Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy oldatban mászkálnak A...

Ha egy oldatban mászkálnak A és B molekulák, és a kettő össze is kapcsolódhat, mert az energetikailag kedvező, akkor hosszú idő után mi lesz az egyensúly? Mit kell ehhez tudni?

Figyelt kérdés
sűrűség, kötési energia, hőmérséklet, és diffúziós együtthatók? ez elég?

2013. márc. 2. 16:59
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
az hogy melyik a kiindulási és végtermék, az teljesen szubjektív, nem? Megegyezés kérdése egy szimmetrikus folyamatra.
2013. márc. 3. 09:35
 12/23 A kérdező kommentje:
Ha jól értem, akkor ez aktivációs energia teljesen független a kötési energiától? Tehát nem a két dolog közti kapcsolat erőssége határozza meg az egyensúlyt, hanem az energiagát? Ez elég fura.
2013. márc. 3. 09:39
 13/23 A kérdező kommentje:
Nem tudom végülis hogyan jukadtunk ki az Arrhenius-egyenletnél, ami a reakciósebességet adja meg, hiszen azt mondtuk, hogy a sebesség lényegtelen az egyensúly beálltának jellemzéséhez, vagy nem?
2013. márc. 3. 10:08
 14/23 Silber ***** válasza:

Jaj te gyerek... Olvasd el, mit alkottunk Dubival. Az első oldal alján leírtam, hogy:

1.: K=r+/r-. (Oda- és visszaalakulás sebességének aránya, úgyhogy ERŐSEN FÜGG A REAKCIÓSEBESSÉGTŐL, sőt mi több, AZ HATÁROZZA MEG).

2.: Ha te egyensúlyi állandó értéket találsz a szakirodalomban, akkor 100% hogy meg van adva melyik egyenletre és irányra vonatkozik. Példa:

[link]

A linkelt pdf-ben leírják, hogy 298K hőmérsékleten (25°C) az ammóniaszintézis (ez a N2 + 3H2 -> 2NH3 egyenletet jelenti) egyensúlyi állandója K(1)=6*10^5. Az egyenlet, vagy megnevezés alapján objektíve definiált, hogy a termék az ammónia. Amennyiben mi bontani szeretnénk az ammóniát nitrogénre és hidrogénre (bár törne le a keze annak, aki ezt szeretné), akkor annak az egyensúlyi állandója K(2)=1/K(1) lenne, a termékek pedig N2 és H2.

3.: Az aktivációs energia sok mindentől függ, köztük a kötési energiáktól, sztérikus hatásoktól, intermolekuláris kölcsönhatásoktól, stb. Ezért egzakt módon nem tudjuk megmondani az értékét papíron (hacsak nem valami közelítő becslési algoritmussal), hanem szükséges laboratóriumi kimérése. Az aktiválási energia lényegében az az energia ami ahhoz szükséges, hogy a molekulákban olyan mértékben meg tudjuk változtatni időlegesen, hogy egymással reakcióba lépjenek.

2013. márc. 3. 10:25
 15/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm, én is így gondolom, csak megzavart, és nem értem, hogy minden könyvben az van, hogy az enzimek csak a sebességet gyorsítják fel, de az egyensúlyt nem változtatják meg. Akkor ezt hogy szokták érteni?
2013. márc. 3. 11:54
 16/23 Silber ***** válasza:
Az enzimek katalizátorok. A katalizátorok pedig az egyensúlyt nem tolják el, csak felgyorsítják a folyamatokat (az odaalakulást ugyanúgy, mint a visszaalakulást)!
2013. márc. 3. 14:38
 17/23 A kérdező kommentje:
Akkor végülis a legelső válaszoló, Dr. Nagy Ferenc rögtön megmondta a választ, csak képletet nem írt. De eszerint, ha jól értem az egyes állapotok szabadenegiái adják meg az egyensúlyi koncentrációkat, és nem az aktivációs energiák, amik csak a sebességet befolyásolják, amivel elérjük az egyensúlyt. Bár képletet nem írt senki, de talán a Boltzman eloszlás igaz rá, nem? És jól látom, hogyha mégis az Arrhenius-egyenletet használjuk közbülső számításra, és felírjuk mindkét irányra, és ezeket elosztjuk egymással, akkor kiesnek az aktivációs energiák, hiszen egyikből a másik irány, az pont az alapenergiák különbsége, és az exponensben akkor pont az lesz, amit Boltzmannál várunk?
2013. márc. 3. 14:53
 18/23 Silber ***** válasza:

Hát nagyon nem esnek ki... Az oda- és visszaalakulás aktiválási energiája igencsak eltér egymástól.

Nézd csak meg az alábbi, exoterm reakcióra vonatkozó általános energiadiagramot:

[link]

Balról jobbra haladva látod az aktivációs energia mértékét (be is van jelölve, Ea). Ez az odaalakításhoz szükséges energiamennyiség.

Na most fordítsuk meg, és a termékekből próbáljuk meg visszanyerni a kiindulási anyagokat. Ugye, mennyivel magasabban van a hegytető? Sokkal nagyobb a szükséges aktiválási energia.

2013. márc. 3. 15:17
 19/23 A kérdező kommentje:
Persze hogy eltér a különbség, de az aktivált komplex energiája ugyanaz, és a felugrás és a leugrás közti előjeles különbség az éppen simán az energiák közti különbség. Mindenesetre a kérdésre még mindig nem kaptam válasz se tőled se mástól, mégcsak rábólintást sem, hogy akkor most Boltzman vagy nem?
2013. márc. 3. 17:43
 20/23 Silber ***** válasza:

De most... Engem akarsz meggyőzni, amikor te kérdezel? Az aktivált állapot energiaszintje adott, de nem mindegy mennyi energiát kell belefeccölnöd a rendszeredbe, hogy elérd azt. Egy 2 méteres embernek kisebbet kell ugrania egy 1,5 méteres gyerekhez képest, hogy zsákolhasson. Az ugrás nagysága pedig az aktiválási energia.

Az eloszlást pedig nem tudom hogy lehetne ide bevenni, de egyáltalán nem is szükséges.

2013. márc. 3. 20:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!