Hogyan kell egy görbéhez érintőt szerkeszteni?
...és a körív sugara a mozgó egyenes szakasz fele.
11:27 voltam.
Bármilyen függvényt deriválsz egy adott pontban, az megadja annak az egyenesnek (érintőnek) a meredekségét, ami a pontban érintené a függvényt.
Innen már nem nehéz kitalálni.
Amúgy nem teljesen értem mit mondasz. Görbéhez érintőt... az oké.
De ez nem teljesen egyértelmű:
"Van két egymásra merőleges egyenes, melyeken egy egyenes egy-egy végpontja mozog. Az egyenesen van egy pont, így az egy görbét ír le. Ehhez kéne 2 db érintő."
Pedig nem bonyolult, csak fura így leírva. És továbbra is fenntartom, hogy körív, semmi extra függvény. Egyszerű a bizonyítás, de nincs erőm rajzolni. :(
(11:27 voltam.)
Én így képzelem el a feladatot: [link]
Az adott d hosszúságú szakaszt az F ponttal mozgatva az egyenesen, a H pont bejár egy görbét (piros).
Szerintem ennek kell meghatározni az egyenletét, ezután mehet az érintő.
A kérdezőnek kellene eldönteni, hogy mi is a feladat.
13:49, én is így képzeltem, csak valamiért úgy gondoltam, hogy a pont a szakasz felezőpontja, ezért írtam körívet. Bármely más pontban talán ellipszis lesz, de ezt most hirtelen nem tudnám bizonyítani. :)
(11:27 voltam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!