiságból kérdezem, mivel fogod hajtanai a generátort?
(dinamót már csak múzeumban lehet látni...)
Tanácsos egy köztes akksi...a többit leírták.
Van egy nagyon egyszerű megoldás, ha izzószálas lámpa helyett ledet akarsz rákötni a klasszikus kerékpár generátorra (közismert nevén dinamóra).
Már én csináltam ilyent valakinek és kiválóan világít. Nappal próbáltuk ki. A kereket kézzel meglöktük és talán 2-3 méterről a falra világított jól látható fény foltot.
Az egy négy chipes led volt és így kötöttem be őket:
Kettő leddel is megoldható.
Az igaz, hogy nagyon lassú sebességnél villog a fénye, de ha legalább 15-20 körül mész vele, akkor elég gyors ahhoz a villogás, hogy folyamatosnak látsszon a fény.
A lényeg, hogy a bicikli "dinamó" leadott teljesítményének a fele fölött legyen a led megengedhető legnagyobb teljesítménye. Akkor képtelenség túlhajtani, mert a ladott teljesítményt mindenképp elbírja a led.
Az antiparallel kötött diódák egymást védik felváltva, minden ellenkező félperiódusnál a záró irányú túlfeszültség ellen. Arra érzékenyek a ledek.
A led itt úgy viselkedik mint egy feszültség szabályzó. Amikor megnövekedne a feszültség rajta, akkor már olyan mértékű áram igyekezne folyni, amit a "dinamó" nem képes leadni. Tehát mindig az optimálisan legnagyobb kivehető teljesítményen fog működni, ezzel alkalmazkodik a terhelhetőséghez.
Egy fehér led feszültség igénye 3 Volt körül van.
(2.8-3.3V)
Pl. egy kerékpér agygenerátor a felirat szerint 6V 0.5A-es.
Ide agy-egy 3 Wattos (1A fele fog átmenni) led tökéletes megoldás, viszont kettő 1 Wattos már kevés.
Ez azt jelenti a gyakorlatban, a kerékpár agygenerátor feszültsége lejtőn lefelé, rákötött fogyasztó nélkül elérheti akár a 80 Voltot is! Ezért szoktak az EU szabvány szerinti agy"dinamókba" beépíteni egy egymással szembe kapcsolt 12 V-os Zener chipet, nehogy valakit megrázzon nedves időben, ha netán valami rossz kötésre rátenyerelne nappal menet közben izzadt kézzel, különben megrázó élményben lenne része. :)
Aztán mint az 1-es írta, vannak más megoldások is meg még mások.
Akku töltős és DC-DC átalakítós.
Greatz hidas, shottky graetz hidas,
szinkron vezérelt FET hidas és a többi trükkös megoldás.
Akkor is a legeslegegyszerűbb és legkevésbé igényes amit elsőnek mondtam. Viszont a ledet akkor is (mindenképp) el kell látni valami hő elvezető és leadó felülettel.
Abban a kettő lednek pontosan azonos helyre kell világítania ahhoz, hogy ne kettő kölönálló villogó fénynek látsszon.
Azok ledek ott a hídban, nem diódák!
A Zener feszültséget stabilizál.
Egy adott feszültség érték fölött átvezet és azt hővé alakítja.
A LED is zenerként működik de az fénnyé alakítja a felhasznált energiát, ami nekünk itt az elsődleges célunk.
Nem is kell feltétlenül 4 darabot bekötni.
Egy-egy diódát egymással párhuzamosan kapcsolsz de ellentétes polaritással, az úgy jó.
Azért tettem fel korábban azt ezt a rajzot mert már itt volt a gépen, valakinek korábban rajzoltam és küldtem a 4 chippel szelet felületű led bekötéséhez.
Itt a kettő led chippel működő kapcsolás:
Ezt így rákötöd minden nélkül egy 3 Wattos kerékpár agygenerátorra, akkor jól világít, bármiféle károsodás nélkül.
A ledek legyenek legalább 2 Watt fölöttiek darabonként!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!