Honnan van a 13,7 milliárd év?
Wikipédia mint hiteles forrás...pffff :) Amúgy mégegyszer leírom, a jelenlegi ismert legtávolabbi objektum 13,1 milliárd fényévnyire van tőlünk (GRB 090423). Ugyan mi a bánatból, és legfőképpen hogyan lehetne következtetni egy esetlegesen ennél nagyobb univerzumra? Hogy miért pont 93 milliárd fényév,azaz hogy ez hogyan is jött ki, azt már meg se merem kérdezni...
Felejtsétek el ezt a zagyvaságot.
Leírni leírják, azaz a wikis adat is egyetlen (!) könyvben lelhető fel. Ez a könyv, valljuk meg, nem is igazán csillagászati szakirodalom. És pont ez az, amiért is nem fogadom el. Engem még mindig az izgat, hogy hogyan lehet állítani egy olyan adatot, amit az égegyadta világon semmilyen észlelés, tapasztalat nem támaszt alá, és nem is támaszthat alá. Innentől fogva ezen adat tiszta spekuláció, és nem is lesz több, ameddig nem lesz rá bármilyen bizonyíték.
Hidd el sok-sok csillagászati szakirodalmat átolvastam már, de egyik sem említi ezt az ominózus adatot, ami szerintem nem véletlen...
"... mivel a tér gyorsabban tágul és tágult a fénynél logikailag következik hogy eltűntek a szemünk elől..."
A másik dolog, ami hibás a hozzászólásodban. Sehol nem említi komoly szakirodalom, hogy a világegyetem tágulásának sebessége nagyobb lenne perpillanat a fény sebességénél...
Tudod, itt az a gond, hogy nincs abszolút sebesség.
Sebességkülönbségek vannak - de még ezzel is van probléma. Hogyan méred ezeket a különbségeket?
Ha 2 test egymás mellett megy el, akkor ez a mérés egyértelmű - ha viszont messzebb vannak, akkor az információk legfeljebb a fény sebességével fognak megérkezni. Ezért nincs olyan, hogy "a távoli testek sebessége", vagy "a világegyetem tágulásának sebessége". Ezek csak számított értékek lehetnek - és mint olyanok, hozzád viszonyítva akár nagyobbak is lehetnek a fénysebességnél. Csak közvetlen melletted nem érheti el semmilyen anyag a fény sebességét. Ezt hívják lokális fénysebességnek.
És természetesen ilyen alapon a világegyetem hiába fiatalabb 14 mrd évnél - a méretei ennél jóval nagyobbak.
Valamint előfordulhat olyan is, hogy egy távoli részéből soha nem ér el ide a fény - mert a tér gyorsabban tágul közöttünk.
Sebességkülönbségek vannak - de még ezzel is van probléma. Hogyan méred ezeket a különbségeket?
Ha 2 test egymás mellett megy el, akkor ez a mérés egyértelmű - ha viszont messzebb vannak, akkor az információk legfeljebb a fény sebességével fognak megérkezni. Ezért nincs olyan, hogy "a távoli testek sebessége", vagy "a világegyetem tágulásának sebessége". Ezek csak számított értékek lehetnek - és mint olyanok, hozzád viszonyítva akár nagyobbak is lehetnek a fénysebességnél. Csak közvetlen melletted nem érheti el semmilyen anyag a fény sebességét.
És természetesen ilyen alapon a világegyetem hiába fiatalabb 14 mrd évnél - a méretei ennél jóval nagyobbak.
Valamint előfordulhat olyan is, hogy egy távoli részéből soha nem ér el ide a fény - mert a tér gyorsabban tágul közöttünk.
Ha 2 test egymás mellett megy el, akkor ez a mérés egyértelmű - ha viszont messzebb vannak, akkor az információk legfeljebb a fény sebességével fognak megérkezni. Ezért nincs olyan, hogy "a távoli testek sebessége", vagy "a világegyetem tágulásának sebessége". Ezek csak számított értékek lehetnek - és mint olyanok, hozzád viszonyítva akár nagyobbak is lehetnek a fénysebességnél. Csak közvetlen melletted nem érheti el semmilyen anyag a fény sebességét. Ezt hívják lokális fénysebességnek.
"Csak közvetlen melletted nem érheti el semmilyen anyag a fény sebességét. Ezt hívják lokális fénysebességnek. "
Ez így sántít. Egyrészt a vákuumbeli fénysebesség ismereteink szerint állandó. De ha nem is így volna, ugyan milyen távolságban lehetne más az értéke? Mondjuk 100 km-nél messzebb már nem ennyi? vagy 100000 km a határ? Vagy épp 1 milliárd fényév? Ha létezne olyan érték amire ezt kijelenthetnénk, ugyan mért pont annyi lenne? Az anyagi világunk ugyanazokból az elemekből épül fel itt, mint mondjuk 10-13 milliárdnyi fényévnyire innen. Jó okunk van feltételezni, hogy ugyanazok a természettudományi törvények érvényesek ott is mint itt (mert ugye miért is lenne ott más...). Vagy ha úgy jobban tetszik, nincs okunk feltételezni, hogy ott más lenne a helyzet. Márpedig ha ez igaz, a fénysebesség is annyi ott is mint itt. Ez, én úgy vélem az általunk ismert világegyetem teljes egészére érvényes, így nevezheted, ha akarod lokális értéknek, de attól még mindenütt érvényes (értsd: semmi nem támasztja alá ennek az ellentettjét, ellenben minden arra utal, hogy ez így is van.)
"...ilyen alapon a világegyetem hiába fiatalabb 14 mrd évnél - a méretei ennél jóval nagyobbak.
Valamint előfordulhat olyan is, hogy egy távoli részéből soha nem ér el ide a fény..."
Ezek mind-mind csak spekulációk. Leírtam már jópárszor, egy olyan dolog, aminek a létére semmi nem utal, és róla semmilyen információnk nincs, és nem is lehet soha, annak a puszta léte is csak maximum feltételezés, semmi több, ilyen értelemben viszont tudományosan foglalkozni vele teljesen értelmetlen dolog.
Ezért tehát csak egy általad állított fikció az, hogy vannak olyan távolabbi objektumok vagy bármi, aminek pl a fénye soha nem ér ide. Én azt mondom hogy nincs. És innentől fogva értelmetlen erről vitázni, hiszen te soha nem fogod tudni bizonyítani a létét, én meg ez alapján soha nem fogom tudni ezt az állítást elfogadni.
Ha 2 test egymás mellett megy el, akkor ez a mérés egyértelmű - ha viszont messzebb vannak, akkor az információk legfeljebb a fény sebességével fognak megérkezni. Ezért nincs olyan, hogy "a távoli testek sebessége", vagy "a világegyetem tágulásának sebessége". Ezek csak számított értékek lehetnek - és mint olyanok, hozzád viszonyítva akár nagyobbak is lehetnek a fénysebességnél (a saját környezetükben természetesen nem). Csak közvetlen melletted nem érheti el semmilyen anyag a fény sebességét. Ezt hívják lokális fénysebességnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!