Van olyan ország, ahol nem az államalkotó nemzet van többségben? És olyan, ahol csak relatív többségben van?
Utóbbira én csak egy példát tudok, Montenegrót, ahol a montenegrói népesség csak 43%-át alkotja az össznépességnek.
Tudtok egyéb példákat?
Te kit tekintesz államalkotó nemzetnek a Dél-Afrikai Köztársaságban?
Mivel az elnök a 79%-os többséget alkotó fekete lakosságból kerül ki (ami mondjuk nem egy nemzet, de gondolom te a búrokra, vagy az angolokra gondoltál), ezt nem tudom értelmezni.
Attól függetlenül lehet, hogy igazad van.
Ilyen például Andorra, ahol a katalánok kb 33%-át adják a népességnek, a többi spanyol meg francia, noha az igaz hogy az egyetlen hivatalos nyelv a katalán.
Amúgy Montenegró az eléggé vitatott kérdés még a tudósok körében is, azért mert nem tudják eldönteni, hogy létezik-e a montenegrói nyelv/nép vagy nem. Érdekes egy vita amúgy, többször olvastam olyan cikkeket amely ezekkel foglalkozott.
Kérdéshez visszatérve :
Bosznia-Hercegovina -> Bosnyákok, Szerbek, Horvátok, mindegyik kb 30-40% (a horvátok kevesebben vannak)
Lettország -> a lettek kb a népesség 55%-át teszik ki, a többi főleg orosz. A lett főváros Riga is majdnem orosz többségű.
Aztán vannak olyan országok, ahol államalkotó nemzet nincs, hanem több nemzet alkotja, pl Belgium (vallonok, flamandok) , Luxemburg is eléggé határeset, révén hogy a német nyelvet és a franciát is rengetegen beszélik ott, pl a TV csatornák jó része francia.
Több most hirtelen nem jut eszembe.:)
De amúgy ha megnézed, szinte az összes afrikai ország ilyen, nincsenek olyanok hogy pl : Togó-i nép, Benin-i nép stb, több különböző nemzetiségek alkotják ott az országokat. (Az Észak-Afrikai arab országok kivételével)
Az utolsónak nagyon szépen köszönöm.
Ha eszedbe jut még, szívesen fogadom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!