Valaki el tudná magyarázni hogy ezt hogy kell értelmezni? (kémia)
1. nyomdahiba.
2. a néhány gramm legyen 2 köbcentméter térfogatú.
Ha ezt szétlapítjuk 20 000 m2 felületre akkor 10E8 ad részére vékonyul. De a cm már így is 10 a minusz másodikon méter volt, ezért végül is 100 pikóméter vastag lesz.
A palládium atomsugara: 169 pm, tehát inkább 4 kőbcenti legyen az a néhány gramm.
Ezt az előző választ én nem tudom hova tenni, inkább leírom én hogy gondolom.
Két dolgot kell hogy megérts. Az első, hogy az autók katalizátorának anyaga szivacsos szerkezetű, azaz nagyon sok lyukacska van benne. Emiatt maga az anyag óriási felülettel rendelkezik. Úgy képzeld el, mint a mosogatószivacsot. Az is amiatt nyomható össze, mert lyukacska, és a lyukacskákban levegő van. Fogalmazzunk így: egy anyag felületének az a terület számít, ami érintkezik a levegővel. Tehát ha sok lyukacska van, akkor az anyag belseje is érintkezik a levegővel. Minél több a lyuk, annál nagyobb felülete egy adott térfogatú testnek. Emiatt a hatás miatt az autó katalizátora elérheti a 30.000 m2-es felületet, pedig térfogata nem túl nagy, igazából simán elfér a két összetartott tenyeredben. A másik dolog, hogy az a pár gramm fém szétoszlatható nagyon nagy felületen, csak kellően vékonyan kell felvinni. Jelen esetben pár gramm elég ahhoz, hogy 30.000 m2 felületet bevonjon. Ez nem túl vastag bevonat, valószínűleg csak pár vagy pár tíz atomnyi vastag, de az elég a katalizátor működéséhez. Persze szét lehet osztani ugyanennyi fémet kisebb felületen is, de akkor vastagabb lesz a bevonat, ami az autóknál fölösleges. Az a pár atomnyi vastagság az optimális.
Ez nem egy sík felületről beszél, hanem fajlagos felületről. A vékonybél 500 m2-es, mégis elfér viszonylag kis helyen. A fajlagos felület annál nagyobb, minél kisebb szemcséjű, vagy minél porózusabb (összefüggő) anyagról van szó. Az összfelületet vonatkoztatják egységnyi tömegre.
Bár nem értek az autó katalizátorokhoz, de feltételezem, hogy egy porózus szerkezetű valamire van ráfújva a palládium, platina és ródium vékony rétegben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!