Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért tartja mindenki ilyen...

Miért tartja mindenki ilyen nehéznek a matematika érettségit, holott a színvonala szinte 0?

Figyelt kérdés

Valamikor, gondolok itt a 70-es, 80-as évekre, sokkal keményebb példákat adtak. Habár akkoriban lényegesen kevesebb diák érettségizett, mint most.

Hogy érzékeltessem a különbséget, leírom egy 70-es évekbeli matematika érettségi egyik feladatát:

a.)

Számítsa ki az y=x^2+2x-15 egyenletű parabola és az y=5x-15 egyenletű egyenes által határolt síkidom területét.

b.) számítsa ki ennek a síkidomnak az x-tengely körüli forgatása által keletkezett test térfogatát.

Ha a régi érettségi lenne most is, akkor azt hiszem, hogy a most érettségizők 80%-a nem menne át.

De ha visszanézünk a 90-es évekre, akkor pedig volt egy matematikai összefoglaló feladatgyűjtemény, abból mentek a példák. És jócskán nehezebbek azok is, mint a mostani érettségi példái.

2011. máj. 6. 14:32
1 2 3 4
 1/35 A kérdező kommentje:
Szomorúnak tartom a színvonal ilyen mértékű csökkenését.
2011. máj. 6. 14:34
 2/35 anonim ***** válasza:
57%
Aki nem ért a matekhoz, annak igenis nehéz.
2011. máj. 6. 14:43
 3/35 anonim ***** válasza:
40%

Azt hiszem meg is válaszoltad a saját kérdésedet.

Azét csökken az érettségi "nehézsége", mert csökken az oktatás erőssége (tanterv, óraszám, gyakorlat ...).

4/35 anonim ***** válasza:
58%
Egyébként ez nem csak a matematikára, hanem más természettudományos tantárgyakra is igaz.
 5/35 anonim ***** válasza:
54%

én is gondolkoztam már rajta,hogy miért sír mindenki,hogy milyen nehéz,meg tököm tudja,amikor igaz én nem olyan régen,csak pár éve érettségiztem,de röhögtem rajta,mert sokkal nehezebbre számítottam.és néztem a mostanit is,az se volt nehéz,de hallottam 1-2embertől,hogy ők mennyire nehéznek tartották.nem tudom mi lesz itt 10 év múlva,már ha lesz egyáltalán oktatás :)

(amúgy ez amit kiírtál 70es évekbeli matekérettségi,ezt honnan lested?:O csak mert szerintem ezt csak integrálással lehetne megoldani,legalábbis nekem most hirtelen csak az jutott eszembe,de szerintem azt nem tanítottak középiskolába,max emelten)

2011. máj. 6. 14:45
 6/35 anonim ***** válasza:

Én csak a saját példámat tudom leírni.

3 és fél éven keresztül egy borzalmas tanárom volt matekból. Gyakorlatilag semmit nem lehetett megérteni, úgy tanított. Végig éppenhogy kettessel volt meg mindig a matek.

Halálosan féltem az érettségitől mert tudtam, hogy megbukok.

Utolsó félévben új tanárt kaptunk. Annyira jól tanított, hogy végül 3-as lett az érettségim. Még a leghülyébb is átment kettessel.

Biztos vagyok benne, hogy ha elsőtől ő tanít akkor még ötös is lettem volna.

Rengeteg múlik a tanárokon. Ez nem csak a mateknál probléma sajnos hanem minden tárgynál.

2011. máj. 6. 14:46
 7/35 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem az általad írt feladat sem nehéz, bár én már egyetemen tanulom a matekot :D

Na viccet félretéve, ma már a középiskolákban lényegesen lecsökkent a tananyag mennyisége, így nem tudnak minden fontos tudást átadni. Az általad említett feladat megoldását például ránézésre egy integrállal tudnám kiszámolni a legkönnyebben, azt viszont a normál matekórákon nem tanítják, csak fakultációkon. Ennek oka az életszínvonal emelkedése, így egyre több gyerek tud eljutni egy gimibe, holott az régen még egy szűkebb elit tudta megengedni magának. Több tanulóval viszont nem lehet olyan szinteken matematikát, de semmit sem tanítani, mint kevesebbel.

2011. máj. 6. 14:53
 8/35 anonim ***** válasza:
54%

14:45

Ezt valóban csak integrálással lehetne megoldani, kb ugyan ilyen feladatott adott nekünk a matektanárunk (11. osztály) aztán közbe ő is rájött, hogy ezt még nem tanultuk :D

2011. máj. 6. 15:08
 9/35 A kérdező kommentje:
Hát igen, akkoriban még matematikából tanítottak egy kis integrálást, deriválást, meg határértékszámítást is.
2011. máj. 6. 15:08
 10/35 anonim ***** válasza:

"Miért tartja mindenki ilyen nehéznek a matematika érettségit, holott a színvonala szinte 0?"

Miért tartaná MINDENKI? Én akkor sem tartottam nehéznek, amikor érettségiztem (több, mint 5 éve), és most sem tartom annak. Viszont ezt a trendet én is észrevettem, hogy divat, trendi retardáltnak lenni. Szinte elvárás, hogy hülye legyél a matekhoz.

2011. máj. 6. 15:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!