Mi a vektoriális szorzat geometriai jelentése?
Geometriában annyi, hogy a szorzat iránya merőleges a két vektorra, a nagysága pedig megegyezik a két vektor által meghatározott paralelogramma területével. (Egy olyan paralelogramma, aminek két oldala a két vektor.)
Inkább fizikai jelentése van. Legegyszerűbben a forgatónyomaték a forgató hatást létrehozó erőnek és az erőkarnak a vektoriális szorzata.
Köszönöm!
Zöldkéz!
"Legegyszerűbben a forgatónyomaték a forgató hatást létrehozó erőnek és az erőkarnak a vektoriális szorzata."
Amit pedig úgy lehet szemléltetni, hogyha M=Fxk, akkor felrajzolom az erő támadáspontjába az F és k vektorokat, és hasonlóképpen szemléltetem a nyomatékot is úgy, hogy az M vektor hossza természetesen M=F*k*sin(szög), és iránya pedig olyan, hogy jobbrendszert alkossanak az M, F és k. A jobbrendszer azt jelenti, hogy a hüvelyk-, mutató és középső ujjamra gondolatban ráírom, hogy M, F, k (ebben a sorrendben). Amerre mutat az F és a k, az már meghatározza, hogy merre álljon a hüvelykujjam. A k vektor az erő támadáspontjából az alátámasztási pontba mutat.
Az M vektort pedig a "marokszabály" értelmében úgy szemléltetem, hogy az M vektor irányába tartom a hüvelykujjamat, mintha "OK"-t mutatnék, és a markommal érezhetem, hogy merre forgat a vektor, mintha egy motorkerékpár kormányát fognám, és a gázt húznám meg rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!