Milyen magasra lehet vele fellőni? (fizika)
Figyelt kérdés
Egy csúzli gumiszárait 60N erővel 20cm-rel nyújtották meg. Milyen magasra lehet vele függőlegesen fellőni egy 50g tömegű kavicsot?
A rezgőmozgás témakörben van a feladat.
Én úgy kezdtem neki, hogy
F=60N
deltaL=y=0,2m
m=0,05kg
És Er=Eh, e szerint: 0,5*D*y^2 = m*g*h
A D-t ki lehet fejezni F/y, így y-nal lehet egyszerűsíteni, ez után az marad, hogy:
0,5*F*y = m*g*h
0,5*60*0,2 = 0,05*10h
12 = h
A megoldókulcs szerint viszont 12,2 m a megoldás. Mit rontottam el/nem vettem figyelembe?
A választ előre is köszönöm.
16/F
2012. nov. 6. 18:48
1/5 anonim válasza:
Nyilván azt, hogy 20 cm-re van megnyújtva a csúzli.
2/5 A kérdező kommentje:
De hát az szerepel a Er képletben, mint y=0,2m. Hova kell még beleírnom?
2012. nov. 6. 19:25
3/5 anonim válasza:
Jó a megoldásod, az eltérés a g-ből származik. Te 10-nek vetted, pontosan meg 9.81 az értéke. Ha ezzel számolod ki, megkapod jól az eredményt.
4/5 A kérdező kommentje:
Komolyan ennyi? :D Olyan nagy eltérésnek tűnt, hogy azt hittem, hogy teljesen rosszul csináltam. Minden estere most nagyon örülök, hogy meg tudtam csinálni. Köszönöm a segítséget! :)
2012. nov. 6. 19:29
5/5 anonim válasza:
Jó a megoldás.
Na, látod milyen ügyes vagy!
Csak így tovább!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!