Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy anyag részecskéit...

Ha egy anyag részecskéit fénysebesség közeli sebességre gyorsítanánk akkor milyen halmazállapotú lenne?

Figyelt kérdés

2013. júl. 28. 21:00
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
látom te nem érted a kérdésemet, mindegy.
2013. júl. 29. 11:38
 12/23 anonim ***** válasza:

11-es: először is valószínűnek tartom, hogy olyan hőmérő sincs, ami akár 1 milliárd fokot mérne. Akkor kimondhatjuk, hogy nincs is ennél magasabb hőmérséklet?

A válaszod amúgy azt jelenti, hogy azéret nincs a Plank hőmérsékletnél magasabb hőmérséklet, mert a tudósok megmondták. Csak én nem ilyen válaszra vagyok kíváncsi, hanem szeretném tudni, hogy pontosan mit és miért mondtak. Érted már?

2013. júl. 29. 13:28
 13/23 A kérdező kommentje:
Ha az anyag megszűnt akkor nincs minek növelni a hőmérsékletét nem?
2013. júl. 29. 13:31
 14/23 anonim ***** válasza:
De miért szűnne meg az anyag?
2013. júl. 29. 14:49
 15/23 A kérdező kommentje:
Pedro leírta
2013. júl. 29. 15:09
 16/23 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdező azt akarta tudni,hogy a hőmérsékletet okozó részecskemozgás ha fénysebességgel történne,az mit váltana ki a felépített anyagból.

Tehát nem azt,hogy egy kamiont egészében mozgatnánk..

2013. júl. 29. 15:18
 17/23 A kérdező kommentje:
Pontosan.
2013. júl. 29. 15:19
 18/23 anonim ***** válasza:

Pedro azt írta, hogy a Plank hőmérséklet felett az anyag megszűnik, és átalakul sugárzási energiává. Ez így elég butaság, mert maga a sugárzási energia is anyag, van neki hőmérséklete, ahogy a háttérsugárzásnak is.

Másrészt Pedro beidézte a magyar wikipedián található 2 sornyi információt, ami számomra megint csak elég kétes. Az angol wikipedia pl. ezt írja:

"At temperatures greater than or equal to TP, current physical theory breaks down because we lack a theory of quantum gravity."

Vagyis:

"A Plank hőmérsékletnél nagyobb vagy azzal megegyező hőmérsékleten a jelenlegi fizika csődöt mond, mert még nem ismerjük a kvantumgravitáció elméletét"

Ez nekem nem egészen azt jelenti, hogy a Plank hőmérsékletnél magasabb hőmérséklet nem létezik.

2013. júl. 29. 16:00
 19/23 anonim válasza:

Akkor a kérdezőnek ugyanúgy fogalma sincsen a fizikáról és arról sem mit ír le, mint pedró, mert az hogy : Ha egy anyag részecskéit fénysebesség közeli sebességre gyorsítanánk akkor milyen halmazállapotú lenne? - Azt jelenti, hogy az anyag pl űrhajó eléri a fénysebességhez közeli értéket. akkor pedig a halmazállapota változatlan marad.

Az sem igaz, hogy az anyagban található részecskék elérnék a fénysebességet, mert az atomban már ehhez közeli sebességen mennek. Magát az egész atomot kellene fénysebességhez gyorsítani, úgy hogy 3-5 szabadsági fokban legyen képesek egymással ütközni, ne pedig lineáris mozgást végezzenek egy irányban, de akkor a kérdés TELJES MÁS LENNE !

Kb most sem tudni a kérdező mit szeretne tudni.

2013. júl. 29. 16:06
 20/23 anonim ***** válasza:

Egyetértek ez a kérdés önmagában zavaros,most akkor döntsük el hogy mire vagyunk kíváncsiak.

Egy anyag pl kalapács részecskéit gyorsítjuk ,tehát az egész kalapácsot mozgatjuk ? vagy a kalapács egy helyben áll és a részecskéit rezgetjük fénysebesség felé amennyire eltudnak mozdulni? nagyon nem mindegy.

Ha a kalapácsot mozgatod ,nem történik halmazállapot változás csak látszólagos hosszkontrakciót szenved és matematikailag megnövekszik a tömege ,kinetikus energiája de nem olvad el vagy ilyesmi.

Ha a kalapácsot részecskeügyileg rezgeted (mechanikai rezgés) pl egy indukciós berendezéshez tartva akkor már van halmazállapot változás.

Szerintem te aki kérdezed nem vagy tisztában a halmazállapot szó mire vonatkozik mert a részecskéknek nincs halmazállapota, legalábbis én nem hallottam olyat hogy az elektron ,vagy a proton,neutron pozitron és a többi hülyeségnek kvarkok leptonoknak halmazállapotuk lenne .Azon a méretszinten pl nyomás sem értelmezhető ,ott csak törvényszerű taszító-vonzó jelenség leíró függvények vannak.

2013. júl. 29. 20:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!