Mitől zúghat a dinamó?
Kaptam egy régi dinamót, ELVILEG 3 W, és 6 voltos, de a valóságban (kb. 10 km/h sebességgel) 15-20 voltot ad le! Ha 20-szal megyek, már eléri a 25 voltot, és amikor negyvennel mentem, max. 48 voltot értem el!
Egyetlen hátránya a dinamónak, hogy kb. 20-30 km/h-nál elkezd zúgni, de elég hangosan, én pedig már megszoktam, hogy nagyon halkan suhanok a biciklivel.
Lehet még ezzel csinálni valamit?
A kerék oldaláról leszedtem a kis lógó darabokat, így egy kicsit halkult, de még mindig hangos. Beolajoztam a dinamó kereke alatt is, ekkor vettem észre, hogy kotyog a tengely, szerintem a csapágy rossz.
Nem hiszem, hogy a csapágytól van, akkor nem 23-30 km/h-nál kezdődne a zaj.
Egyszerűen a súrlódás a gumi és a dinamó között.
Hogy méred a feszültséget? Terheletlenül?
Csak simán rátettem a multimétert.
De próbáltam már, hogy rákötök egy 24 voltos izzót, az is világított rendesen.
Majd a csapágyat megnézem.
Igen, 500 Ft-os elemlámpa, ami s***-t sem ér. Van rajta tizenakárhány funkció, de hogy minek, azt nem tudom.
Amúgy meg most kis 6 voltos ólomakksiról akarom megoldani a(z első) világítást, veszek hozzá power LEDet, és már legalább látni is fogok valamit a sötétben.
A dinamót szétvágtam (szó szerint), kiszedtem belőle a tekercset a mágnessel és a vasmaggal együtt. Csapágy nem volt benne. Talán attól zúghatott, hogy kicsit hozzáért a mágnes a vashoz, mert nagyon közel vannak egymáshoz, vagy pedig, hogy egy kis darab le volt törve a mágnesből. Majd a elsőhöz hegesztetek a haverral valami kis házat, és abba beleépítem. Csináltam már ilyeneket.
Vagy ha nem, akkor is jó lesz még valamire a belső.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!