hogyan lehet ilyen alakban kifejezni a rasszok megnevezéseit
hogyan képzem például a negridet, mongolidot
most marhaságot írok, csak az érthetőség kedvéért mondjuk homo sapiens sapiens negridiensis
hogyan kell írni?
2012. ápr. 28. 19:41
1/4 anonim válasza:
Hivatalosan a rassz nem alfaj vagy ökotípus, ezért nincs külön latin neve. Tudományos hivatkozásban is europidként, negridként stb. utalnak rá (az adott nyelven, mondjuk angolul), nem latinul. Ha mindenképpen latinul, akkor az alfalji megnevezés után max. változatként lehet feltüntetni, azaz Homo sapeins sapiens var. negridiensis, de ez nem használatos (mert a rasszokat is fel szokás osztani alrasszokra, arra meg már nem igazán van név). De a globalizáció miatt a klasszikus rassz szerinti megkülönböztetés már kissé bonyolult, elmosódtak a határok (nevezzük ezt mondjuk "hibridizációnak"), különösen a masszívan keveredő helyeken (mondjuk Amerikában azért már nehéz lehet így "besorolni"). Ez inkább már politikai kérdés.
2012. ápr. 28. 21:16
2/4 anonim válasza:
lehet hülyeséget mondok, de a tudományos rasszizmus, a tudomány történelmének egyik szégyenfoltja miatt is kényes a téma. Akkoriban volt nagy divat szétválasztani, megkülönböztetni a fekete és a fehér fajt, meg kielemezni hogy a tökéletes emberi faj az milyen jellegzetességekkel bír, meg sokan a bushmanokat pl ősemberként kezelték. Ezért manapság ha valaki kifejezetten rasszok közötti különbséget kutat, akkor megpróbál "polkorrektebben" fogalmazni, kerülni az evolúció témáját, meg azt hogy melyik a "jobb", és egyszerűen leírja hogy nemtudom pl a feketék lábszára általában vékonyabb, ez előnyt jelent a futásban, hiszen így kevesebb súlyt kell lóbálniuk/ráncigálniuk.
2012. ápr. 28. 21:58
3/4 A kérdező kommentje:
elsőnek, köszönöm egyébként
de úgy olvastam hogy ezt így csak növényeknél alkalmazzák
viszont én egy kiszely féle könyvben hasonlókat olvastam: homo alpiniensis, homo aurignaciensis....
akkor ez mi?
2012. ápr. 29. 09:14
4/4 anonim válasza:
Valóban, a zoológia csak alfajig megy le, utána minden "ömlesztve van". De ha mindenképpen latinul kell szólni egy rasszról, akkor nincs más, mint jelezni, hogy ez valami változat, ahogy mondtam is. Nem pontos taxonómiai elnevezés, de ez van.
Kiszely... minden tiszteletem az időseké, de ez legalább akkora ökörség, mint a Petőfi-expedíció és egyéb híres baklövései. Így nem lehet (és nem is szabad!) rasszra utalni, még erős rövidítés esetén sem, hiszen nem külön fajok. Ez egyszerű tudományos köntösbe burkolt rasszizmus.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!