Kvantum fizikában a figyelő nem szubjektív/relatív?
A kvantum fizikában ugye egy kvantum részecske csak akkor részecske, ha figyeli egy figyelő, de valamit nem értek...
Az hogy mi számít figyelőnek az teljesen relatív dolog !
Tehát egy gomb megfigyelő ? vagy a macskám megfigyelő ? vagy egy vízcsepp megfigyelő ? Szóval mi az ami megfigyelőnek számít ? Ez túl relatív és szubjektív, hogy mi számít megfigyelőnek... Egy tájékozottabb személy választ adhatna nekem erről, előre is köszönöm !
"Egyébként ha a kvantumfizika igaz, és bármi lehet bárhol a "tudatunk"-nak megfelelően, akkor elméletileg a gondolat bármire képes ?"
Mi az, hogy bármi lehet bárhol? Ez nem igaz. Az asztalom ott van, ahol. Nem változik attól függően, hogy fgyelem-e vagy nem. De a kvantumrészecskére sem igaz, hogy a tudatunk határozza meg, hogy hol van: az elektron vagy az egyik résen megy át, vagy a másikon, semmi köze a tudatunkhoz. Annyi köze van a dolognak a megfigyelésnek, hogy hullám vagy részecske módjára viselkedik-e. De amikor hullám, akkor sem "bárhol" van, hanem egyszerre megy át a kettőn és interferál önmagával. Szóval sohasem mond az olyat a kvantumfizika, hogy egy részecske vagy tárgy helyét a tudatunk határozza meg. Annyit mond a kvantumfizika, hogy az elektron a kettős tulajdonságát nem mutogatja egyszerre, vagy egyiket, vagy másikat.
Innentől kezdve a gondolatmeneted HIBÁSAN arra van építve, hogy "ha a tudatunk meghatározhatja a részecske helyét, akkor mindent". Ez így önmagában is logikai hiba (attól, hogy valami működik szubatomi szinten, miért kell kötelezően nagyban is működnie? - gondolkoztam példán, leginkább az jutott eszembe, hogy milyen pályákon kering az elektron az atommag körül, ebből nem következik, hogy a bolygók is ilyen pályán keringenek a csillagok körül... bugyuta példa, de szerintem érted. A legtöbbször más törvények vonatkoznak az kvantumrendszerekre, mint a nagyobbakra), és ahogy láthatjuk, már az alapfelvetés is hibás, így minden logikai következtetés egy hibás alapfelvetésből indul.
És erre másfél órás youtube videókat szoktak építeni... :D
Egy pillanatra visszatérnék az íróasztal példára. Kvantummechanikai szempontból az asztal fizikális ottléte (persze nem egyben, hanem kvantumszinten vizsgált halmazként) tartalmazza párhuzamosan részecskéinek hullám- és részecske jellegű létezését, mint két párhuzamos valóságot. A megfigyelés szempontja szerint jelentkezik ez vagy az a jellege, tehát az határozza meg, hogy a kettőből melyik fajta létezést tekintheted a valós létezési állapotnak.
A makrovilági megfigyelésed (vagyis ülsz és nézed) ezen megfigyelési szempontokon felülálló megfigyelési mód, ezért ebben a kétfajta létezés, valóság szuperpozícióját látod, vagyis egyszerre látod az asztalt, mint részecskékből és mint hullámjelenségből álló valamit. Vagyis két párhuzamos valóságot látsz egyszerre és az asztal, amit látsz, a kettő összege.
Ez kicsit inkább filozófiai szemlélet, de érdekes gondolat.
Lehet, hogy túl messzire mentem, de tudtommal a kétrés jelenséget már reprodukálták többatomos molekulákkal is. Tehát a jelenség egyre kisebb megfigyelhetőséggel és azonosíthatósággal, de a makroméretek felé haladva sem szűnik meg létezni.
Az elméletet ezért misztikusnak nem nevezném, de az biztos, hogy közelebb jár a filozófiához, mint a fizikához. :)
Kérdező, az a gond, hogy a történet nem a megfigyelőtől függ, hanem a megfigyelés lehetőségétől.
Ha ott van a buta detektor, akkor létrejön a jelenség.
Akkor is, ha az okos megfigyelő csak 3 év múlva nézi meg az eredményt.
>a történet nem a megfigyelőtől függ, hanem a megfigyelés lehetőségétől
Pontosan. Az emberi tudatnak, az emberi megfigyelésnek, de úgy általában az embernek semmi köze az egészhez. Az számít, hogy a rendszerben megvan-e a szóban forgó információ kinyerésére a lehetőség.
Én nem tudok róla, hogy nagyobb rendszereknél is kimutatták-e, tudtommal ez a kvantumrészecskék sajátosság. Önmagában egy atom szerintem nem lesz kettős tulajdonságú, ahogy egy molekula sem. Egy asztal meg aztán soha a büdös életben. De ha ellenkezőjéről tudsz linket mutatni, Wadmalac, akkor azért nagyon hálás lennék! :) :)
Pontosan arról van szó, amit közvetlenül előttem írtak, hogy nem a tudatos információkinyerés a lényeg, hanem az információkinyerés. Akkor is megtörténik, ha nem nézünk rá. Hiszen az alapfeltétel a kölcsönhatás, nem pedig az ember. Kölcsönhatás tudat nélkül is van.
Annyira nem ertek hozza hogy elkezdjek beleirni, de:
...a buta detektor 3 evig a fiokban nem lehet szuperponalt allapotban? Konkretan Herr Sch. macskaja nem pont ilyen detektor volt ? :)
Szoval esetleg megiscsak az okos megfigyelo az aki a hullamfuggvenyt egyik sajatallapotaba kenyszeriti... v. Nem? Annyira emlekszem halvanyan, hogy ultimativ valasz arra, melyik szinten szunik meg a szuperpozicio nem igazan volt, many worlds meg ilyenek.
Vagy vmit felreertettem a gondolataitokban?
'nagyobb' rendszerek:
Ilyeneken is vegeznek ketres kiserletet, nem is messze, becsben, van egy szupersztar: Anton Zeilinger et alii (naluk voltam labgyak.on:). Kb. 10 eve voltak nature szintu cikkeik fulleren(C60 !) ketreskiserleteirol, akkoriban o mar virusokrol almodozott, de nem neztem utana meddig jutottak.
A kerdes osszefugg a kvantuminformacio elmeletevel, gondolom ez
nem lep meg.
Az erdeklodo fiatalembernek talan ajanlhatjuk a Feynman "Mai Fizika" megfelelo fejezetet, ill annak felvezeto szoveget...
Esetleg ha valaki tud olyan reszt mondani benne, amelyik kevesbe matekos...? (ennyire nem ismerem)
Feynman zseni volt , didaktikailag is. De lehet h Zeilinger is irt mar konyvet, ha tudsz angolul, keress ra (site:univie.ac.at)
A QM igen nepszeru, szoval csomo youtube video is van mindenfele eloadasrol, Feynmannak is vann fonn sok, kell keresni szamodra elvezhetot. Ezoteriat keruld...!!
Magyarul pl. a Mindentudas Egyetemen biztos van errol is eloadas a honlapon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!