Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kvantum fizikában a figyelő...

Kvantum fizikában a figyelő nem szubjektív/relatív?

Figyelt kérdés

A kvantum fizikában ugye egy kvantum részecske csak akkor részecske, ha figyeli egy figyelő, de valamit nem értek...

Az hogy mi számít figyelőnek az teljesen relatív dolog !

Tehát egy gomb megfigyelő ? vagy a macskám megfigyelő ? vagy egy vízcsepp megfigyelő ? Szóval mi az ami megfigyelőnek számít ? Ez túl relatív és szubjektív, hogy mi számít megfigyelőnek... Egy tájékozottabb személy választ adhatna nekem erről, előre is köszönöm !

2013. aug. 25. 21:13
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
Értem mostmár nagyjából, de azért ez zavaros ha belegondoltok ! :D Pedig még csak nem is nagyobb tárgyakról beszélünk. Egyébként ha a kvantumfizika igaz, és bármi lehet bárhol a "tudatunk"-nak megfelelően, akkor elméletileg a gondolat bármire képes ? Egyébként szerintem a világmindenség is lehet egy gondolatból jött létre, de az meg megint relatív, hogy mi az ami gondolatnak számít... tehát a gondolat egy agyi elektromos kisülés, de az megint relatív hogy mi számít agynak, és mi számít gondolatnak, egyáltalán mi az ami mondható gondolkodó lénynek...
2013. aug. 26. 19:31
 12/28 szpeti1991 ***** válasza:

"Egyébként ha a kvantumfizika igaz, és bármi lehet bárhol a "tudatunk"-nak megfelelően, akkor elméletileg a gondolat bármire képes ?"

Mi az, hogy bármi lehet bárhol? Ez nem igaz. Az asztalom ott van, ahol. Nem változik attól függően, hogy fgyelem-e vagy nem. De a kvantumrészecskére sem igaz, hogy a tudatunk határozza meg, hogy hol van: az elektron vagy az egyik résen megy át, vagy a másikon, semmi köze a tudatunkhoz. Annyi köze van a dolognak a megfigyelésnek, hogy hullám vagy részecske módjára viselkedik-e. De amikor hullám, akkor sem "bárhol" van, hanem egyszerre megy át a kettőn és interferál önmagával. Szóval sohasem mond az olyat a kvantumfizika, hogy egy részecske vagy tárgy helyét a tudatunk határozza meg. Annyit mond a kvantumfizika, hogy az elektron a kettős tulajdonságát nem mutogatja egyszerre, vagy egyiket, vagy másikat.

Innentől kezdve a gondolatmeneted HIBÁSAN arra van építve, hogy "ha a tudatunk meghatározhatja a részecske helyét, akkor mindent". Ez így önmagában is logikai hiba (attól, hogy valami működik szubatomi szinten, miért kell kötelezően nagyban is működnie? - gondolkoztam példán, leginkább az jutott eszembe, hogy milyen pályákon kering az elektron az atommag körül, ebből nem következik, hogy a bolygók is ilyen pályán keringenek a csillagok körül... bugyuta példa, de szerintem érted. A legtöbbször más törvények vonatkoznak az kvantumrendszerekre, mint a nagyobbakra), és ahogy láthatjuk, már az alapfelvetés is hibás, így minden logikai következtetés egy hibás alapfelvetésből indul.

És erre másfél órás youtube videókat szoktak építeni... :D

2013. aug. 27. 01:31
 13/28 A kérdező kommentje:
Rendben, elfogadom ! :D De láttam pár videót, ahol a kvantumfizikába több dolgot láttak bele, és teljesen más dolgokat mondtak róla, tehát hogy bárhol lehetnek elméletielg a részecskék, ha "nem figyelik őket" ezáltal a tudattal kéepsek lehetünk bármire. Morgen Freeman videók főleg. És láttam pár hatodik érzékkel kapcsolatos videót, ahol alá is támasztották tudósok, hogy az elme erejével lehet úgymond "teremteni" vagy érzékelni dolgokat előre. Objektíven állok ezekhez, és szkeptikus vagyok általában, de valamilyen szinten meggyőzött... mondjuk én hajlékony vagyok megfelelő érvek esetén mindig ! :D
2013. aug. 27. 11:16
 14/28 Wadmalac ***** válasza:

Egy pillanatra visszatérnék az íróasztal példára. Kvantummechanikai szempontból az asztal fizikális ottléte (persze nem egyben, hanem kvantumszinten vizsgált halmazként) tartalmazza párhuzamosan részecskéinek hullám- és részecske jellegű létezését, mint két párhuzamos valóságot. A megfigyelés szempontja szerint jelentkezik ez vagy az a jellege, tehát az határozza meg, hogy a kettőből melyik fajta létezést tekintheted a valós létezési állapotnak.

A makrovilági megfigyelésed (vagyis ülsz és nézed) ezen megfigyelési szempontokon felülálló megfigyelési mód, ezért ebben a kétfajta létezés, valóság szuperpozícióját látod, vagyis egyszerre látod az asztalt, mint részecskékből és mint hullámjelenségből álló valamit. Vagyis két párhuzamos valóságot látsz egyszerre és az asztal, amit látsz, a kettő összege.

Ez kicsit inkább filozófiai szemlélet, de érdekes gondolat.

2013. aug. 27. 11:28
 15/28 szpeti1991 ***** válasza:
Érdekes filozófiai szemlélet, de szerintem ez már a túlmisztifikálás tipikus esete. Igen, felfedeztük az elektron egy érdekes tulajdonságát (ahogy ez persze más kvantumrészecskékre is igaz), hogy kétféleképpen tud viselkedni, ráadásul mindezt egyszerre hordozza. De ettől függetlenül az asztal az asztal, nem tudom megváltoztatni, hogy hullám legyen, hiszen nem az. Vagy ha egyesével a részecskékből kinyerjük a hulláminformációt, akkor majd szétesik az asztal hullámszerűvé? :) Nem pontosan értem. Szerintem ez már több, mint amit érdemes belegondolni :)
2013. aug. 27. 12:54
 16/28 Wadmalac ***** válasza:

Lehet, hogy túl messzire mentem, de tudtommal a kétrés jelenséget már reprodukálták többatomos molekulákkal is. Tehát a jelenség egyre kisebb megfigyelhetőséggel és azonosíthatósággal, de a makroméretek felé haladva sem szűnik meg létezni.

Az elméletet ezért misztikusnak nem nevezném, de az biztos, hogy közelebb jár a filozófiához, mint a fizikához. :)

2013. aug. 27. 13:02
 17/28 anonim ***** válasza:

Kérdező, az a gond, hogy a történet nem a megfigyelőtől függ, hanem a megfigyelés lehetőségétől.

Ha ott van a buta detektor, akkor létrejön a jelenség.

Akkor is, ha az okos megfigyelő csak 3 év múlva nézi meg az eredményt.

2013. aug. 27. 13:19
 18/28 anonim ***** válasza:

>a történet nem a megfigyelőtől függ, hanem a megfigyelés lehetőségétől

Pontosan. Az emberi tudatnak, az emberi megfigyelésnek, de úgy általában az embernek semmi köze az egészhez. Az számít, hogy a rendszerben megvan-e a szóban forgó információ kinyerésére a lehetőség.

2013. aug. 27. 13:39
 19/28 szpeti1991 ***** válasza:

Én nem tudok róla, hogy nagyobb rendszereknél is kimutatták-e, tudtommal ez a kvantumrészecskék sajátosság. Önmagában egy atom szerintem nem lesz kettős tulajdonságú, ahogy egy molekula sem. Egy asztal meg aztán soha a büdös életben. De ha ellenkezőjéről tudsz linket mutatni, Wadmalac, akkor azért nagyon hálás lennék! :) :)

Pontosan arról van szó, amit közvetlenül előttem írtak, hogy nem a tudatos információkinyerés a lényeg, hanem az információkinyerés. Akkor is megtörténik, ha nem nézünk rá. Hiszen az alapfeltétel a kölcsönhatás, nem pedig az ember. Kölcsönhatás tudat nélkül is van.

2013. aug. 27. 16:28
 20/28 anonim ***** válasza:

Annyira nem ertek hozza hogy elkezdjek beleirni, de:

...a buta detektor 3 evig a fiokban nem lehet szuperponalt allapotban? Konkretan Herr Sch. macskaja nem pont ilyen detektor volt ? :)

Szoval esetleg megiscsak az okos megfigyelo az aki a hullamfuggvenyt egyik sajatallapotaba kenyszeriti... v. Nem? Annyira emlekszem halvanyan, hogy ultimativ valasz arra, melyik szinten szunik meg a szuperpozicio nem igazan volt, many worlds meg ilyenek.

Vagy vmit felreertettem a gondolataitokban?

'nagyobb' rendszerek:

Ilyeneken is vegeznek ketres kiserletet, nem is messze, becsben, van egy szupersztar: Anton Zeilinger et alii (naluk voltam labgyak.on:). Kb. 10 eve voltak nature szintu cikkeik fulleren(C60 !) ketreskiserleteirol, akkoriban o mar virusokrol almodozott, de nem neztem utana meddig jutottak.

A kerdes osszefugg a kvantuminformacio elmeletevel, gondolom ez

nem lep meg.

Az erdeklodo fiatalembernek talan ajanlhatjuk a Feynman "Mai Fizika" megfelelo fejezetet, ill annak felvezeto szoveget...

Esetleg ha valaki tud olyan reszt mondani benne, amelyik kevesbe matekos...? (ennyire nem ismerem)

Feynman zseni volt , didaktikailag is. De lehet h Zeilinger is irt mar konyvet, ha tudsz angolul, keress ra (site:univie.ac.at)

A QM igen nepszeru, szoval csomo youtube video is van mindenfele eloadasrol, Feynmannak is vann fonn sok, kell keresni szamodra elvezhetot. Ezoteriat keruld...!!

Magyarul pl. a Mindentudas Egyetemen biztos van errol is eloadas a honlapon.

2013. aug. 28. 00:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!