A forráspont értéke a nyomástól függ. Hol van ennek gyakorlati jelentősége?
Figyelt kérdés
A kis és nagy nyomás esetére is kellene példa.2012. szept. 1. 12:40
1/7 Silber válasza:
Tegyük fel, hogy neked van egy szerves vegyületed, amit szeretnél kivonni valahonnan desztillációval. Azonban normál nyomáson előbb bomlik el a hőtől, minthogy fel tudna forrni. Ekkor csökkentett nyomást hoznak létre, és ahelyett hogy normál nyomáson 150°C-on elbomlana, vákuumban 40°C-on felforralják és így el tudják választani a többi komponenstől.
Atomerőművekben nagy nyomáson tartják a primerköri vizet, hogy ne forrjon fel. Így több, mint 350°C-os folyékony vízzel tudnak dolgozni.
2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! :)
2012. szept. 1. 13:22
3/7 anonim válasza:
Hűtőrendszerből víz(gőz) eltávolítására feltöltés előtt.
Lemennek a vákuummal 0,00005 (abszolut)barra!
4/7 anonim válasza:
A Mount Everest-en. Ha tojást akarnál ott főzni, nem menne. Előbb forrna el a víz, minthogy elérje a 100°C-ot.
6/7 anonim válasza:
Na, még egyet!
Nyomottvízhűtésű atomreaktorokban, ahol 300 fokon sem forr el a hűtővíz.
7/7 anonim válasza:
Egy még kézenfekvőbb: pálinka főzés!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!