Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért tartja mindenki ilyen...

Miért tartja mindenki ilyen nehéznek a matematika érettségit, holott a színvonala szinte 0?

Figyelt kérdés

Valamikor, gondolok itt a 70-es, 80-as évekre, sokkal keményebb példákat adtak. Habár akkoriban lényegesen kevesebb diák érettségizett, mint most.

Hogy érzékeltessem a különbséget, leírom egy 70-es évekbeli matematika érettségi egyik feladatát:

a.)

Számítsa ki az y=x^2+2x-15 egyenletű parabola és az y=5x-15 egyenletű egyenes által határolt síkidom területét.

b.) számítsa ki ennek a síkidomnak az x-tengely körüli forgatása által keletkezett test térfogatát.

Ha a régi érettségi lenne most is, akkor azt hiszem, hogy a most érettségizők 80%-a nem menne át.

De ha visszanézünk a 90-es évekre, akkor pedig volt egy matematikai összefoglaló feladatgyűjtemény, abból mentek a példák. És jócskán nehezebbek azok is, mint a mostani érettségi példái.

2011. máj. 6. 14:32
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
41%
utolsónak teljesen igaza van...én pl tökre szerettem a matekot,sőt még mindig szeretem,meg a fizikát is.ennek ellenére mindenkitől azt hallom,meg látom neten is,hogy mennyire utálja a matekot,meg a fizikát,az a legnehezebb,meg hogy ahhoz senki se ért....hát szerintem ha vkinek van egy kis logikája,akkor abszolút nem nehéz a matek.szerintem egy nyelvet nehezebb megtanulni úgy,hogy hibátlanul beszélj,mert ahhoz is kell logika,csak ma már mindenki szarik bele a matekba,pedig nem kéne hozzá több logika,mint egy nyelv megtanulásához szerintem.ez a menő,ha szarnak rá
2011. máj. 6. 15:22
 12/35 anonim ***** válasza:
100%

15:08

Ez már egyetemi anyag, amúgy fakton most is veszünk ilyeneket... de végülis ez az idióta oktatási rendszer miatt van, mindent bele akarnak sűríteni a tantervbe ami tök fölösleges és elveszi az időt az értelmes tárgyaktól. Kérdem én, mi a jó *****-nak kell nekünk művészettörténetet, rajzot, éneket, etikát, filozófiát meg hasonló b@romságokat tanítani gimnáziumban? Igazából az még jobb lenne, ha e nyelveket sem erőltetnék ennyire, ezzel csak azt érik el, hogy a diplomások egyből külföldre mennek (persze akiknek ér is valamit a szakmája), mert perfekt nyelvtudásuk van.

2011. máj. 6. 15:22
 13/35 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, ha olyan nagyon okosnak érzed magadat és így lenézed a most érettségiző diákokat, kérlek tanítsd meg a gyerekednek heti 3matekórában az integrálást, deriválást, persze az alap tananyagot is majmoljad. Mindeközben a gyerek nehogy megbukjon művészetekből, médiából, filozófiából, énektörténelemből, biológiából, földrajzból, kémiából és fizikából. Földrajzból tudja az összes országot hogy hol van vaktérképen felrajzolva(neeem a kontinens sincs kirajzolva) a fővárossal együtt. Egy cm tévedés és egyes. Biológiából tudja meghatározni, hogy egy kék szemű homozigóta recesszívet és egy barna szemű heterozigótát keresztezünk, ilyen gyerek fog születni. Fizikából ki tudja számolni, hogy a fukujimai atomerőműben mekkora lehetett a sugárzás és mekkora hagyta el a reaktort. Most csak pár emlék, ami így felötlött bennem, de még sorolhatnám. Szerinted olyan nagyon sok időnk van nekünk deriválgatni matekórán? Hát egyáltalán nincs. Főleg, amikor 7kor hazatérve éjfélig még tanulnom kell másnapra, mert hát persze bármelyik órán feleltethetnek. TAnuljon 2 különböző nyelvet, az egyiket emelt szinten a másikat meg csak "simán" intenzíven. Ha ezt ön meg tudja csinálni, és a 70-es években is ugyan így volt, akkor én kérek elnézést, és respect. Amíg nem így van, addig elbújhat a kiskertbe veteményezni -.-'
2011. máj. 6. 15:43
 14/35 anonim ***** válasza:
79%
Azért csökken, mert régen hol voltak olyan órák, hogy társadalom ismeret, hon és népismeret, tánc és médiaismeret, tánc és dráma stb.... a matematika órákat így jelentősen lekellett csökkenteni, igen kicsi az óraszám (heti 3-4 óra) ami nagyon kevés. Úgy hogy nem kell felvágni, hogy régen de nehéz volt.
2011. máj. 6. 15:46
 15/35 anonim ***** válasza:
Szerintem nem vágott fel senki, azért ne háborodjunk fel a semmiségen. Ha a kérdező a hetvenes években érettségizett, akkor nem ismerheti a mai oktatási viszonyokat, ezért tette fel a kérdést.
2011. máj. 6. 15:56
 16/35 anonim ***** válasza:
65%
Most érettségiztem és nem tartottam egyáltalán nehéznek. Én is észrevettem, hogy mindenki sírt miatta, de ez az ő bajuk. Viszont nem hiszem, hogy a 70-es években ilyen lett volna a középszintű matek érettségi. Valamint a mostani tantervekben több anyag van , mint akkoriban. És, hogy el ne felejtsem, az akkori 70-es években " nagyon nehéz" érettségit letett emberek, ma már nem tudnák megoldani a faladatok 70 %-át.
2011. máj. 6. 15:59
 17/35 anonim ***** válasza:
100%
Ja és nem hiszem, hogy te a 70-es években megtanulhattad, hogy kik azok, hogy boyle-mariotte, arhenius, brönsted, pauling...
2011. máj. 6. 16:02
 18/35 anonim ***** válasza:
100%

Én sem értem miért sír mindenki.

Kettesre simán meg lehet írni bármelyik évi matek érettségit, mert mindig raknak bele annyi iszonyatosan gagyi feladatot...

Aki meg nem érti a matekot az ne akarjon már 4-est meg 5-öst kapni. Mert úgy látom itt az a gond. Vki végig kettes matekból, aztán fel van háborodva, hogy érettségin sem kap jobbat...

2011. máj. 6. 16:41
 19/35 A kérdező kommentje:

Azért örülök, hogy itt is akad még néhány olyan ember, aki szereti a matematikát, fizikát, egyéb természettudományokat stb.

Az viszont számomra is érthetetlen, hogy miért erőltetik annyira a művészettörténetet, filozófiát, rajzot, éneket, etikát, stb.

Valószínűleg ennek is jelentős szerepe van napjainkban a természettudományok iránti utálat kialakulásában.

Sőt még a szakközépiskolákban is sok olyan tárgyat oktatnak, aminek a diák nem fogja hasznát venni.

2011. máj. 6. 17:21
 20/35 anonim ***** válasza:
39%
Utolsó megjegyzésedre válaszolva: Szar az oktatás, sok helyen többet várnak el humán tárgyakból, mint természettudományi tárgyakból. Teljesen feleslegesen. Most kell egy alapműveltség az embernek, persze. Vegyük ki a matematikát a mai társadalomból, hova jutunk? Min. 1000 évvel visszább. Vegyük ki az irodalmat. 300 évvel előrébb (nem lenne ennyi bölcsész, ők is hasznos dolgokkal foglalkoznának.)
2011. máj. 6. 18:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!