Az evolúció során mikor alakult ki az orgazmus? Miért alakult ki?
Első vagyok:
Egy egyszerűbb fajnak elég ösztönből csinálnia. Szerinted például a legyek olyan sokat gondolkoznak egy ilyen előtt?
Bonyolultabb, intelligensebb lényeknél a sima ösztönök nem működnek. Az ilyen, mint a fajfenntartás, ha nem lenne élvezetes, akkor átgondolnánk és megkérdeznénk magunktól: Miért környékezem én meg azt a bigét? Mert nekem belülről valami azt súgja? És az nekem miért jó? Á inkább csinálok valami mást.
Vagyis szexuális örömszerzés, női orgazmus? (Általában ez nem jellemző.) Nagyjából a szex örömszerző "funkciójának" megjelenésével esik egye (az agressziócsökkentés nem lényeges ebből a szempontból). Ember, bonobó (mindkettőnél van "szemtől szembe" póz is), talán delfin, de ugyebár azért őket nem akarjuk az emberszabásúakhoz sorolni, így ez polifiletikus csoportnak tűnik. A nem recens fajok között nem tudni, feltehetően azért az emberfélékre jellemző lehetett.
A szex örömszerző funkciója összefügg a monogámiával és a speciális csoportstruktúrával meg a rejtett női ösztrusszal, de nehéz kérdés, "mi volt előbb". Ez olyan tyúk-tojás probléma lehet, kölcsönös egymásrahatás, erősítés stb.
Kár keresni egy konkrét időpontot egy folyamatra, amely folytonosan fejlődik. Ha találnál, az azt jelentené, hogy az élet fejlődésében szakadás (ugrás) állt be.
A szexuális tevékenységnek kétféle állapota van. Ösztönös és tudatos. Tudata kizárólag az embernek van, akkor is, ha sok más faj mutat tudatszerű reakciókat (itt tettünk bele a fejlődésbe egy szakadást - lehet, hogy önnön nagyságunktól eltelve). Orgazmusról kizárólag a tudattal rendelkező embernél beszélhetünk, és ez egy hosszú fejlődési folyamaton ment, megy keresztül, az egyszerűtől a bonyolult felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!