A szerves vegyületek olvadás- és forráspontját mi befolyásolja?
Igaz, ezt kihagytam, hogy legyen egy állandó érték a nyomás, mondjuk 101 kPa.
De igazából úgy érdekelne, hogy a környezeti tényezőkön kívül, a szerves molekula sajátságaira gondolva.
Másodlagos kötések típusa. Ha hidrogén-kötést képes kialakítani, akkor magas(kb: 80 fok vagy magasabb fp), ha dipólus-dipólus kötést, akkor közepes(kb 30-80 fp), ha diszperziós kölcsönhatás van csak a molekulák közt, akkor alacsony.(kb -273-30 fp).
És persze vannak a bonyolult molekulák, amik többféle részükkel többféle kötést képesek kialakítani.
Másodrendű kötőerők típusa, molekulatömeg (méret), elágazások.
Minél erősebb a másodrendű kötőerő, annál magasabbak az op. és fp. értékek. (diszperziós kötés < dipól-dipól kötés < hidrogénkötés erőssége) Minél nagyobb a molekula, minél nagyobb a tömege, annál nehezebben rendeződik szabályos rácsba, így forráspontja annál nagyobb lesz.
Plusz:
-A többszörös kötések száma is befolyásolja az op-t(lásd zsírok-olajok).
-Valamint az, hogy páros vagy páratlan szénatomszámú-e:
lásd pl itt: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!