Mátrix és tenzor közötti különbség?
A mátrix lineáris leképezéseket add meg, de a tenzor?
Illetve hogy lehet őket ábrázolni koordináta-rendszerben?
Mit jelent az, hogy másodrendű tenzor?
A tenzor is lineáris leképezés: egy vektort átvisz egy másikba. Ugyanakkor fizikai mennyiség is. Vagyis ez egy olyan fizikai mennyiség, ami egy vektorból egy másikat csinál.
A mátrix a tenzor reprezentációja egy adott koordinátarendszerben. Tehát egy tenzor végtelensokféleképp felírható mátrix formájában, attól függően, hogy mik a koordinátatengelyek. (Ugyanúgy, ahogyan egy vektor is többféleképpen írható fel, a tengelyektől függően.)
Ábrázolni a tenzort nem lehet, mert nem vektor, csak a mátrixát lehet felírni. (Pontosabban az elsőrendű tenzorok ábrázolhatók, mert azok vektorok, de a magasabb rendűek nem.)
Másodrendű tenzorok azok, amik két dimenziós mátrixszal írhatók fel, tehát két indexe van (i,j). A vektorok például csak elsőrendű tenzorok.
ezt valami rohadtjól leírta a válaszoló.
Nekem kb 1 nap kellett hogy megértsem a tenzor fogalmát.
Főleg azért, mert fogalmam nem volt a leképezés, lineáris leképezésről, ezért miután azt megértettem, ez a válasz sokat segített a tenzorban.
Valószínű későn írom már. Az is valószínű, hogy rajtam kívül még többszáz egyetemista innen próbálja megérteni a tenzor fogalmát..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!