Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Azt tanultuk iskolában, hogy...

Azt tanultuk iskolában, hogy a pontnak nincs kiterjedése, és pontok végtelen halmaza az egyenes, aminek van kiterjedése. Akkor hogy is van ez, hogy egy dolog, aminek nincs kiterjedése, létrehoz egy másikat, aminek van?

Figyelt kérdés
Mert a nulla bármennyivel szorozva nullát ad eredményül.
2009. máj. 20. 11:07
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"ha megszámlálhatóan sok pontot teszel egymás mellé, akkor nincs kiterjedésük, de ha kontinuum sokat, akkor igen."

Könyörgök, ne tévesszük meg szegény kérdezőt.

Pontokat nem lehet egymás mellé tenni, csak szakaszokat.

Az egyenest egy egyenlet reprezentálja, a pontokat számpárok, számhármasok vagy számok stb.

Egy egyenes pontjai azok a számok, számpárok, számhármasok stb., amelyek megoldásai az egyenes egyenletének. EZ az egyenes és a pontjai viszonya. Az egyenes tartalmazza a pontokat, de a pontok nem "építik fel" az egyenest, nincsenek "egymás mellé rakva" szegények. A kontinuum számosság nem olyan, mint a nyolc vagy a tizenhárom huszad, hogy csak úgy számolgatni lehet vele. A kontinuum számosságnak csak néhány nagyon elvont halmazelméleti definícióban van szerepe. Ugyanúgy nem szám, ahogy "végtelen" nevű szám sincs. Nem lehet végtelen darab vagy "kontinuum számosságú darab" pontot egymás mellé tenni. Az egyenesnek mint ponthalmaznak kontinuum számossága van, de nem rakhatunk egymás mellé "kontinuum darab pontot", egyrészt, mert nincs ilyen, hogy "kontinuum darab", másrészt, pontokat nem lehet egymás mellé sorbarakni. A pontok nem előzik meg logikailag az egyenest, mely tartalmazza őket!

2009. máj. 22. 14:23
 12/18 anonim válasza:

Én írtam a kontinuum darab-os hozzászólást.

Félreértetted, amit írtam. Azt én is tudom, hogy nincs olyan, hogy kontinuum db, meg hogy nem lehet a pontokat egymás mellé rakni, ezeket nem szó szerint értettem, és épp ezért írtam oda, hogy konyhanyelven lehet ezt mondani. Egyébként pedig olyat nem írtam, hogy kontinuum darab:). Viszont azt lehet mondani, hogy az egyenes a sík és a tér kontinuum sok pontot tartalmaz. Azonkívül pedig kontinuum számosságból sem csak egy van, gondolj bele pl. abba, hogy az R hatványhalmazának mi lehet a számossága.

2009. máj. 23. 15:06
 13/18 anonim válasza:
Ez is legalább oan, mint a sikidom: ha már lerajzolok egy téglalapot, az már nem sikidom, mivel van függőleges kiterjesztése is. Tehát, nem sikidom! Ez legalább ien abszurd, mint a kérdésed...
2009. máj. 23. 22:33
 14/18 anonim válasza:
Ez hasonlít ahoz a kérdéshez hogy az 1 az prím szám-e. A matektanárom szerint nem, de végülis 1-el és önmagával osztható, az már más hogy az egy és önmaga az ugyan az. nemde?
2009. máj. 25. 21:07
 15/18 anonim ***** válasza:

"Ez hasonlít ahoz a kérdéshez hogy az 1 az prím szám-e."

Nem. Az 1 nem prímszám, nem is összetett szám, hanem egység. A prímszámoknak pontosan 2 osztójuk van, az összetett számoknak és a 0-nak több, az egységnek 1.

2009. máj. 25. 21:36
 16/18 anonim ***** válasza:
ez azért van, mert a pont nem egy létező dolog, hanem egy definíció...tehát az egyenes nem pontokból áll
2009. jún. 1. 05:00
 17/18 anonim ***** válasza:

"ez azért van, mert a pont nem egy létező dolog, hanem egy definíció...tehát az egyenes nem pontokból áll"

Az egyenes valóban nem pontokból áll. De az egyenes épp ugyanannyira (semennyire) létezik, mint a pont. Mindketten absztraktumok.

2009. jún. 1. 17:40
 18/18 gyuszi860123 válasza:
Le egyszerusitem neked.vannak vegtelen dolgok.lasd: vilagur,pontok.. mert van ez?mert isten az emberek szivebe adta az orok elet remenyseget hogy felne foghassak mindazt amit veghez vitt a vilag megalapitasa ota.szoval:orok eletet iger amit sokan hulyesegnek tartanak viszont a vegtelen hetkoznapi fogalom az embereknek
2012. nov. 3. 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!