Mit jelent ez? G-gravitáció
Két test, melyek sem elektromos, sem mágneses állapotban nincsenek, egymásra vonzó erőt gyakorolnak; ezen jelenség neve G.
A vonzó erő arányos a két test tömegével, m1 és m2-vel, s amennyiben a két test méretei a távolságukhoz képest elhanyagolható, fordítva arányos a távolság négyzetével.
A másik mondatot nem értem, főleg annak másik felét.
A választ előre köszönöm.
Javítások:
*ahol
*F(gr)~1/(r^2) --> (fordított arány)
(Előző voltam.)
Hát köszi, de az az igazság, hogy ez így nekem elég magas.
Igazából az érdekelne, hogy mit jelent ez: "s amennyiben a két test méretei a távolságukhoz képest elhanyagolható,"
és ez: "fordítva arányos a távolság négyzetével."
A másodikhoz: Azt értem, hogy mi az, hogy egy erő nagysága a tőle való távolsággal arányos. De mi az, hogy arányos a távolság négyzetével?
Távolság négyzetével fordítva:
Ha duplájára nő a távolság, negyedére csökken az erő. Háromszoros távolságban nyolcada az erő.
A "pontszerű" feltétel pedig azért kell, mert ha a testek méretei jelentősek a távolságukhoz képest, akkor az árapályerők deformálhatják a testeket - esetleg szét is téphetik.
Háromszoros távolságban nem kilencednek kellene lennie?
3 a négyzeten az 9.
Azt hiszem, nagyjából értem.
Igazad van, elszámoltam. A távolság szorzóját kell a négyzetre emelni és betenni a nevezőbe.
3* távolság: 3^2 a nevezőben.
Még valami, felteszem itt, mivel ehhez kapcsolódik.
Akkor a gravitációs törvény értelmében az egyszerű dolgok is ilyen hatást fejtenek ki egymásra, amennyiben nincsenek túlságosan közel?
Mondjuk egy toll egy ceruzára??? Vagy ez csak az égitestekre vonatkozóan igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!