Csillagnak lehet gyűrűje?
első:
Kihagytad a számításból, hogy az égitest nagyságával arányosan nő a gyűrű távolsága is, azaz nem olyan távra lesz mint pl a Szaturnusznak
A fehér törpe az valaha fényes nap volt.
Amúgy lehet is és van is rá példa. Nem minden gyűrűből alakult ki bolygó.
"...Nem minden gyűrűből alakult ki bolygó...."
Ez fordítva is működik. Ha egy bolygó elpusztul akkor az anyagából gyűrű lesz.
Valószínűleg ez történt a Szaturnusz esetébe is (ott persze egy hold adta az anyagot).
Én a NatGeo-n már hallottam olyat is,hogy ha a Nap fel fog fúvódni,nem nyeli el a Földet,de összeroppantja,és a törmelék akár pályára is állhat körülötte..
Persze ez a törmelék édeskevés lenne olyan távolságba,hogy ne olvadjon meg.Meg persze ki tudja pontosan,hogy mi lesz..
De érdekes rajta elmélkedni.
Köszönöm a válaszokat :)
nem tökmind1 hogy megolvasztja e a nap a gyűrűjét, vagy nem? :) a lényeg hogy a gyűrű részecskéinek az oldalirányú sebessége elég nagy legyen ahhoz, hogy ne mennyen a napba.
előző: amit az előbb mondtál az olyan mintha azt mondanád hogy igazából lehet hogy kopasz emberek sincsenek, csak olyanok, akiknek nem látjuk a haját. Ha jól sejtem, nincs hivatalos képlet arra hogy mekkora tömegű és mekkora darabokból álló anyaghalmazt lehet gyűrűnek tekinteni egy égitest körül. Egyszerűen ha látványos, és úgy néz ki mint egy gyűrű, akkor van, egyébként meg nincs gyűrűje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!