Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Álmunkban miért nem jövünk...

Álmunkban miért nem jövünk rá, hogy álmodunk?

Figyelt kérdés
Bármilyen szürreális, csináljuk a dolgunkat, amibe belecsöppentünk. Ez minek az eredménye? Álmunkban a logikai központ korlátozva van? Vagy mitől természetes a leghülyébb álom is, mikor benne vagyunk?
2012. jún. 19. 14:47
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:

látom filozófus vagy :)

"Talán álmodban nem vagy tudatában önmagadnak?"

NEM. Álmmodban (általában) egy történetben vagy egy szereplő. A történet az emlékeidből születik meg, de általában nem túl hosszú és van egy "eleje" azaz egy olyan pont, aminél előbb nincs emlék. És erre épül a tudatos álom valóságteszt módszere is. Arra, hogy ha feleszed a kérdést, hogy hogyan kerültél oda, ahol vagy, és lelkiismeretesen megválaszolod, azaz nem csak az előtte levő jelenetet idézed fel (mert akkor az agyad még becsaphat), hanem az egész életedet, akkor hamar eljutsz oda, hogy rájössz, hogy álmodsz.

Csak pont az a baj, hogy ez a kérdés nem jön elő, mert annyira valósnak érzi az ember az álmot, hogy nem jut eszébe, hogy hopp, ez-meg ez egy idiótaság...

Ja, és kimutatható, hogy álmodunk (REM szakasz). Amiről te írsz az elég filozófikus kérdés és nincs is értelme, mivel amíg a világunkat tökéletesen leírják a fizikai szabályok és benne élünk, addig nincs értelme azon agyalni, hogy álmodunk e, vagy más álmodik e minket. Azaz, ha most azt mondm neked, hogy ember, te álmodsz, akkor nem fogsz álmokfutásba kezdeni, hogy bármit megtehetsz, ugyan úgy élni fogsz a világunk szabályi szerint.

2012. jún. 19. 19:29
 12/38 anonim ***** válasza:

"Csak pont az a baj, hogy ez a kérdés nem jön elő, mert annyira valósnak érzi az ember az álmot, hogy nem jut eszébe, hogy hopp, ez-meg ez egy idiótaság..."

Akkor a válasz arra, hogy "Talán álmodban nem vagy tudatában önmagadnak?" a válasz mégiscsak IGEN...De mint említettem, ez az álom idejére vonatkozik, nem arra, amikor vége az álomnak, és felébredsz.

"Ja, és kimutatható, hogy álmodunk (REM szakasz). Amiről te írsz az elég filozófikus kérdés és nincs is értelme, mivel amíg a világunkat tökéletesen leírják a fizikai szabályok és benne élünk, addig nincs értelme azon agyalni, hogy álmodunk e, vagy más álmodik e minket. Azaz, ha most azt mondm neked, hogy ember, te álmodsz, akkor nem fogsz álmokfutásba kezdeni, hogy bármit megtehetsz, ugyan úgy élni fogsz a világunk szabályi szerint."

Igaz, kimutatható, pontosabban annyit látható műszeres méréssel, hogy az ember személyi tudata "máshol" tevékenykedik, de az, hogy hol és mit az már "sajnos" nem mutatható ki. Ott még nem jár a tudomány, hogy az ember gondolatait, hallucinációit, álmait, érzéseit megjelenítse egy "monitoron".

Az tény, hogy a természettudomány elég precízen leírja a világ szabályait, viszont itt kihangsúlyoznám, hogy az anyagi világét, de annak tudatában, amit most leírtam, beláthatjuk, hogy az emberi elmét képtelenek megfogni, s mivel képtelenek egyelőre még, emiatt mondhatni balga módon bezárják a matériába, holott erről bizonyosságuk nincsen, ez megmarad a hit kategóriába és ugyanúgy filozófikus kérdés marad...Ó és amíg a természettudomány képtelen az elmét reprezentálni teljes körűen, addig van értelme erről beszélni, elmélkedni...de ez nem a kérdésedhez tartozik, ne vigyük el...:P

megj.: Egyébként gondolom hallottál már hipnotizálásról. Ott elég meglepő eredmények tudnak születni, s még arra is van lehetőség, hogy az emberi elmét az evilági megszületése előtti időpontra visszavezessék...persze erre rá lehet fogni, hogy hát az agy játéka...majd kiderül. ;)

üdv

27/F

LastOne.Left

2012. jún. 19. 20:00
 13/38 anonim ***** válasza:

"ui.: Majd ha esetleg az ébrenlétből is "felébredünk", már ha van erre lehetőség, akkor látjuk/láthatjuk meg, hogy ez a Valóság volt e vagy sem. Nyilván ha felébredünk, rájövünk, hogy ez nem a Valóság, amit most megélünk, vag annak hiszünk. :) "

Ezt honnan tudod? Mi akkor a "Valóság"?

2012. jún. 19. 20:18
 14/38 A kérdező kommentje:

"s még arra is van lehetőség, hogy az emberi elmét az evilági megszületése előtti időpontra visszavezessék"

Most ezt miért kell? Direkt nem az ezotéria részbe az álomfejtéshez írtam a kérdést, hogy ilyen válaszokat ne kapjak szellemi kútmérgezésnek :/

"anyagi világét"

hehe, a természettudomány pont, hogy a sugárzások természetét, a tér-idő viszonyát is leírták, olyan dolgokat mutat meg, amire az ember pon, hogy nem lát bele, csak műszereink áltatal.

"bizonyosságuk nincsen"

aki ezt a szóösszetételt, valamint a "nem tudhatjuk" kifejezést kitalálta az fix, hogy nem volt normális. Nektek sosem lesz meggyőző válasz a birtokotokban, csak ezt a varázsmondatot elhebegitek, hogy "bizonyosságuk nincsen" és el van intézve. Neked nincs bizonyosságod, nekem van, maradjunk ennyiben :D

Halkan jegyzem meg, hogy mérnökhallgató létemre volt szerencsém filozófia kurzust felvenni (2 ingyenkredit, éljen az oktatási rendszer)

ééés, a legviccesebb mondat a tanár szájából az volt, hogy "nem tudhatjuk, hogy a tükör mirt fordítja meg a képet, a kamera meg miért nem" :D

Szóval míg az értelmesebbik embercsoport műszerekkel, mint agytól független mérőezközökkel méri, érzékeli a valóságot, addig a másik fele meg pont, hogy pár dilisnek hisz, akik hipnózisban látták ez életük előtti perceket. Miközben ez elme becsapásáról beszélsz pont, hogy az van, hogy a diliseket csapja be az elméjük és beszélnek össze vissza, sajnos nem zárják be mindet a diliházba...

2012. jún. 19. 20:30
 15/38 A kérdező kommentje:
amúgy megkérlek, hogy inkább ne reagálj, mert élőszóban vitatkoztam egyszer egy ilyen ezos emberrel és nem vezetett sehova...
2012. jún. 19. 20:32
 16/38 anonim ***** válasza:
Én értem mire gondol az elozo kommentelo. Mi van, ha te nem is elsz, hanem eppen komaban vagy es minden korulotted levo dolgot csak az agyad general? Ergo nem tudod eldonteni, hogy most en is csak a fejedben letezem, vagy tenyleg egy ontudattal rendelkeyo ember vaagyok. Kb igy van ez az alommal is, lehet, hogy csak almodsz.
2012. jún. 19. 20:34
 17/38 anonim ***** válasza:

"ééés, a legviccesebb mondat a tanár szájából az volt, hogy "nem tudhatjuk, hogy a tükör mirt fordítja meg a képet, a kamera meg miért nem"

Hú, bakker, ez kemény! Gondolom a filozófia prof. nem éppen ötös volt fizikából a középiskolában. :)

2012. jún. 19. 20:35
 18/38 A kérdező kommentje:

ma 20:18

ők úgy gondolkoznak, hogy kitalálnak hülyeségeket, pl, hogy pl. az egész életedet álmodod. Van egy feltételezésük, ami HA igaz lenne, akkor borulhatna a rendszer.

Az a bökkenő, hogy az egész arra épül, hogy az elme játszik csak velünk és ezért nem fognak elfogadni semmit. De ezt a kérdést akkor is fel lehet tenni, hogy ha pl felébredünk az általuk vizionált világba: mi van, ha mindig álmodunk? stb stb. Gondolom látszik, hogy a kérdésnek nincs vége :) Így születnek a gyogyósok :D

Ja, meg azért nem árt megfigyelni, hogy a bölcsészek halnak e majd éhen, vagy mérnökök, fizikusok. :D

2012. jún. 19. 20:38
 19/38 A kérdező kommentje:

20:34

én is értem, de előbb kifejtettem, miért nincs értelme feltenni olyan kérdést, amire nem lesz válasz, vagy legalábbis nem fogadod el.

2012. jún. 19. 20:40
 20/38 anonim ***** válasza:

Ok, csak erdekssegkent irtam, amolyan filozofiai kerdes, amire nincs valasz.

A kerdesre visszaterve en is 9gagon lattam elosszor, es a kommentek nem remisztettek el, de megse sikerult sehogysem tudatosan almodni, csak regebben egyszer, de akkor azonnal felebredtem, mert egy remalom kozepen jottem ra, hogy csak allom.

2012. jún. 19. 20:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!