A peptid és a polipeptid között mi a különbség? Ha egy anyagról kérdezik hogy peptid-e, de tudom hogy polipeptid, akkor ha igent mondok az jó?
A kérdés jó, az peptid, polipeptid fogalmakhoz kapcsolódó definíciók nekem se tűnnek egészen tisztázottnak. Valószínűleg tudományterülettől függően másként értelmezik a fogalmakat (pl. a peptid biológiában sokszor nem ugyanazt jelenti, mint a kémiában).
A peptid olyan vegyület, amelyek aminosavakból épülnek fel, és bennük az aminosavak peptid kötéssel (savamid kötéssel) kapcsolódnak egymáshoz. Attól függően, hogy hány elemből épülnek fel, megkülönböztetünk di-, tri-, (...) oligo- (3-10 aminosav, de van más definíció is) és polipeptideket (>10 aminosav).
(167. oldal)
Tehát véleményem szerint a válasz a kérdésedre igen (már csak a más vegyületeknél alkalmazott logika alapján is. Ugyanakkor sokszor tényleg különbséget tesznek a peptidek és polipeptidek között.
Még gyakrabban tesznek különbséget a (poli)peptidek és fehérjék között, holott a fehérjék is peptid típusú vegyületek (igaz sokszor több peptidláncból épülnek fel, illetve lehet nem fehérje jellegű részük is). A megkülönböztetés főleg a biológiára jellemző, gondoljunk csak a hormonokra (pl. oxitocin - peptid, inzulin - fehérje. Az elválasztás kritériumai nincsenek konkrétan definiálva (legalábbis én nem tudok róla).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!