Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valóban végtelen a világegyete...

Valóban végtelen a világegyetem? Fel lehet ezt egyáltalán fogni ésszel?

Figyelt kérdés

Azt mondják, hogy tágul, bár már az is lehet, hogy ez az elmélet is kezd megdőlni; ezt nem tudom. Ha tágul, akkor ez alatt az égitesteket, meg a közöttük található anyagokat kell érteni. De mindez kell, hogy valamilyen üres közegben történjen; kell, hogy valamit kitöltsön, amiben tud tágulni! Legalábbis én mindig erre gondolok ilyenkor. Nagy kérdés, hogy vajon van-e valahol határa ennek az egész irdatlanul nagy anyaghalmaznak; amelyen túl már talán csak a nagy üres semmi van? De még ez a feltételezett üresség is maga a tér, még akkor is, ha nincs benne semmi. Furcsa ez az egész, meg az ősrobbanás-elmélet is: minden anyag egy parányi pontban volt összesűrűsödve, körülötte meg a nagy végtelen semmi? Ki tudja!

Abba is félelmetes belegondolni, hogy a fény egy év alatt milyen távolságot tud megtenni! Szerintem az ember még ezt sem igen képes felfogni. Ha például fénysebességgel haladnánk életünknek a végéig, még akkor is csak valamelyik közelebbi csillaghoz jutnánk el. Emiatt van az is, hogy mi emberek már nem is a csillagok jelenlegi állapotát látjuk, hanem a sok évvel ezelőttit, mert a fénynek még ide kell érnie. Pedig mi most, a jelenben nézzük őket. Szinte felfoghatatlan dolgok ezek! Tehát még az idő is nagyon furcsán viselkedik az űrben. Ilyen szempontból nem sok értelme van rádiójeleket küldeni a világűrbe abban a reményben, hogy hátha valahol értelmes lények veszik az adást, hiszen arra aztán lehet várni, mire odaérnek a jelek, meg persze vissza is. De tudom, hogy az emberi kíváncsiság határtalan, ez így van rendben.

Azt is mondják egyesek, hogy a tér elhajlik; na ezt már tényleg nem tudom megérteni, de persze, attól még lehet, hogy igaz.

2013. márc. 10. 00:01
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

" Amire én gondoltam, az arra utal, hogy most már elérkezett az emberiség egy olyan ponthoz, amikor szemléletet, hozzáállást kellene váltani."

Kérdező, ne hidd, hogy ezelőtt 50-100-1000 évvel nem voltak ilyen gondolatai egyeseknek. Ha akkor megálltunk volna, akkor sosem találtuk volna fel a gőzgépet, a benzinmotort, a transzformátort, nem beszélve a nanotechnológiáról, robotikáról, számítástechnikáról, penicillinről és még millió más dologról. A tudomány fejlődésének történetében mindig minden perc olyan időpontnak tűnt, hogy nincs tovább már mit felfedezni, feltalálni, vagy ha tovább folytatják, akkor az veszélyessé válhat az emberiségre nézve. Ehhez képest mindig jött egy újabb koponya, újabb ötletekkel, elképzelésekkel, és még előrébb lökdöste az emberiséget a megismerés útján.

Értem a dilemmádat, de miért pont ma jött volna el az a pont, amikor már nem szabad, vagy nem jó, ha tovább próbáljuk megismerni világunkat? Csak azért érzed így, mert ma élsz, és vagy annyi idős, amennyi. Ha 300 évvel ezelőtt születtél volna, akkor is pont így éreznéd, és ha 1300 évvel ezelőtt születtél volna, akkor is pont így éreznéd.

A tudománynak soha nem a spiritualitás, hanem a kíváncsiság volt a mozgatórugója, hajtóanyaga.

2014. nov. 24. 15:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!