A fekete lyukból elvileg semmilyen hatás vagy információ nem jut ki, kivéve a gravitációs hatás. Ezt hogy hozzák össze a gravitáció gravitonokkal való magyarázatával?
Ha jól értem, a gravitonok két test között "mozognak", de ez egy fekete lyuknál nem működne. Ez nem ellentmondás?
Tudom, hogy a gravitonos dolog csak egy elmélet a sok közül, de ezt nem lehet eleve kizárni a fentiek miatt?
Hawking sugárzás formályában azthiszem távozik némi anyag a fekete lyukakból.
Egyébként ez a gravitronos elmélet badarság!
Úgy tudom a fekete lyuk információs paradoxont most próbálják feloldani? Hawking maga is közzétett egy cikket egy megoldásról 2005-ben (amúgy ő maga fogalmazta meg az egész ellentmondást '76-ban a Hawking-sugárzással), és mások is javasoltak megoldásokat a dologra.
A kvantummechanika pedig a másik három kölcsönhatást elemi részecskékkel modellezi, persze hogy úgy lehetne a legegyszerűbben átvinni ha a gravvitáció is így működne.
Ha jól tudom egyébként, konkrétan ez az ellentmondás amit mondasz nem létezik, egyszerűen azért mert a graviton ún. VIRTUÁLIS részecske (a kvantummechanika törvényei szerint), azaz nem konkrétan létező dolog hanem a bizonytalansági elv ideiglenesen fennálló megjelenési formája. A virtuális részecskék pedig amíg léteznek, megszeghetik a fizika egyes törvényeit, így például azt is hogy nem haladhatnak gyorsabban a fénynél, tehát a fekete lyukból is ki tudnak szabadulni. Ezzel eleve megszegik azt a feltevést hogy a fekete lyukból nem jut ki információ.
Értem, köszönöm!
Mindenkinek jár a zöld pacsi.
Nyugi, szelektálok! :))
Meg közben filóztam kicsit. Ha a gravitonok közvetítik a gravitációt, akkor vonzhatják-e önmagukat? Ha igen, akkor van tömegük. De akkor sajár magukból is ki kellene indulna egy csomó új gravitonnak. Úgyhogy a virtuális részecske dolog meggyőző, azzal nem mond ez ellent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!