Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Úgy tudom Csernobili katasztró...

Úgy tudom Csernobili katasztrófa, utáni rádióaktív anyag bomlása 35 év. Ez mit jelent egeészségügyi szempontból? Mi lesz a 35 dik évnél?

Figyelt kérdés
szakavatottak válaszát kérem
2011. jún. 26. 20:43
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
(mármint szegény kérdezőre gondoltam a "zagyvaság" címszó alatt, csak eltelt némi idő, mire begépeltem)
2011. jún. 26. 21:13
 12/16 anonim ***** válasza:
Lehet ott tartózkodni huzamosabb ideig, néhány hete olvastam valahol egy olyan cikket hogy a környéken lévő távolabbi falvakba már jó néhányan vissza költöztek. A tanáromtól is hallottam olyat hogy csernobilba már vissza is költözhettek emberek, de pripijaty még ugyanúgy levan zárva. Persze a sugárzás már jóval gyengébb de az egészségügyi határértéknél még jóval magasabb szintben van, persze ez még 100 évig biztos így lesz de már nem olyan veszélyes hogy rövid idő alatt is képes bármilyen kárt okozni az emberi szervezetben.
2011. jún. 26. 21:18
 13/16 anonim ***** válasza:

NA erre lennék kiváncsi. Hogy a csekély sugárzás, hogyan hathat a felezési idő után és tovább és tovább. Mikre bomlik le? Káros kiüríthetetlen anyagokká?

Amire kíváncsi vagy, annak a neve "bomlási sor".(Gugli)

2011. jún. 26. 21:18
 14/16 anonim ***** válasza:

Az, hogy kire hogyan hat, nagy valószínűség szerint genetikai hajlamtól, és néhány vírusfertőzéstől függ.

Vannak olyanok, (nem kevesen), akik egy bizonyos életkor eléréséig szinte biztos,hogy rákosok lesznek. Náluk valószínűleg a sugárzás miatt hamarabb jelentkezik.

Aztán vannak, (kevesen), akik egyáltalán nem fogékonyak a tumorra. Ők lehet, hogy megússzák a tumort, de számos más betegségük még lehet a sugárzástól.

2011. jún. 26. 21:26
 15/16 anonim ***** válasza:

Igen, a sugárzás hatása soha nem biztos, 100%-ig leírható. Ezek félig-meddig véletlenszerű folyamatok, csak azt lehet leírni, hogy egy adott sugárdózis hatására mekkora eséllyel alakulnak ki bizonyos betegségek.

S hogy "mivé bomlik a sugárzás"? Nos, a sugárzás semmivé sem bomlik. A sugárzás a bomlás kísérőjelensége, a kiinduló atommagok alakulnak át más magokká. Nem szeretnek mindenfelé sugározni, ezért pár átalakulás után stabil atommagokká válnak. A transzurán elemek jellemzően valami ólomizotóppá alakulnak át végső stabil magként, míg a könnyebb radioaktív magok egy náluk kisebb tömegszámú végállapotot céloznak meg. Ezek pedig közel sem biztos, hogy káros, kiüríthetetlen anyagok, lehet köztük sok olyan is, amit hasznosít a szervezet

2011. jún. 26. 21:36
 16/16 anonim ***** válasza:
"sugárfertőzés" NINCS. Fertőzni, vagyis gazdatestben elszaporodni élő organizmus tud, gomba, vírus, baktérium stb. Radioaktív részecskék NEM szaporodnak, így nem fertőznek. Ha élő szervezetben tesz kárt sugárzás, akkor sugárterhelésről (súlyosabb esetben sugárbetegségről), ha élettelen anyagra rakódik le radioaktív por, akkor sugárszennyezésről beszélünk.
2011. nov. 7. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!