A kerékpár dinamók milyen sebességnél adnak le 3 wattot?
Van nekem jelenleg egy elég régi példányom, amire ez van írva: 6V, 3W. Felszereltem a biciklire, rákötöttem a multimétert, és elindultam.
Körülbelül 8 km/óra sebességnél ad le 3 watt teljesítményt (0,5 A, és 6 V), ha gyorsulok, akkor csak a feszültség megy felfelé. 30 km/óránál már 40 voltot mértem 0,5 amper mellett, ami 20 wattot jelent!
Feltételezem, hogy abban az időben még nem mentek az emberek ilyen gyorsan, ezért így tervezték, hogy elég kis sebességeknél is jól világítson a dinamóra kötött lámpa.
Na de mi a helyzet a mai, fiatal dinamókkal? Azokra is 3 watt van írva 6 volt mellett, de ezt milyen sebesség mellett lehet elérni?
Jujj, én kérek elnézést rosszul írtam :D
40 km/óránál mértem 30 voltot, ami 15 wattot jelent.
Na, ezt valahogy nem vettem figyelembe, hogy fogyasztót is kellene rá kötni. Akkor az én hibám hogy ilyen sokat mértem, köszönöm hogy felhívtátok rá a figyelmemet ;)
Amúgy egyenáramú a dinamó, egyenáramot és egyenfeszültséget mértem rajta, ezt szoroztam össze.
Én úgy tudom, hogy a dinamó az egyenáramú, a generátor a váltakozó.
...A nevétől függetlenül pedig teljesen biztos hogy egyenáramú, lemértem mindkét funkcióval, váltakozón nincs eredmény, egyenen pedig a sebesség függvényében változik a feszültség.
"6V~"
6 volt váltakozó feszültség leadására képes (gondolom ez is terhelve)
Én most készítettem róla videót! A hagyományos dörzsdinamók 19 mm átmérőjű kerékkel rendelkeznek, ami egy 26"-os guminál 60-61 cm átmérőnél kapcsolódik hozzá, tehát az áttétel 30-32X-es. Terheletlen állapotban simán ki lehet csikarni belőle 30-32V-ot! De 2 hagyományos lámpa rákötésekor is a feszültség elérheti a 9 V-ot. Az össz leadott áramerősség 0,6 A ilyenkor. a frekvencia,mivel váltóáramot állít elő a fordulatszámmal arányos. A biciklikerék/gumi 26X1,95-ös méretesetében 1 fordulat/s értéknél a dinamó 32-őt forog. Mivel 4-4 pólust tartalmaz, ezért 32/s X 4 = 128 Hz az ilyenkor előállított áram frekvenciája. A kerék kerülete 2,075m X 1 ford/sec = 2,075 m/s X 3,6 = 7,47 km/h csak a sebesség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!