Biosz. Laktóz-operon érettségi feladatban segítesz?
Nem igazán értem a tejcukor-operont, szóval valaki megadhatná a válaszokat, mert a tanárunk egy kannibál. Sosem tudja senki mire kiváncsi.
a) Mely rendszertani csoportba sorolható az E. Coli? Indokolja a szöveg alapján! (1 pont)
…………………………………………………………………………………………………
b) Miért állt le a szaporodás egy rövid időre a laktóz tartalmú táptalaj esetében? (1 pont)
…………………………………………………………………………………………………
c) Rövid idő után a szaporodás üteme helyreállt. Mit állított elő a baktérium, mely a szaporodási ütem helyreállítását eredményezte? (1 pont)
……………………………………………………………………………………………….
d) Melyik két folyamat eredményeként volt képes a c) kérdésre adott válaszban szereplő anyagot előállítani a baktérium? (2 pont)
A) DNS-szintézis
B) RNS-szintézis (transzkripció)
C) Biológiai oxidáció
D) Erjedés
E) Fehérjeszintézis (transzláció)
Bemásolom azt a nagy szöveget, ami egyes válaszolók alapján mindenre választ ad....
Az első leírt operon a laktóz operon (lac-operon) volt, amelyet a sejtmag nélküli E. Coliban fedeztek fel. 1965-ben Francois Jacob, André Lwoff és Jacques Monod megosztva kaptak Nobel-díjat a génszabályozás terén elért eredményeikért, részben az operon-modell felállításáérrt. Több kísérletsorozatot végeztek. Az egyik kísérlet során a glükóz tartalmú táptalajon nevelték a sejteket, a másik kísérlet során pedig laktóz tartalmú táptalajon. A tapasztalatok a szaporodási ütemben mutatkoztak meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!