Lehet hopponálni az eseményhorizonton belül?
"Képzelj el egy hőlégballont, ami felmegy lassan az űrbe, mert folyamatosan felhajtóerő hat rá, mégse éri el a szökési sebességet."
Ugye ezen nem sokat gondolkodtal.... :-D Szerinted meddig megy felefel a balon? Arrol hallottal-e, hogy a legkorben felfele haladva csokken a legnyomas? egyre ritkabb a levego?
Basszus. "teleportálási módon" így nézne ki. Vagy te. Te ugye egy kupac atom vagy. Van egy gép, ami lebont atomokra, és (itt jön a csavar) innentől két mód van. Vagy valamilyen másik anyaghoz csatolja az atomjaidat, és az egészet leküldi, de akkor ugyebár nem lehet a vevő és a fogadó között semmi akadály. Ez a könnyebb. A másik megoldás, ha atomokra bont, egy e-mailben(vagy üzenetben) elküldi a pontos sorrendet, és ott összeépítenek. Az a baj, hogy a te atomkupacod kódja nagyjából egymillió DVD-re férne rá, ami elég időigényes.
A "gyórsabba' mén a fénnél" megoldás pedig nem létezik. Nincs olyan, ami gyorsabban megy a fénynél, mert minden anyagnak van súlya a fotont kivéve.
Már írtam, hogy erről csak J.K.Rowling dönthet, ez nem egy Asimov könyv, nincs benne fizikai összefüggés.
Nem komolyan kérdeztem, hogy hogy kell hoppanálni fekete lyukból, csak kérdeztem, hogy van-e megoldása. Mert akár lehetne Hawking-sugárzással is (tudom, nem sok köze van hozzá, de azok a részecskék is elhagyják a fekete lyukat).
A másik pedig, hogy kell-e fénysebesség a fekete lyuk elhagyásához. Az én véleményem szerint, ha van egy madzag, amivel húzzuk a fekete lyukban lévő tárgyat mg-nél nagyobb erővel, az elhagyja a lyukat.
"Tökmindegy, mennyi tolóerő van! A fekete lyuk szökési sebessége a fénysebességen túl van. A fénysebességet nem lehetséges átlépni, még akkor sem, ha az egész világmindenség minden energiáját tolóerőnek használjuk :)"
Ejj ejj Sir Butcher csalódtam benned...
Tudjuk hogy a feketelyukak felszínére vonatkoztatott szökési sebessége nagyobb a fénynél.
Namost ez az állítás egyrészt CSAK az eseményhorizontot belüli testekre érvényes, másrészt a kezdősebesség esetére ad összefüggést! Ami azt jelenti hogy olyan test, ami a távolodásának kezdetében nem rendelkezik fénysebességgel, és NINCS meghajtása (ergo lendületből távolodik) az valóban nem hagyhatja el soha !
De....
és itt jön a de. Ha képes vagyok egy folyamatosan távolodó testet meghajtani folyamatosan, akkor az egyenletes sebességgel is távolodhatok a feketelyuktól. Könnyen belátható, hogy hiába nem érem el a szökési sebességet (merthogy a távolodás sebessége állandó), előbb utóbb olyan távolságba kerülök, ahol már az állandó sebességem nagyobb lesz a - különben távolságtól erősen függő- szökési sebességnél! Így természetesen igaz, hogy folyamatos meghajtási képességgel akkor is elhagyhatok egy tetszőleges égitestet, ha a felszínére vonatkoztatott (!) szökési sebességet nem is érem el. Egy teljesen más kérdés ezen módszer üzemanyagszükséglete, mert ez bizony nem egy takarékos módszer...
maci
na, maci, most én mondhatom, hogy csalódtam benned :)
Tehát, a te elméleted szerint elhagyható a Föld, ha például fogok egy repülőt, fölfelé fordítom, és bőgetem a motort. Pedig, a realitás szerint a repülő nem fogja elhagyni a Földet, mivel nem fogja elérni a szökési sebességet. Hiába tolod neki, nem lesz elég a tolóerő. Ha persze végtelen tolóereje lenne a gépnek, akkor el tudná hagyni a Földet, de akkor a repülő már űrhajó, ami rendelkezik annyi tolóerővel, hogy felgyorsítsa a repülőnket. Ez esetben lehetséges (lásd rakéták).
Viszont, a kérdésben szereplő test az esemény horizonton belül található, ahol a szökési sebesség > fénysebesség. A tolóerő ez esetben nem lesz elég. Hiszen nem lehet akkora tolóerőt kifejteni, amivel át tudnád lépni a fénysebességet, tehát nem tudsz annyi tolóerőt kifejteni, amivel el tudnál menekülni a fekete lyuk gravitációját. Hiába lököd előre a hajódat. Ennyi erővel végtelen ideig gyorsítva a fénysebesség is átléphető. Mégpedig Einstein bácsi valami olyat magyarázott, hogy a fénysebesség végtelen energiát felhasználva léphető csak át (vagyis a világegyetem összes energiája sem elegendő ehhez a művelethez).
Tehát hiába van akármekkora tolóerőd (ha az a végtelennél kisebb) nem fogsz tudni kijutni belőle. Legjobb esetben egy olyan tolóerő értéket fogsz tudni elérni, amivel nem zuhansz tovább, de figyelembe véve, hogy a gravitáció a testhez közelebb növekszik, és az eseményhorizonton fénysebesség a szökési sebesség (ami a gravitációtól függ) beljebb egyre nagyobb lesz: vagyis ha már csak 10cm-el az eseményhorizonton kívül vagy, csak akkor leszel képes ott maradni, ha annyi tolóerőt kifejtesz, ami az űrhajódat (normális esetben) fénysebesség fölé gyorsítaná. És ilyen mennyiségű tolóerő nincs.
De, mondok még egy példát: vegyünk egy óriási ventilátort, majd vízszintesen fektessük le. Fújjon fölfelé! Majd bekapcsoljuk, és fölé fekszünk. A légáramlat fölfelé fog vinni minket: kifejt ránk egy X tolóerőt. Azonban hiába fúvatjuk magunkat folyamatosan fölfelé, nem fogjuk elhagyni a Földet, mert kevés a tolóerő. Ha azonban meglenne a szükséges energia, akkor ki tudnánk jutni a gravitációs térből. Azonban a fekete lyuk esetében, ismétlem, ez az energia végtelen nagyságúnak kéne lennie: és minél beljebb vagy, annyival többnek kéne lennie a végtelennél :)
"Tehát, a te elméleted szerint elhagyható a Föld, ha például fogok egy repülőt, fölfelé fordítom, és bőgetem a motort."
Szerintem igen. Ha felszállt 10 km-re miért nem tudna még 100 km-t felfele menni?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!