Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biztos, hogy a fénysebesség a...

Biztos, hogy a fénysebesség a leggyorsabb sebesség? Többi lent

Figyelt kérdés

Ahogy olvastam és hallottam a fény sebessége 300.000 km/s és ezt tartják a leggyorsabbnak. Stephen Hawkings - Universe dokumentumfilmjében viszont azt mondják, hogy a Nagy Bumm egy parányi atomba?(nem biztos, de most mindegy) zsúfolódott össze minden és a Nagy Bumm után mikor a kozmosz elérte a 10 perces kort, sok ezer fényévre tágult. Előtte meg olyat is mondtak, hogy a Nagy Bummot úgy kell elképzelni, hogy tök sötétség minden, azaz akkor nem is volt még fény. Ezért nem értem, hogy akkor az a nagy robbanás nem gyorsabb, mint a fény? Vagy a nagy robbanásból szökött ki a fény és ahogy ment a fény, úgy tágult a világegyetem?

Köszönöm a válaszokat :)

2013. jún. 29. 19:49
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez úgy képzeld el, hogy tér sem volt.

(Tehát nem a most ismert világegyetem csak sötét.)

A robbanás után a tér kezdett el tágulni, abban a fény, tehát nem lépte át a 300.000 km/s -t.

2013. jún. 29. 20:30
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Tömeggel rendelkező anyag leggyorsabb sebessége a fénysebesség. Léteznek hipotézisek anyagra, amik alapból gyorsabban, mint a fény - ezeket fénysebesség alá lassítani nem lehet. De egyáltalán nem biztos, hogy nincs gyorsabb sebesség :)
2013. jún. 29. 20:59
 3/9 anonim válasza:
36%
A közelmúltban találtak a tudósok egy sugárzást. ami kicsivel gyorsabban terjed mint a fény. Sajnos a pontos nevéről nincs infóm.
2013. jún. 29. 23:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: arról már kiderült, hogy mérési hiba.

Kérdező: nem. Az egy határsebesség, tehát nem lehet addig felgyorsulni. Ami meg esetleg gyorsabb, az nem tud addig lelassulni.

Esetleg alagúteffektussal átléphető.

2013. jún. 30. 00:39
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, ment a zöld :)
2013. jún. 30. 13:31
 6/9 anonim ***** válasza:

Attól, hogy anyagi test nem mozoghat gyorsabban a fénysebességnél, még nyugodtan léteznek elméleti sebességek, amik ezt jóval meghaladják. Ha pl. két test fénysebességgel távolodik tőled ellentétes irányban, akkor te úgy fogod mérni, hogy a két test egymástól 2c sebességgel távolodik. Ugyanilyen dolog a tér tágulása is.

A határsebesség csak arra vonatkozik, hogy információt nem küldhetsz A-ból B-be c-nél nagyobb sebességgel. De a tér széleinek egymástól való távolodása nem információküldés.

2013. júl. 1. 00:38
 7/9 anonim ***** válasza:

Az egy definíció, hogy a fénysebességnél nagyobb sebesség nincs. Erre (és más) definícióra felépítették a a ma érzékelhető világ törvényeit. E törvények leírják a mai ismereteinket ellentmondásmentesen. Ha lennének ellentmondások, vizsgálhatnánk, hogy melyik definíció nem megfelelő, vagy esetleg valamelyik következtetés volt téves. Tehát ellentmondásnál sem biztos, hogy a fénysebesség értékét kell változtatni. De eddig nincs ellentmondás, illetve ami van, arra még nincs bizonyíték.

A gyorsabb fénysebesség csak egyesek fantáziájában létezik, de ezeknek az egyeseknek nincs közük a fizikához.

2013. júl. 1. 12:49
 8/9 anonim ***** válasza:

"Ha pl. két test fénysebességgel távolodik tőled ellentétes irányban, akkor te úgy fogod mérni, hogy a két test egymástól 2c sebességgel távolodik."

Te így látod, de ez hamis mérés, mert egymást ők nem így látják.

2013. júl. 1. 21:49
 9/9 anonim ***** válasza:
A relatívitáselmélet tőbbek között arról is szól,hogy minden észlelő a fény sebességét ugyanannyinak méri.Ez abból fakad(ha jól értelmeztem),hogy a fény a negyedik dimenziót máshogy észleli,mint mi(az időt).Mival megtettút/idő a sebesség,ha az időt tudod befolyásolni,nem kell az utat,sebességed mégsem változik.Kissé pongyolán fogalmaztam,bocsi!De a fenntebb író is hangsúlyozza(megint Einstein),hogy a tér is változhat,tágul,ezt próbáld meg kb.úgy értelmezni,mintha melegen megnyújtanál egy mérőszalagot.Ha egy sec.alatt 1 m-t húztál ki,Melegen is ez fog történni,hiába már 104 cm.Na,ettől izgalmas:növeltünk mindent és mégse!
2013. aug. 12. 07:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!