A fény gyorsabb a fénysebességnél?
Nemhogy a fény, de semmilyen hatás vagy anyag nem terjedhet a fénynél gyorsabban.
Ki mondta azt neked, hogy a fény részecskéi hullámvonalban mozognak? Az elektromos és mágneses mező szinuszosan és merőlegesen váltakozik, ahogy a fény terjed, de "hullámvonal" csak akkor van, ha ezeknek a térerősségét rajzon ábrázoljuk.
"Ez OK, de a fény részecske hullámvonalban mozog"
Nem, nem hullámvonalban mozog. Ha a fényt részecskének tekinted, akkor többé-kevésbé egyenes vonal mentén mozog. Ha a tér torzult, akkor kívülről nézve ez a vonal nem egyenes és folyamatosan változó törésmutatójú közegben sem feltétlenül egyenes a terjedése. Viszont akkor sem hullámvonalban mozog.
Ha hullámként tekintesz rá, akkor pedig magának a hullámnak a terjedési sebessége a fénysebesség, ha lenne neki közvetítő közege, akkor annak a részecskéi nem mozognának fénysebességgel. Olyan ez, mint a vízhullámok esete: a víz felszínén a részecskék csak fel-le mozognak, nem is nagy sebességgel, de maga a hullám a részecskék sebességénél gyorsabban terjed a felszínen.
John Gribbin: Schrödinger kiscicái és a valóság keresése
"...a kartonlapba vágott két résen áthaladó fény által az ernyõn létrehozott sötét és világos sávok alkotta mintázat egész egyszerûen a fény hullámként történõ terjedésének az ékes bizonyítéka..."
"Az elsõ lyukból kiinduló homogén fény olyan hullámokat kelt, amelyek a második ernyõbe vágott lyukakból kiindulva azonos fázisban haladnak tovább. A hullámok egymással interferálnak, és az ernyõn sötét és világos csíkok jellegzetes mintázatát hozzák létre - ékes bizonyítékaként annak, hogy a fény hullámként terjed."
"A fény (pontosabban szólva az elektromágneses sugárzás) mindig azonos sebességgel halad, a c-vel jelölt fénysebességgel."
Ez alapján én még mindig úgy értem, hogy a fény hullámként terjed és a fény által reprezentált elektormágneses sugárzás (amit egyenes haladásnak tekintünk) halad az un. fénysebességgel, tehát a kérdésben említett paradoxon továbbra is fennáll szerintem.
Én laikus vagyok a témában, de nem győztetek meg (ez persze nem jelenti azt, hogy nincs igazatok, csak a fizikusok akkor miért így fogalmaznak?)
Valóban, a fény hullámként is terjed. Meg részecskeként is. Pontosabban egyszerre hullám és részecske, aztán hol ennek, hol annak látjuk.
A paradoxon viszont, amit írtál, nem létezik. Ha azt mondod, hogy a fény részecske, akkor ez a foton nevű részecske halad egyenesen, c-vel. Nem kacskaringózik, nem hullámzik, ő egy részecske. Ha meg azt mondod, hogy a fény hullám, akkor maga a hullám halad c-vel. Ekkor azonban nem a fotonok hullámoznak, nem ők kergetik egymást hullámvonalban. Ha azt mondod, hogy a fényre úgy tekintesz, mint hullámra, akkor nincs foton.
A paradoxon tehát nem állhat elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!