Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van egy elmélet miszerint az...

Van egy elmélet miszerint az ember?

Figyelt kérdés
Azért húzott ennyire el a többi állat mellett fejlődésben, mert anno, amikor jött a jégkorszak (vagy valami naaagy hosszú hideg) akkor 'hirtelen' nagyon nagy szükség volt a magasabb értelemre és csak a legjobbak, legokosabbak, legleleményesebbek élték túl a zord környezetben, vagyis nagyon gyorsan és radikálisan zajlott fajunk 'nemesítése' és ezért vagyunk ennyivel különbek a többi fajnál. Ami OK, végülis, még rendben is lenne, de akkor a többi faj hogy élte túl azt az időszakot? Néha úgy gondolom, hogy ekkora 'értelem' teljes pazarlás a természettől, amikor sokkal sokkal több faj van ennél sokkal kisebb intelligenciával és milyen jól megvannak, kontra egy faj nagyon magas intelligenciával. Ezt én annyira nem értem :-(
2011. aug. 23. 08:03
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Nem is arra akartam utalni, hogy a méhek dönthetnének így, hanem hogy az emberiség hozott egy ilyen döntést, és ennek már kezdenek megjelenni a káros hatásai.
2011. aug. 23. 16:07
 12/25 anonim válasza:
Hát igen...az agy. Én sem értem, hogy miért lettünk ennyire okosak...Tudjátok hogy az ember az agyának így is hány %-át használja csak ki? Einstein használta ki körülbelül 20%-át, aztán nézzétek meg miket alkotott...20% mindennel együtt, a tudatalatti működése, az idegrendszer...És máris mi vagyunk ennek a Földnek az urai. Egy szó. Akaraterő! Ez az a dolog, ami felemelt minket. Az állatok az ösztönök, minket az akaratunk irányít. És az akaratunk irányítja a másik élőlényt is...Na de visszatérve, ez még mindig csak 20%. Gondoljatok bele...ha az ember megtanulná irányítani a saját szervezetét, sokkal több mindent túlélne, mint jelenlegi állapotában. Discovery-n láttam pár ilyet, amikor az emberre nem hatott az áram, ami jó pár szorosa volt a halálosnak...És stb,stb. Csak mert megtanulták irányítani egy kis részét az agyuknak, és a testüknek. Poltergeist jelenség, gondolom mindenki ismeri...ez is bizonyíték arra, hogy az agyunk uralhat bármit, a környezetünket is, a tárgyakat... Ha az embert is az ösztönök irányították volna, akkor sehol nem lenne. Talán már ki is haltunk volna...Bocsánat ha eltértem a kérdéstől, de remélem részben választ is adtam a kérdésre. Azért ugrottunk ekkorát, mert akartuk...a legkisebb szintű véletlen akaraterőprodukciója az evolúciónak, már erősebbnek bizonyult, mint az összes állat ösztönei együttvéve...Szóval igen, véletlen.:)
2011. aug. 23. 16:43
 13/25 anonim ***** válasza:

Visszatérve az eredeti kérdéshez és a felmerült újabb kérdéseidhez: az agytérfogat növekedése magyarázható megszaladó szelekcióval, illetve öngerjesztő folyamatokkal. Nagyobb intelligencia -> lehetőség van több kalóriát bevinni (relatív! kisebb energiabefektetés mellett több kalóra jutalom, mint a csapdázás) -> ha ez tartós folyamat (és a nagy agytérfogat ezt garantálja, hogy nem egyszeri mázliról van szó), akkor több energiát lehet az agyfejlődésbe invesztálni -> nagyobb agytérfogat -> jobb csapdák -> több kalória... Ugyanez van az eszközkészítés oldalán is, de az markánsabb. Nagyon bonyolult mozdulatsor egy pattintott kőeszköz elkészítése, és ez az idő előrehaladtával csak bonyolódik, tehát mind több intelligenciát, nagyobb agykapacitást igényel. Azonban a kifinomultabb fegyverek több kalória elejtését eredményezhetik... Illetve az eszközkészítés visszahat az agy növekedésére is (tanulási folyamatok, kreativitás). Összetett egy szelekciós folyamatsor alakította úgy az agyunkat, hogy elért egy olyan szintet, ahonnan belefutott abba a spirálba, ami végül a jelenlegi 1350 köbcentihez vezetett. Mondhatni esély sem volt a leállásra, tehát hiába "pazarlás", ebbe invesztált, mivel ez érte meg a legjobban.

A csimpánzok helyzete más. A csimpiket ne a mai emberrel hasonlítsd össze, hanem a jégkorszak előttiekkel. Ott is markáns volt a különbség, de nem olyan, mint ma. Miért nem kezdtek ők is egy ilyen fejlődési sorba? Mert nem érte meg. Olyan környezetben élnek, ahol a jelenlegi intelligenciájuk bőven elég a legösszetettebb feladatok megoldására is. Az étrendjük nem tartalmaz annyi húst, hogy a primitív eszközkészítésen és a laza vadászcsoportokon kívül többre szükség legyen. (Bár úgy néz ki, egyre több a húsnemű táplálékuk. Jön a Majmok bolygója. :D ) A korai embereknél a hús és a hal sokkal lényegesebb táplálék volt, márpedig ezt el kell ejteni. Vagy el kell szedni a ragadozóktól, aztán meg kell védeni. Ezért inkább az agyfejlődés mellett pl. az izomzat és a csontváz átalakítására folyt szelekció, hogy minél ügyesebben másszanak a fák között és a földön. A korai ember feltehetőleg nem ilyen környezetben fejlődött, ezért egyenesedett fel, ami lehetővé tette a kéz felszabadulását, ami elindította az agy fejlődését (ugyanis tudott manipulálni a kezével - egy csimpánz ilyenre nem képes járás közben!).

A delfinnél is a kéz hiánya a legfontosabb különbség. Nagyon sokra képes az orrával és a farkával, de ez nem elég. Nincs összetett kézmozgás, nincs szerszámkészítés.

Szóval a válasz: "pazarlás"? Nem. Evolúciósan megtehettük, hogy ekkorára növesszük az agyunkat, mert volt annyi stabil táplálékbevitel, hogy el tudjuk tartani ezt a hatalmas szervet energiával. Nem pazarlás, hanem "burzsá magamutogatás". :) Megtehettük, megtettük. Szerintem jobb, mint egy fekete BMV, bár az a jégkorszak előtt kifejezett hiánycikk volt.

2011. aug. 23. 16:52
 14/25 A kérdező kommentje:

először utsóra:

Azt én értem, hogy a magasabb intelligencia, több jobb vadászati módszerrel jár, ezáltal több kajával, amivel ugye nőhet az agy, abba most nem gondoltam bele hogy ez egy öngerjesztő folyamat, de igazad van. csak megint (állandóan :-D) felmerül egy kérdés. Hogy ott vannak a bazi nagy állatok vagy akikre a kutya nem vadászik. mondjuk a csúcsragadozók, igen ők mondjuk izomzatba, karmokba és miegyébbe fektették az energiát...hmm... okés.

Nekem is van többek között egy nagy Humánökológia könyvem, csak régen nyitottam ki. Úgyhogy erről a kézhasználatról stb már hallottam.

2011. aug. 23. 17:46
 15/25 A kérdező kommentje:
Viszont az tényleg érdekes, hogy mire lehetnénk képesek, ha tudnánk, hogy milyen képességeink vannak még esetleg ...
2011. aug. 23. 17:47
 16/25 anonim válasza:
Hát igen...attól még, mert ez fejlődött ki, nagyon sok más is kifejlődhetett...rejtve van még nagyon sok minden, de én úgy érzem, hogy ez nem fog csak úgy előjönni...ebben az elkényeztetett helyzetben biztos nem. Ki mire használja agyát...akik tanulnak agykontroll-t (én egyébként 80%-ban hülyeségnek tartom a stílusa miatt, de mégis eredményes) azoknak jobban megy a tanulás, meg minden egyéb dolog amire rákoncentrálnak...De ez csak a kezdet. Vajon mire leszünk képesek? Felemelkedünk az Istenek szintjére? Nem tudni...A jövő zenéje. :) Viszont az utolsó válaszoló bámulatban ejtett tudásával és fogalmazási képességével, 5-ből 10 pontot érdemel tőlem a válaszára. :)
2011. aug. 23. 19:22
 17/25 anonim ***** válasza:

"A kérdező kommentje:

Nem az urai az egyszerűbb élőlények, csak többen vannak mert általába r stratégiások, míg az ember (kivéve a cigókat) K stratédiás... már csak azért is mert egy egyszerű háziméh nem nagyon tudná lerombolni ezt az egészet, míg mi simán..."

"... míg mi simán..." Az a baj drága kérdező testvérem, hogy meg is tesszük. Lassan de biztosan leromboljuk ezt az egészet. Hosszú ideje nem mi alkalmazkodunk az élőhelyünkhöz, hanem a körülöttünk lévő világmindenségtől várjuk el hogy az változzon a mi igényeinkhez. Ha annyira intelligensek lennénk akkor sokkal jobban képesek lennénk alkalmazkodni a bolygó adta lehetőségekhez. Régen még egész jól ment, de ahogy "okosodunk" egyre többet képzelünk magunkról. Mi vagyunk a világ urai! Hurrá! Ha ilyen tempóban haladunk, akkor az unokáinknak már nem lesz világ amit uralhatnak. Bocs, ezt ki kellett adnom magamból. Éljenek a méhek!

2011. aug. 23. 20:21
 18/25 anonim válasza:
Igen...én a világ megváltásán vagyok...:) vagyis leszek, még csak gyúrok rá.:P Méhészkedem amúgy (16 éves létemre) és nagyon imádom...semmi pénzért nem bántanám azt a világot, amit ok nélkül rombolunk le...viszont bármit megadnék azért, hogy elpusztíthassam ezt a "békés" világot, amit az emberek alkotnak...
2011. aug. 23. 20:29
 19/25 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Minden felmerül újabb kérdés, ez a szép a tudományban. Azt sejtettem, hogy értesz a témához (K és r stratégistákról nem beszél az utca embere), ezért kérdezem, megvan Gyenis Gulya A humanoidák evolúciója című antropológiai könyved? Humánetológián is ajánlgatták, meg persze Embertanon kötelező volt. Nagyon jól leírja a jelenlegi elméleteket az agy fejlődéséről. Én sajnos kölcsön adtam egy osztálytársamnak, akitől azóta nem kaptam vissza, így nem tudom most odaadni/postán elküldeni, de ha egyszer látod, akkor olvass bele. Ha találok egy jó review cikket PubMeden a témáról, elküldhetem (elküldjem)? Nem tudom, mennyire megy az angol, én az ilyen témákban általában jobban preferálom a magyar szakirodalmat (természetesen semmivel sem vagyunk lemaradva a tudomány élvonalától, az oktatóink felkészültek, csak az ELTÉn egymásnak ellentmondó elméletekben hisznek, ami feleltetésnél megnehezíti a hallgatók dolgát). :)

2011. aug. 23. 21:12
 20/25 PótPápuaPuapó ***** válasza:

A válasz írója 92%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 21:12

Ajánlom Neked, és mindenkinek, akit érdekel a biológia:

[link]

honlapot. Érdekes, és aktuális cikkeket írnak hozzáértő biológusok és biológushallgatók. A stílusa is élvezetes, és könnyen érthető. Ráadásul, szemben a sok peer-reviewed tanulmányokkal, amiket a pubmed-en lehet találni, ez még ingyenes is, és nem csak az egyetemi könyvtárak számítógépeiről lehet őket letölteni.

2011. aug. 24. 15:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!