Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A "sötét anyag" mozoghat a...

A "sötét anyag" mozoghat a fénysebesség négyzetével és ezért nem látható?

Figyelt kérdés
Einstein: E = m x (c x c)
2010. aug. 31. 22:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
én most nemértem ezt...:D
2010. aug. 31. 22:42
 2/11 anonim ***** válasza:
A fénysebességnél többel semmi nem mozoghat.
2010. aug. 31. 22:51
 3/11 anonim ***** válasza:
Hol az összefüggés?
2010. aug. 31. 23:30
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Sötét anyag... Úgy látom, az a fejedben van :-D (bocsi...)

Nem, ANYAGI test nem mozoghat fénysebességgel, vagy annál gyorsabban a speciális relativitáselmélet értelmében. Még a "sötét anyag" sem. Bár nem egészen tudjuk,hogy az tulajdonképpen mi is, de azzal tisztában vagyunk, hogy a fizika törvényei rá is vonatkoznak.

Az E=mc2 képlet csak az anyag és energia egymásba történő átszámításához használatos. (A relativitáselmélet képletei ennél azért sokkal de sokkal bonyolultabbak.) Ezzel a képlettel szokták szemléltetni, hogy hogyan is lesz egy láncreakció során fellépő piciny tömegdefektusból iszonyatos erejű atomrobbanás.

Pedro

2010. aug. 31. 23:35
 5/11 A kérdező kommentje:

Pedro - ezért kérdezem, hogy világosodjon bennem a sötét anyag.

A robbanásos magarázatodnál mégis ott van a fénysebesség négyzete. A tömeg létezik anyag nélkül is?

2010. szept. 1. 07:42
 6/11 anonim ***** válasza:

Az anyagot azért látod "sötétnek", mert az emberi szemmel már nem látható fény spektrumban sugároz vagy ver vissza.

Ezért abszolut sötét anyag nem létezik, még a fekete lyuk sem sötét.

A sötétben "látó" Infrakamera is ezen alapszik, de ottvan még az elektromos, mágneses, kozmikus, radioaktív stb... sugárzás.

2010. szept. 1. 08:19
 7/11 anonim ***** válasza:

Előző:

Ez de hülyeség...A fekete lyuk azért fekete mert az eseményhorizonton akkora a szökési sebesség hogy még a fény sebességével közlekedő részecskék se tudnak kiszabadulni a gravitációs mezőből!

Ergo se hullám se semmilyen akár fény sebességével haladó hatás sem tud kimuzdulni belőle.Szóval nyugodtan mondhatjuk h a fekete lyuk nem sugároz semmit(Most a Hawking-sugárzást hagyjuk ki mert az megint más).

Válaszom:

Amúgy ez a sötét anyag meg a sötét energia tartja össze a galaxisokat, szóval nem hiszem hogy fény sebességgel furikázna.Másrészt elvileg univerzumunk 80%-áka ebből a párosból tevődik ki.EGyszerűen csak nem vagyunk még elég fejlettek az észleléséhez.Majd ha azok leszünk akkor majd röhögve gondolunk rá hogy hogy találhattunk ki neki ilyen hülye nevet...:)

JustFeelGood

Remélem segítettem!

2010. szept. 1. 20:08
 8/11 anonim ***** válasza:

"A robbanásos magarázatodnál mégis ott van a fénysebesség négyzete. A tömeg létezik anyag nélkül is?"

Pont ellenkezőleg, a tömeg ekvivalens (egyenértékű) az energiával. Az atomrobbanásos példában amennyivel csökken a hasadó anyag tömege, annak megfelelő mennyiséggel csökken az energiája, amit átad a környezetének.

2010. szept. 1. 20:45
 9/11 anonim ***** válasza:
Szerintem jó kérdés, elvileg vannak olyan részecskék amik a fény sebességénél gyorsabbak, ez alá való lassításukhoz kéne végtelen energia. Erre én is gondoltam hogy lehet ez a sötétE v. anyag.
2010. szept. 1. 21:52
 10/11 anonim ***** válasza:

Léteznek részecskék, amik a fénynél gyorsabban mozognak keletkezésükkor. Az atomreaktorban, maghasadás közben képződnek ilyenek. Ezek kezdeti sebessége a reaktor vizében a vízre vonatkoztatott fénysebességnél nagyobb. De energiatöbbletüktől ún. Cserenkov sugárzással pillanatok alatt megszabadulnak, és már a relativitás elméletet nem sértve a vízre vonatkoztatott fénysebességnél kisebb sebességgel száguldanak tova.

Szóval önként és dalolva lassulnak fénysebesség alá!!!

2010. szept. 2. 04:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!