Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » X négyzetnek miért két x a...

X négyzetnek miért két x a deriváltja?

Figyelt kérdés
Mondjuk 4x-nek megértem, mert 4 a meredeksége de a másodfokú függvénynek valójában nem lehet meghatározni ilyen egyértelműen a meredekségét, mert minden pontban más.
2012. jan. 25. 19:22
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Ott van például az x négyzet függvény. Ennek a határértéke plusz végtelen. Alsó korlátja van , az a nulla. A nullához közelítve a határértéke 0.

Az egy per iksz függvény határértéke 1.

A három per x négyzet határértéke 3.

De hogy lehet valaminek a határértéke 2X? :D

2012. jan. 26. 14:47
 22/25 anonim ***** válasza:
A deriválásnál nem szimplán a függvénynek veszed a határértékét pl a végtelenben, hanem az (f(x)-f(x0))/(x-x0)-nak abban az esetben ha x tart x0-hoz. Nézd vissza, már le van írva több válaszban is, hogy ebből hogyan jött ki a 2x.
2012. jan. 26. 16:59
 23/25 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hány éves lehetsz, de szerintem a deriválás még nem neked való. Vagy ha már tanultok ilyesmit, akkor elég sok óráról hiányoztál előtte.
2012. jan. 26. 19:21
 24/25 A kérdező kommentje:
Már értem amúgy. Végtelen kicsi távolságú szelőből alkotott derékszögű háromszög y koordinátája mindig 2X távolságnyit nő egy x jobbra lépés alatt alatt. :D Nem tudom másképpen megfogalmazni de ez az.
2012. jan. 27. 12:15
 25/25 anonim ***** válasza:
És ezt miért kell ilyen baromi elvontan megfogalmazni? Nem olyan bonyolult kérdés ez. Annyi a történet, hogy minden pontban más a meredekség, nem úgy, mint az egyenes vonalú függvényeknél. Lederiválod és abból tudsz bármely pontra meredekséget számolni.
2012. jan. 28. 16:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!