Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért tartja mindenki ilyen...

Miért tartja mindenki ilyen nehéznek a matematika érettségit, holott a színvonala szinte 0?

Figyelt kérdés

Valamikor, gondolok itt a 70-es, 80-as évekre, sokkal keményebb példákat adtak. Habár akkoriban lényegesen kevesebb diák érettségizett, mint most.

Hogy érzékeltessem a különbséget, leírom egy 70-es évekbeli matematika érettségi egyik feladatát:

a.)

Számítsa ki az y=x^2+2x-15 egyenletű parabola és az y=5x-15 egyenletű egyenes által határolt síkidom területét.

b.) számítsa ki ennek a síkidomnak az x-tengely körüli forgatása által keletkezett test térfogatát.

Ha a régi érettségi lenne most is, akkor azt hiszem, hogy a most érettségizők 80%-a nem menne át.

De ha visszanézünk a 90-es évekre, akkor pedig volt egy matematikai összefoglaló feladatgyűjtemény, abból mentek a példák. És jócskán nehezebbek azok is, mint a mostani érettségi példái.

2011. máj. 6. 14:32
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

"Ja és nem hiszem, hogy te a 70-es években megtanulhattad, hogy kik azok, hogy boyle-mariotte, arhenius, brönsted, pauling..."

Ez hülyeség, a nagy tudósokat ugyanúgy tanították, ahogy a törvényeiket. Azért nem kell olyan szigorúan venni azt a vasfüggönyt.

2011. máj. 6. 18:23
 22/35 anonim ***** válasza:

nézd meg, hogy most mi a cél: a diákok nagy része menjen egyetemre, ott az egyetem felveszi a fejpénzt, aztán majd kibuktatja idővel. egyébként aki írta, hogy mennyi mindent kell tudni, attól kérdezném, hogy neki mi a célja. mindenből ötösnek lenni, vagy kiválasztani céltudatosan néhány tárgyat, amit rendesen tanul (emelt érettségi, esetleg oktv). nekem is van etikám, rajzom, énekem, de ezekből a tárgyakból szinte lehetetlen megbukni, nem hiszem, hogy ezek miatt nem jut elég időd a matektanulásra.

(az már más kérdés, hogy emiatt nem jut idő a matektanításra rendesen, de fakultáció, tagozat szinte mindenhol van.)

ettől függetlenül nem érzem azt, hogy sokkal kevesebbet tudnánk mi, mint a korábbiak, egyszerűen csak áthelyeződött a hangsúly. régebben az integrálást nyomták nagyon, az most valamiért nem része a tantervnek. de ha régebbi, két VH közti versenyeket nézel meg, akkor azok meg a mai tantervvel tünnek pofonegyszerűnek (most a kombinatorika, számelmélet kapott nagyobb szerepet).

2011. máj. 6. 22:50
 23/35 anonim ***** válasza:
62%

"Amíg nem így van, addig elbújhat a kiskertbe veteményezni "

Na, itt megállni.

A kiskertből a vetemények mellől sétáltam be érettségizni. Ismerve a színvonalat, laposüveggel az öltönyzsebben. Elfogyott, a feladatokat így is kritikán alulinak tartom (emelten).

Ha valaki arról panaszkodik, mennyi mindent kell tudni: ahaperszebiztosan. Négy év gimi alatt semmit nem tanultam, utolsó évben magántanulóként két hetet nem foglalkoztam az éves anyaggal, úgy vizsgáztam le. Ha nem megy az embereknek, nem az anyagot kell addig csökkenteni, amíg mindenki mosolyogva színötös nem lesz.

Mert most van ez a hülyeség, hogy mindenki elvégez kamu szakokat az egyetemen, és lesz diplomás munkanélküli. Hogy bejuthassanak, ahhoz ilyen érettségi kell, nehezebben még a kettes 20%-os határát sem érnék el.

(ezekért vajon hány pirosat kapok? eddig 17% a rekordom. ha legalább érveket írnának néha, mivel nem értenek egyet, nem csak a dislike gombot nyomogatnák...)

Azért jó tudni, hogy nem csak engem idegel a természettudományok alulértékelése, az oktatásuk tönkrevágása.

2011. máj. 6. 22:58
 24/35 anonim ***** válasza:
58%
egyetértek abban,hogy nem kell belehalni azokba a tantárgyakba,amik csak töltelékek.én is szartam bele a pla rajzba,sőőt még a szakmai tárgyakba is,mert tudtam,hogy nem ebből fogok élni.főleg az irodalom idegesített a legjobban,mert azt se tudom miért tartják ennyire.semmire nemjó.én komolyan az összes tanárközül a magyartanárt tartom a leghaszontalanabbnak,mert mindenbe azt látja bele,amit akar....egyszerűen kamu.a nyelvtan,az oké,hogy kell,de verselemzés,meg ezek....hát sok hasznát nem veszem
2011. máj. 6. 23:30
 25/35 anonim ***** válasza:
ja és azt kihagytam,hogy persze több irodalom óránk volt,mint matek....
2011. máj. 6. 23:33
 26/35 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk is több irodalom óránk van, mint matek. Bár nem tudom miért. Szerintem a matek fontos nagyon, és szeretném tanulni, de csak középiskolai szinten. Értem azt, hogy az irodalmat erőltetik, mert a verseknek tényleg van egy szépsége, amit sokban észre veszek és jó. De nekem a matek sokkal kedvesebb tantárgy. Pedig nem vagyok reál beállítottságú.
2011. máj. 7. 00:36
 27/35 anonim válasza:
77%
Én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy régen az érettségi ötös maximális pontot jelentett, ma pedig minden százalék számít. Ha ma írok egy 80%-os ötös matekot, nem vesznek fel egy jó szakra, mert százalék alapján számolnak.
2011. máj. 7. 13:15
 28/35 anonim ***** válasza:
a jó szakokra nem olyan magas a ponthatár. a divatszakokon magas legtöbbször.
2011. máj. 7. 14:20
 29/35 A kérdező kommentje:

Sok hasznos válasz született, köszönöm.

Most már csak arra lennék kiváncsi, hogy várható e az oktatásban a minőség javítása, ha igen, mikor lesz eredménye.

Mint köztudott, a közoktatás tönkretétele többek között sok év rossz oktatáspolitikájának hatása.

Ennek egyik fő következménye pedig, a szakképzett munkaerő hiánya, mérnökhiány, továbbá az orvoshiány, hiszen ez napjainkban erősen tapasztalható.

Ebben jelentős szerepet játszik az a tény is, miszerint az egyetemen végzettek, minden további nélkül külföldön dolgozhatnak. Tehát gyakorlatilag itt Magyarországon - az adófizetők pénzéből - külföldre képzünk szakembereket. A másik része a dolognak, hogy nálunk nem igen van megbecsülése a szakmának, mint ahogy az orvosoknak sem.

Mindezek a faktumok is arra engednek következtetni, hogy az oktatási rendszer átalakítása szükségeltetik.

Mindenki számára világos - mint ahogy már említettétek - hogy bizonyos diplomákhoz nem tartozik munkalehetőség, vagyis diplomás munkanélküliség a kimenet, ezekből túlképzés van. Jóllehet, ez is egy ok a természettudományokat kedvelők, ill. pályájukat ilyen szakon folytató halgatók, így ebben a szakmában elhelyezkedők számának csökkenésére.

Mindenesetre, ha az oktatási rendszer átalakul, szerintem ez beletellik még 10-20 évbe is, amikorra kedvező hatása érezhető lesz.

Ti mit gondoltok erről?

2011. máj. 8. 11:13
 30/35 anonim ***** válasza:

"Ebben jelentős szerepet játszik az a tény is, miszerint az egyetemen végzettek, minden további nélkül külföldön dolgozhatnak. Tehát gyakorlatilag itt Magyarországon - az adófizetők pénzéből - külföldre képzünk szakembereket. A másik része a dolognak, hogy nálunk nem igen van megbecsülése a szakmának, mint ahogy az orvosoknak sem.

Mindezek a faktumok is arra engednek következtetni, hogy az oktatási rendszer átalakítása szükségeltetik. "

Itt nem az oktatás átalakítása a megoldás, hanem az, hogy normálisan megfizetik az embert. Persze, hogy nem marad Mo-n az orvos, ha szerencsétlen nem tud családot alapítani, mert rezidensként örül, ha megkapja a 100 ezret.

Unokatesóm és a felesége (27-28 évesek, rezidensek) tűrtek egy darabig. De aztán most, hogy lassan szeretnének babát, de a kettőjük fizetéséből nem tudnak normálisan megélni, naná, hogy elhúztak innen a francba. Egyelőre csak egyik dolgozik, de jól elvannak belőle.

Most lehet nyavajogni, hogy "de az adófizetők pénze", de az én szüleim is ugyanúgy fizettek adót. Gyakorlatilag kifizették a továbbtanulásom, ha így vesszük.

Egyébként nem tartom hülyeségnek azt, hogy csak akkor legyen ingyenes az oktatás, ha itt marad az ember, és Mo-n hasznosítja a tudását. De akkor ne csak az orvosokkal baszarintsunk már ki, hanem mindenkire legyen ércvényes.

Sőt, akkor ha nem a szakmájában helyezkedik el, akkor ugyanúgy feleslegesen fizettük a diplomáját, nem?

Ez az egész tervezet csak akkor működhetne, ha előbb normális körülményeket teremtenek normális fizetéssel.

2011. máj. 8. 11:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!