Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az egérfogónak felhúzva...

Az egérfogónak felhúzva nagyobb a tömege?

Figyelt kérdés
2013. júl. 1. 17:18
1 2 3 4
 31/39 anonim válasza:

1.5g alakult energiává. Minden energiává ami elpusztította a várost (1.5 * 300.000.000^2 Joule). Konkrétan fotonok formájában elektromágneses sugárzássá. Annak széles spektruma keletkezett, beleértve a hősugárzást.

1.5g alakult energiává = a reakció során keletkezett anyag ennyivel volt kevesebb mint előtte

1.5g alakult energiává = a föld tömege csökkent, ez az anyag energiává alakult.

Na ez a E=mc2 nem a felhúzott rugó vagy feltöltött kondi. Ez más kategória: maghasadás, kvantummechanika.

2013. júl. 4. 12:48
 32/39 anonim ***** válasza:
Hülye vagy te, nem értesz semmit.
2013. júl. 4. 12:56
 33/39 A kérdező kommentje:

12:48

mostmár kezdem érteni.

"1.5g alakult.... Konkrétan fotonok formájában elektromágneses sugárzássá"

Az én is tudtam, hogy a fotonnak nincs tömege.

Aza 1,5g tényleg eltűnt.

Mér azt szeretném megkérdezni, hogy amikor azok a fotonok elnyelődnek valahol egy anyagban, akkor vissza adják -e azt az 1,5g tömeget, vagy az végleg eltűnik az univerzumunkból?

2013. júl. 4. 14:24
 34/39 A kérdező kommentje:
Még
2013. júl. 4. 14:24
 35/39 anonim ***** válasza:

Atomrobbanásnál egyáltalán nem csak fotonok keletkeznek, hanem alfa részecskék, elektronok és hasadási termékek is. Ezeknek a kinetikus energiája viszi el az energia nagy részét, nem a fotonok.

És fogjátok már fel végre, hogy az energia sehonnan sem tűnik el meg nem bukkan elő, csak átalakul egyik formából egy másikba. Nevezetesen: az atommag kötési energiája átalakul a szétrepülő részecskék mozgási energiájává, plusz a keletkező fotonok energiájává. Igen, amikor ezek a fotonok elnyelődnek, és növelik egy másik test energiáját, akkor annak a tömege is növekedni fog.

Az 1,5 gramm pedig eredetileg sincs jelen részecskeként a bomba anyagában. Ez a plusz tömeg elektromos energiaként van jelen (az uránatomok protonjait egymástól eltaszítani igyekvő elektromos energiaként). Ez is bizonyítja, hogy mennyi energia és tömeg képes koncentrálódni az elektromos térben.

És mielőtt jönne a következő nagyokos: IGEN, a fissziós atombombában nem magenergiából származik a robbanás energiája, hanem elektromos Coulomb-energiából. Az uránmagok ugyanis épp azért instabilak, mert a protonok közti taszítás energiája nagyobb, mint az őket összetartó magerők energiája. A hasadáskor tehát ez az elektromos energia szabadul fel.

Ha egy kis térbe összezárnánk néhány protont, majd hagynánk szétszaladni őket, akkor lényegében ugyanazt a jelenséget produkálnánk, mint amit egy uránbomba tesz. Itt is, az összezárt protonok és a hozzájuk tartozó elektromos tér tömege kezdetben nagyobb lenne, mint a szétrepülő protonok nyugalmi tömege.

A tömeg-energia ekvivalencia nem azt jelenti, hogy a tömeg (néha, bizonyos rafinált módokon) átalakítható energiává, és viszont, hanem hogy a kettő ugyanaz a dolog, csak más mértékegységben kifejezve. ha bárhol, bármi miatt nő az egyik, a másik is nő, és fordítva.

2013. júl. 4. 14:47
 36/39 anonim ***** válasza:

És a sok hülyeség miatt már én is rosszul írtam:

Nem: "az atommag kötési energiája átalakul a szétrepülő részecskék mozgási energiájává"

Hanem ahogy később írtam, az atommag elektromos energiája alakul át.

2013. júl. 4. 14:49
 37/39 anonim válasza:

No megnéztem. A mozgási energiában igazad van az energia mozgási energiaként szabadul fel, de a tömeg kérdésben ("Az 1,5 gramm pedig eredetileg sincs jelen részecskeként a bomba anyagában. ") nem:

[link]

"A keletkezett elemek és részecskék (hasadási termékek) tömege kisebb, mint az eredeti tömeg. A tömegkülönbség energiaként szabadul fel.(E=DM×c2)"

2013. júl. 4. 16:03
 38/39 anonim válasza:

És az ellentéte se maradjon ki, fúzió a Napban:

[link]

"Jelenleg a Napban másodpercenként 600 millió tonna hidrogén ég el, miközben 596 tonna hélium keletkezik. Hova tűnik el a hiányzó négy millió tonna anyag? Teljes egészében átalakul energiává. Az E=mc2 (E az energia, m a tömeg és c a fény-sebesség) egyenlet alapján azt kapjuk, hogy négy millió tonna anyag 100 000 000 000 000 000 000 kilowattóra energiának felel meg."

2013. júl. 4. 16:29
 39/39 anonim ***** válasza:

37-es, nem olvastad pontosan, amit írtam.

Én azt írtam, az az 1,5g eredetileg sincs jelen RÉSZECSKEKÉNT a bomba anyagában. Nem azt, hogy egyáltalán nincs jelen. Pont arról írtam, hogy elektromos energiaként jelen van.

Tehát a kezdeti atommag természetesen nehezebb, mint a szétrepülő részecskék nyugalmi tömege összesen. De nem azért, mert a magban lévő protonok és neutronok nehezebbek, hanem a mag mint egész, az elektromos terével együtt (és tulajdonképpen éppen attól) nehezebb.

2013. júl. 4. 17:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!