Mi a véleményed a világegyetem kialakulásáról?
sok féle teória van (pl. egyetlen gondolat hatására jött létre , Isten teremtette, stb.)
Ti milyen véleményen vagytok?
"z a magyarázat kicsit olybá tűnik nekem, mintha valamit feltétlenül muszáj lenne Istenek nevezni"
Számomra nem kétséges, hogy létezik egy magasabb rendű tudat (vagy tudategyüttes), amelyet az emberiség mindig is vallások formájában próbált lefordítani a saját nyelvére. Számomra a világegyetem puszta létezése bizonyíték, de ennél közelebbit nem tudok mondani róla, mert minél inkább szeretnék, annál megfoghatatlanabb.
A természeti törvények pedig maguktól vannak, ugye? Illetve "véletlenszerűen" kialakultak...
"Isten" itt van a szemünk előtt, de annyira részleteire bontva vizsgáljuk a világot, hogy nem látjuk a fától az erdőt. Vagy pedig nem akarjuk.
Véleményem szerint az ember előbb-utóbb eljut arra a szintre, hogy bigott, megkérdőjelezetlen hitből a teljes hitetlenségen át eljusson a végső felismerésig. Ez az út még úgy tűnik, hosszú.
#23:
>A természeti törvények pedig maguktól vannak, ugye? Illetve "véletlenszerűen" kialakultak...
A válasz erre az, hogy még nem tudjuk, és nem az, hogy biztosan valamiféle Isten volt az oka.
Egyébként amit most csinálsz, az játék Isten fogalmának értelmezésével. Ha te feltétlenül Istennek akarod nevezni azt az ismeretlen dolgot, ami az univerzumunk és annak törvényeinek kialakulását eredményezte, akkor rajta, de én nem látom értelmét ennek, sőt (és ez már szubjektív vélemény) felesleges misztifikációnak érzem.
Ignoramus
"azt az ismeretlen dolgot, ami az univerzumunk és annak törvényeinek kialakulását eredményezte [...] felesleges misztifikációnak érzem."
Nem akarom feltétlenül annak nevezni, de nem is célom eltávolítani az egyenletből. Attól még, hogy a Nagy Tervezőt/Rendezőt kiiktatjuk, semmivel nem válik megfoghatóbbá az anyagi világ. Sőt, az összességében tudatos együttműködést szimuláló folyamatok még kevésbé válnak érthetővé.
"Utóbbit nevezzük természeti törvénynek, azokat tehát semmilyen transzcendens entitás nem hozza létre. De kijelentésed szerint Newton az Isten. :)"
Szépen kiforgattad a szavaimat. Te is tudod, hogy a világegyetemet átható erőkről van szó, nem magukról a szavakba foglalt törvényekről.
Ősrobbanás párti vagyok! :D
Majd ha Isten személyesen megjelenik előttem akkor talán váltok de nem biztos... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!