Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a Földön 80 cm magasra...

Ha a Földön 80 cm magasra tudunk helyből ugrani, akkor milyen magasra tudunk lefelé ugrania Holdon?

Figyelt kérdés

A gravitáció a Földi 1-6a. Grav. a Földön 10, szóval a Holdon 1,6 ha jól számoltam:)

Nagyjából 5 méternek kéne kijönni, csak nem tudom levezetni az egészet:/

2012. nov. 30. 16:55
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
54%

A megoldás 4,8 m.

Dinamikai problémaként:

Egyenletesen lassuló mozgás, a (delta)s=a/2*(delta)t^2.

Ebből kifejezed a (delta)t=sqrt((delta)s/g/2) mivel a g a gyorsulás ugye. Ebből kapsz 0,4 sec. Ez az emelkedési idő. 0,4 sec végén lesz a pálya tetőpontján a test. Grafikonból következik, hogy (delta)s=(delta)v*(delta)t/2, ebből a (delta)v kifejezve 4 m/s. Ennyi lesz a csúcssebesség, ennyivel indul el az emberke. (mivel (delta)v=v(későbbi)-v(korábbi)= 0-v(korábbi), magyarul v(korábbi)=(delta)v)

A Holdon ugye g=g/6, tehát (delta)t=(delta)v/a = 4/q/6= 2,4 sec. Ott ennyi ideig tart az emelkedés.

Ebből négyzetes úttörvény szerint: (delta)s=a/2*(delta)t^2, ami 4,8 m lesz. Azaz 6szor olyan magasra ugrik.

Energetikai problémaként:

E(mozgási) átalakul E(helyzetivé, azaz 1/2*m*v^2=m*g*h, lehet m-el egyszerüsíteni, azaz: 1/2v^2=g*h

Mivel a Holdon a g 6od akkor, ezért a Holdon ez az egyenlet úgy változik, hogy 1/2v^2=(g/6)*h, de ugye ez így nem jó, mert a jobb oldalon 6od akkor érték lesz, és mivel 1/2v^2 a Holdon is ugyanannyi lesz (ott is ugyanakkora az izommunka), ezért a jobb odlalon csak a h változhat(azaz a magasság).

1/2*m*v^2=m*(g/6)*h*6 -> 6 szor olyan magasra, tehát 6*0,8 méterre = 4,8 méterre tudunk felugrani.

Aki érti a fizikát, az ezt be tudja és be is fogja látni. Aki ezek után is kötözködik, őt tudom sajnálni, biztos régen volt már fizikaóra.

2012. dec. 2. 23:04
 12/23 anonim ***** válasza:
0%

Te is hülye v agy, mint az előzőek. Honnan veszed, hogy a Holdon ugyanakkora kezdősebességet tud csak elérni? Olvasni nyilván nem olvasol, csak írsz.

Na jó, terjesszétek csak tovább a sötétséget egymásnak, sötétek.

2012. dec. 2. 23:10
 13/23 anonim ***** válasza:
Várom a Te számokkal és fizikai képletekkel alátámasztott megoldásodat. : ) Az arcocskád az pörög a nagyvilágba hozzáértés nélkül.
2012. dec. 3. 17:05
 14/23 anonim ***** válasza:
Nyilván ez egy középiskolai feladat, nem kell hozzá az izomorstok biofizikai működését modellezni. Amúgy lehet, hogy igazad volna, de túlpörögsz egy baromságot. (Írva is van, hogy kb 5 méternek kell kijönnie, aminek a 4,8 méter tök megfelel...)
2012. dec. 3. 17:12
 15/23 anonim ***** válasza:

Ha a kérdező úgy értette a 80 centit, hogy a guggolástól számítva emelkedik annyit, akkor a Holdon szintén a guggolástól számítva tényleg 4,8 métert emelkedik.

Ha viszont a talajtól való elszakadástól számítva ugrik fel 80 cm-re, akkor a Holdon sokkal magasabbra tud ugrani, mint 4,8 m.

2012. dec. 4. 05:48
 16/23 A kérdező kommentje:
A 11. kommentelőnek nagyon szépen köszönöm:)))a többiekre pedig nem tudok mit mondani...:DDD
2012. dec. 4. 20:13
 17/23 anonim ***** válasza:

"...Te is hülye v agy, mint az előzőek. Honnan veszed, hogy a Holdon ugyanakkora kezdősebességet tud csak elérni?"

A gyorsító erő ugyanaz, a gyorsítandó tömeg is ugyanaz. Akkor az elérhető gyorsulás is azonos lesz (a=F/m).

Ha a gyorsító erő ugyanaz, és a gyorsítás ideje is azonos, akkor az elérhető sebesség is azonos lesz (v=a*t)! :P

2012. dec. 20. 12:40
 18/23 anonim ***** válasza:

A gyorsító erő nem ugyanaz. Az izomerő az, ami ugyanaz. A gyorsító pedig = Izomerő - Súlyerő.

A Földön és a Holdon pedig ez a két erő nyilván nem azonos, a Holdon nagyobb.

2012. dec. 20. 13:02
 19/23 A kérdező kommentje:

Lenne még egy kérdésem, linkelem, ha tudtok, segítenétek?*-*

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

2012. dec. 29. 14:09
 20/23 kacsesz válasza:
A dolog nem annyira egyszerű mint ahogy itt leírták páran. Én kicsit konyítok a fizikához, ezért megpróbálkoztam némi utánajárást követően számolgati. A helyes modell szerintem az, amikor egy rugóval közelítjük az elrugaszkodást, majd ezután már csak szabadfelesés van. Diffegyenlettel viszonylag könnyen számítható, ha jól számoltam az jött ki, hogy v0=h0*w0-g/w0. Egy ellenőrző számításnak örülnék. Ezek szerint a gravitációnak természetesen szerepe van a kezdeti sebességben, minél kisebb a rugó frekvencia annál nagyobb a szerepe. Egy ember comb mozgása max 2 kört tud megtenni 1 s alatt, nekem ebből az jött ki, hogy 45cm-es feleséshez 3m/s kell a Földön, míg az ebből adódó frekvencia w0=2 ebből a holdi gravitáció esetén 3,5 m/s adódik kezdeti sebességnek, amiből 3,66m ugrás keletkezik a Holdon (ez a 0,45m-nek a 8 szorosa). Természetesen a fent említett paraméterektől függően ez az arány változhat...
2014. dec. 7. 15:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!