Honnan van a 13,7 milliárd év?
Nem értetted, amit írtam... a fénysebesség mindenütt ugyanaz, mitől lenne más? És senki sem lehet gyorsabb - sehol - mint a fénysebesség.
Csakhogy a tér maga is tágul. Úgy képzeld el a terünket, mint egy lufit, ami éppen felfúvódik. Ha senki sem csinál semmit, akkor is úgy néz ki, hogy nagy sebességgel távolodnak egymástól. Minél messzebb vannak, annál nagyobb sebességgel - és ez bizony kellő távolságban lehet nagyobb, mint a fény sebessége. Ez nem spekuláció, ez tényleg így van.
Bocs' a többszörözésért, nem válaszolt az oldal. Aztán mégis feltette, amit küldtem.
"... senki sem lehet gyorsabb - sehol - mint a fénysebesség..."
ebben egyetértünk.
"...Csakhogy a tér maga is tágul. Úgy képzeld el a terünket, mint egy lufit, ami éppen felfúvódik..."
EZ a lufis példa nagyon nem szerencsés....
Ugyanis, ha én erre a lufira előzőleg rajzoltam egy szakaszt, amit elneveztem mondjuk "etalon méternek" pl. Akkor a lufi tágulhat, azaz, az alkotórészei, részecskéi egymáshoz képest klasszikus értelemben valóban távolodhatnak, de "viszik magukkal" a rárajzolt szakaszt alkotó festékrészecskéket. Vagyis az etalon RELATÍV hossza nem fog változni (hiszen a lufi -tér- tágulásával szépen az is nyúlni fog). Ergo a lufi -tér- tágulását nem is fogod tudni kimutatni (!), és persze innentől fogva megintcsak nincs is értelme beszélni róla. (vagy pedig igen alaposan definiáld már a tér tágulását. Azaz, hogy a tér tágulása miatt egymástól messzebb kerülő testek tágulása miben különbözik egy normál, mondjuk robbanásból eredő tágulástól...)
"...Ha senki sem csinál semmit, akkor is úgy néz ki, hogy nagy sebességgel távolodnak egymástól. Minél messzebb vannak, annál nagyobb sebességgel..."
Mint mondtam, ezt én a tér tágulásából eredő távolodást ilyen formában nem tudom elfogadni. Én azt a nézetet fogadom el, miszerint a világegyetem -kimutatható mértékű- tágulásáért kizárólag az ősrobbanás okolható. A tágulás mértéke, hogy gyorsul vagy állandó nagyságú, vagy épp lassuló, az már egy teljesen más kérdés.
"Ez nem spekuláció..."
de, ez spekuláció :)
Én csak annyit tennék hozzá, pontosításképpen, hogy semmisem lehet gyorsabb, mint a vákuumbeli fénysebesség. Teljesen hétköznapi dolog, hogy pl atomreaktorban a részecskék gyorsabbak az adott közegen belüli fénysebességnél. Cserenkov-sugárzás? :)
Jaj mán, tényleg nem tudjátok, hogy jött ki a 90 mrd?
A lufis példával jött ki. A gömb középpontja 13,7 mrd fényévre van a lufi felületétől, ezzel számolva egy körszelet vagyis a legnagyobb távolság a lufi felszínén haladva épp a lufi kerülete, tehát 13,7*2*pí = kb 86 mrd fényév.
Na jó de akkor az nem az univerzum átmérője hanem a kerülete lesz . A gömb univerzumnak a szinguláris univerzum meg ellentmond vagyis nincs kerületünk csak tágulási mértékünk ami 13,7MrdLY.
Aki meg olyanokat szajkóz hogy a tér gyorsabban tágult mint a fény azt nem is kéne a fizika közelébe engedni mert csak összetör mindent.
Ha nem a kerülete akkor miért szorzod meg pí vel ? :D
Mért nem kókuszpókusszal szorzod meg ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!