Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Valaki magyarázza már meg, h....

Valaki magyarázza már meg, h. mi az a szubjektív, és hogy mennyi köze van a relatív-hoz?

Figyelt kérdés
köszi

2012. dec. 2. 00:27
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

szubjektív - olyan dolgokra mondják hogy szubjektív, amit mindenki máshogy ítél meg. Pl egy fagyi finom-e vagy nem, ez szubjektív, mert szerintem finom, a tesóm szerint meg nem.

objektív - a szubjektív ellentéte. pl: 2+2=4. Vagy: ha feldobok egy almát, akkor az valószínűleg le fog esni (aki kötekedni akar az képzelje hozzá a szükséges feltételeket is :P). Ezeket megítélhetik az emberek máshogy, de akkor valami kommunikációs hiba van, vagy a másik egy idióta.

Objektív kérdésekben tehát joggal elvárhatjuk a beszélgetőpartnerünktől, hogy velünk egy véleményen legyen, szubjektív kérdésekben pedig illik elfogadni, hogy mások máshogy látják a kérdést.

relatív - igazából a két fentihez nincs sok köze. Eldobok egy követ, akkor utána én távolodok a kőtől, vagy a kő távolodik tőlem? Ez relatív, mert pl a kőről nézve én kerülök egyre messzebb. Vagy: Michael Jordan magas-e? Ez is relatív, van, akitől magasabb, van, akitől alacsonyabb. Vagy amit Einstein mondott tán viccesen, hogy az idő relatív, mert ha tűzforró vasat szorongatsz, akkor egy másodperc nagyon sok időnek tűnik, de ha egy szép lánnyal beszélgetsz akkor meg nagyon gyorsan eltelik.

2012. dec. 2. 00:56
 2/8 anonim ***** válasza:
0%
Az objektív konkrét pontos megkerülhetetlen.Pld a desztillált víz 100C fokon forr 1atm-on. Szubjektív nem 100%-os valamitől függő. Pld a sós víz már nem 100 fokon forr és csökkent nyomáson se.Ezért egy forráspont relatív.
2012. dec. 2. 01:00
 3/8 anonim ***** válasza:
63%, te is kevered a szubjektívat és a relatívat, vagy csak elírtad :)
2012. dec. 2. 01:01
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A latin eredet alapján világosabb lesz:

szubjektív (szubjektum, azaz alany, a cselekvő, az ember maga): vagyis az embertől függ, ki így ki úgy tesz valamit. Ilyen az ízlés is.

objektív (objektum=tárgy): azaz nem a cselekvőtől függ. Tárgyilagos. Részlehajlás nélküli, tényszerű.

relatív (viszonylagos): egymáshoz képest számít, nem abszolút

vagyis:

szubjektív <-> objektív

abszolút <-> relatív

2012. dec. 2. 01:19
 5/8 kalmj ***** válasza:
69%

Obbjektív az hogy kapsz egy karót.

Szubjektív meg az ahogy kimagyarázod. :D

2012. dec. 2. 06:47
 6/8 anonim ***** válasza:
Annyi összefüggés azért van köztük, hogy ami szubjektív, az annyiban relatív, hogy a szemlélő egyéni megítélésétől függ.
2012. dec. 16. 14:32
 7/8 anonim válasza:

Azt írja meg valaki konkrétan, hogy: egy ok tőlem objektív. Ez konkrétan mit jelent ?

Nos éa szubjektív.

Én úgy gondolom, hogy objektív ok, hogy nem én döntök valamiben, nincs ráhatásom, tehát tőlem objektív.

Szubjektív meg, hogy elfogult vagyok a döntésemben valaki, vagy valami iránt.

2016. febr. 13. 13:48
 8/8 anonim válasza:
Konkrétan: a barátom azt mondta, hogy objektív okok miatt nem akar velem egészen szoros kapcsolatot. Nos, ez mit jelent hajszál pontosan ? Milyen objektív ok akadályozhatja meg ebben ? (Mert engem semmi.) Talán impotens lehet? Az lehet objektív ok ? Vagy van neki másik barátnője ? (Bár nem vettem észre.) Az lehet objektív ok ?
2016. febr. 13. 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!