Milyen ma természettudományos tanárnak lenni?
Gondolok itt leginkább: biológia, kémia, fizika tanárra
Egyre kevesebb van belőlük, így gondolom a megbecsülésük is nő, nem?
Ha jól értem, akkor biológia BSc-t végeztél. Ezután még simán mehetsz tanár MSc-re, akkor is ha nem csináltad meg a pedagógiás/másik szakos tárgyakat. Pusztán annyi a bibi, hogy ezeket pótolni kell (én is így csináltam meg biológia szak mellett/után a tanár szakot). Annyi lehet a bibi, hogy lassan kivezetik ezt a képzési formát, szóval jó lesz sietni. És így persze nehezebb 5 félév alatt befejezni.
Ha nappalira akarsz jelentkezni, nem hiszem, hogy végezhetsz egy szakos tanárként (levelezőn talán lehet akkor is, ha még nem volt tanári diplomád, de ebben nem vagyok egészen biztos). Szóval, amennyire én tudom, mindenképpen kéne egy másik szak.
A felvételi miatt annyira nem aggódnék. Annyira kevesen mennek természettudomány-tanárnak, hogy kapva kapnak mindenkin. Biológián még viszonylag többen vannak, szóval érdemes mellé kémiát, vagy fizikát választani, azokból nagyon kevés a tanárszakos.
Elhelyezkedést tekintve is jól jön a két szak, egyszakos biológia tanárként vidéken nagyon nehéz helyet találni (Budapesten azt hiszem, jobb a helyzet). De pl. biológia-kémia tanárt szoktak keresni.
A fizetési helyzet jobb, mint korábban, az új rendszer bevezetése anyagilag kifejezetten kedvező a pályakezdőknek. (Azért hitel-visszafizetéssel valószínűleg az se annyira mókás.) A neten rá tudsz keresni, hogy kb. mennyi várható.
A központosítás áldásait is lehet cserébe érzékelni, sokkal több lett az adminisztráció (a idősebb kollégák szerint, én már ebbe "születtem"). Nagyban függ az iskolától, hogy mennyire veszik le a terhet a kollégák válláról. Az is iskola függő, hogy mennyi órát kapsz, ugye most a kötelező 22-26 között van, a fizetést a mennyisége nem befolyásolja, ezért a legtöbb helyen a maximumot osztják ki. Gyakornokoknak elvileg 20 óra kötelező, de pl. nekem is több volt, volt olyan társam, aki rögtön 26-ot kapott. :S
Az, hogy a diákok milyenek, szintén nagyon függ a sulitól. Én egy jó iskolába kerültem (szerencsére), itt nincs velük általában komoly gond, a legtöbb szülő is értelmes. Ezt sajnos nem lehet mindenhol elmondani. Mindenesetre ha valaki tényleg jó tanár, akkor valószínűleg mindenhol mg tudja találni a hangot (bár mondom, ilyen irányú tapasztalatom nekem ne nagyon van).
"Van, ahol még a fénymásolópapírt is a pedagógusok viszik be" Például nálunk is. Esetleg rálőcsölhetem a diákokra. De olyan is volt, hogy csak egy fénymásoló működött hetekig, mert a KLIK-től nem küldtek új festéket...
Az új tankönyvrendszer katasztrófa. Nem is elsősorban az a baj, hogy kisebb a választék, hanem hogy a legtöbb tankönyv f...s (legalábbis biológiából). A Mozaikos tankönyveket meg indexre tették... :S
Mindenesetre azt tényleg gondold át, hogy érdekel-e a tanárság. Jó szakma, de csak akkor, ha tényleg szereted csinálni. Ha nem vagy elég elhivatott, akkor a te szempontodból és a diákokéból nézve is kár csinálni. Ha viszont tényleg ez az ami vonz, hajlandó vagy rá időt, energiát áldozni, akkor mindent bele! :)
"Ha jól értem, akkor biológia BSc-t végeztél. Ezután még simán mehetsz tanár MSc-re, akkor is ha nem csináltad meg a pedagógiás/másik szakos tárgyakat. Pusztán annyi a bibi, hogy ezeket pótolni kell (én is így csináltam meg biológia szak mellett/után a tanár szakot). Annyi lehet a bibi, hogy lassan kivezetik ezt a képzési formát, szóval jó lesz sietni. És így persze nehezebb 5 félév alatt befejezni. "
Igen bsc-t végeztem.
Beszéltem az adott intézmény tanulmányi osztályával, és azt mondták, hogy nem engedélyezik már a tanári tárgyak nélküli belépést. Csak az mehet tanárnak bsc diplomával, akinek meg van az a minimum kredit. Nem engedélyezik az utólagos elvégzését. Új rendszer, új szabály.
"nem hiszem, hogy végezhetsz egy szakos tanárként"
Ez így van. Lehet nem adtam neki hangot, de két- vagy több szakosban gondolkodom, és biológia+kémia egyelőre a biztos, a harmadik tárgy még kérdéses, hiszen elég sok minden érdekel.
A többivel abszolút egyetértek, sajnos a negatívumokkal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!