Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent ez? G-gravitáció

Mit jelent ez? G-gravitáció

Figyelt kérdés

Két test, melyek sem elektromos, sem mágneses állapotban nincsenek, egymásra vonzó erőt gyakorolnak; ezen jelenség neve G.

A vonzó erő arányos a két test tömegével, m1 és m2-vel, s amennyiben a két test méretei a távolságukhoz képest elhanyagolható, fordítva arányos a távolság négyzetével.

A másik mondatot nem értem, főleg annak másik felét.

A választ előre köszönöm.

2009. szept. 13. 22:17
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
Ez a Newton-féle tömegvonzás törvénye. Képlettel: F(gr)=gamma*(m1*m2)/(r^2), ahogy gamma a gravitációs állandó, m1 és m2 a gravitációs kölcsönhatásban álló testek (tehetetlen) tömegei, r^2 pedig a testek közötti távolság négyzete. Mind a kérdéses egyenes, mind pedig a fordított arányosság kiolvasható a törvényből: F(gr)~m1*m2 (egyenes arány); F(gr)~1/(r^2). Az arányossági tényező a gamma.
2009. szept. 13. 23:21
 2/23 anonim ***** válasza:

Javítások:

*ahol

*F(gr)~1/(r^2) --> (fordított arány)

(Előző voltam.)

2009. szept. 13. 23:22
 3/23 A kérdező kommentje:

Hát köszi, de az az igazság, hogy ez így nekem elég magas.

Igazából az érdekelne, hogy mit jelent ez: "s amennyiben a két test méretei a távolságukhoz képest elhanyagolható,"

és ez: "fordítva arányos a távolság négyzetével."

A másodikhoz: Azt értem, hogy mi az, hogy egy erő nagysága a tőle való távolsággal arányos. De mi az, hogy arányos a távolság négyzetével?

2009. szept. 13. 23:40
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

Távolság négyzetével fordítva:

Ha duplájára nő a távolság, negyedére csökken az erő. Háromszoros távolságban nyolcada az erő.

A "pontszerű" feltétel pedig azért kell, mert ha a testek méretei jelentősek a távolságukhoz képest, akkor az árapályerők deformálhatják a testeket - esetleg szét is téphetik.

2009. szept. 14. 00:13
 5/23 A kérdező kommentje:

Háromszoros távolságban nem kilencednek kellene lennie?

3 a négyzeten az 9.

Azt hiszem, nagyjából értem.

2009. szept. 14. 00:24
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

Igazad van, elszámoltam. A távolság szorzóját kell a négyzetre emelni és betenni a nevezőbe.

3* távolság: 3^2 a nevezőben.

2009. szept. 14. 01:29
 7/23 anonim ***** válasza:
100%
És azért kell elhanyagolható méretűnek lenniük, mert ha nem lennének azok akkor mindenféle másodlagos hatások jönnének be.
2009. szept. 14. 08:09
 8/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Már értem.
2009. szept. 14. 10:17
 9/23 A kérdező kommentje:

Még valami, felteszem itt, mivel ehhez kapcsolódik.

Akkor a gravitációs törvény értelmében az egyszerű dolgok is ilyen hatást fejtenek ki egymásra, amennyiben nincsenek túlságosan közel?

Mondjuk egy toll egy ceruzára??? Vagy ez csak az égitestekre vonatkozóan igaz?

2009. szept. 14. 10:20
 10/23 anonim ***** válasza:
100%
Minden tömeggel rendelkező dolog hat gravitációsan minden másra. Akár közel, akár távol. Csak ha közel vannak, akkor nem lehet ilyen egyszerűen kiszámolni.
2009. szept. 14. 11:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!