Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biosz. Laktóz-operon érettségi...

Biosz. Laktóz-operon érettségi feladatban segítesz?

Figyelt kérdés

Nem igazán értem a tejcukor-operont, szóval valaki megadhatná a válaszokat, mert a tanárunk egy kannibál. Sosem tudja senki mire kiváncsi.

a) Mely rendszertani csoportba sorolható az E. Coli? Indokolja a szöveg alapján! (1 pont)

…………………………………………………………………………………………………

b) Miért állt le a szaporodás egy rövid időre a laktóz tartalmú táptalaj esetében? (1 pont)

…………………………………………………………………………………………………

c) Rövid idő után a szaporodás üteme helyreállt. Mit állított elő a baktérium, mely a szaporodási ütem helyreállítását eredményezte? (1 pont)

……………………………………………………………………………………………….

d) Melyik két folyamat eredményeként volt képes a c) kérdésre adott válaszban szereplő anyagot előállítani a baktérium? (2 pont)

A) DNS-szintézis

B) RNS-szintézis (transzkripció)

C) Biológiai oxidáció

D) Erjedés

E) Fehérjeszintézis (transzláció)

2013. ápr. 19. 18:17
1 2
 1/12 Makoscsiga ***** válasza:
Én a világért sem akarok köcsögölni, de ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával te nem fogod továbbra sem érteni a laktóz operont. Melyik aspektusa nem világos a laktóz operon működésének? És hogy jön ide, hogy az E. coli milyen rendszertani csoportba sorolható? Én szívesen válaszolok felmerülő kérdésekre, de nem szívesen töltök ki olyan tesztet, amiben pl olyan kérdés van, mint az a).
2013. ápr. 19. 18:56
 2/12 A kérdező kommentje:
Hát ez a tesztben van. Volt egy szöveg, hogy volt két kutató és ők E.Colival kísérleteztek. És gondolom arra vonatkozik, hogy mely csoportba sorolható az E.coli.
2013. ápr. 19. 19:04
 3/12 A kérdező kommentje:
Most akkor nem tudod a válaszokat?
2013. ápr. 19. 19:08
 4/12 A kérdező kommentje:

Egyébként kicsit rosszul küldte el a gyakorikerdesek.

a) Mely rendszertani csoportba sorolható az E. Coli? Indokolja a szöveg alapján! (1 pont)

b)Miért állt le a szaporodás egy rövid időre a laktóz tartalmú táptalaj esetében? (1 pont)

c)Rövid idő után a szaporodás üteme helyreállt. Mit állított elő a baktérium, mely a szaporodási ütem helyreállítását eredményezte? (1 pont)

d)Melyik két folyamat eredményeként volt képes a c) kérdésre adott válaszban szereplő anyagot előállítani a baktérium? (2 pont)

A) DNS-szintézis

B) RNS-szintézis (transzkripció)

C) Biológiai oxidáció

D) Erjedés

E) Fehérjeszintézis (transzláció)

2013. ápr. 19. 19:09
 5/12 Makoscsiga ***** válasza:
Nyilván van köze a kérdésnek az operonokhoz, mivel a baktériumokra jellemző a operonális génszabályozás. A problémám az, hogy aki nem tudja, hogy az E. coli milyen élőlény minden bizonnyal a legminimálisabb erőfeszítést sem tette bele a tananyag elsajátításába, és továbbra sem a megértés a cél, hanem a teszt kitöltése. Na, ez nem szimpi.
2013. ápr. 19. 19:11
 6/12 A kérdező kommentje:
De tudom, hogy egy baktérium. De most mit jelent a rendszertani csoport? Lehet prokarióta, lehet baktérium.....
2013. ápr. 19. 19:14
 7/12 A kérdező kommentje:
És egyébként tudom nagyjából az operont. De mindegyik kérdésre 100 dolgot lehetne írni. Pl. arra, hogy miért állt le a szaporodás arra a dolgozatban volt egy sor és csak azt veszi figyelembe, amit arra írok. De ide én tudok 100 dolgot írni.
2013. ápr. 19. 19:16
 8/12 Ozmium42 ***** válasza:

Üdv!

1. Kérdés: "indokolja a szöveg alapján". Magyarán van előtted egy szöveg (előttünk nincs!), olvasd el, és benne lesz a válasz. Kérlek.

2. Az E. coli glükózzal táplálkozik, növekszik és osztódik. Bekerül egy táptalajba, ahol nincs glükóz, csak laktóz, amit viszont képtelen felhasználni, ezért éhezik. Mivel éhezik, nem tud növekedni és osztódni, nincs elég energiája ezekhez a működésekhez.

3. Erre nem tudok konkrétan válaszolni, de mivel eleve ez nekem egyetemi tananyag volt, és gimiben nem hiszem, hogy az operonok az alaptanterv részei lennének, ezért a következő dologra gondolok. A kérdés előtt lehet egy rövid szöveg, amit elolvasva és értelmezve kell megadni a kérdésekre a választ. Erre a kérdésre csak egy jó válasz van, és az konkrétan és világosan kiderül a szövegből!

Nyilván arról van szó, hogy a glükóz alacsony szintje, és/vagy a laktóz megjelenése elindít egy szignalizációs láncot, aminek során aktiválódik egy génszakasz, ami addig takarékossági szempontok miatt le volt kapcsolva. Az aktivált génről olyan enzim képződik, ami képes lebontani a laktózt. A baktérium ismét táplálékhoz és energiához jut, ezért növekszik és osztódik.

4. kérdés: mivel az "előállított anyag" végső soron egy enzim, ezért annak előállításához az kell, hogy a génjéről RNS kópia készüljön (transzkripció), és az RNS szálról pedig szintetizálódjon a megfelelő fehérje (transzláció)

2013. ápr. 19. 22:00
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszi. Egyébként nem az alaptanterv része, de emeltre tudni kell a tejcukor operont, gondolom ezért volt benne a dogában. De elég nehéz anyagrész.
2013. ápr. 19. 22:15
 10/12 anonim ***** válasza:
Tehát tulajdonképpen neked szövegértési problémáid vannak, vagy biológiai problémáid?
2013. ápr. 20. 00:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!