Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a véleményetek a teóriámról?

Mi a véleményetek a teóriámról?

Figyelt kérdés

Azon gondolkoztam, hogy az évszakok eltolódtak, emiatt hibás az ember által alkotott időképzés.

Szeptemberben még 30°C van, és márciusban még esik a hó.

Ebből adódóan gondoltam, hogy elcsúsztak az évszakok.

Ezt leginkább a környezetszennyezésnek tudható be a tudósok, és tudósítások szerint. De ha ez így van, akkor a vulkánkitörések okozta szennyezés miatt jóval gyorsabb folyamat lenne szerintem. Mivel azt állítják könyvek, hogy egy kitörés nagyobb szennyezést csinál, mint az ember eddig összesen.

2011. febr. 22. 15:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
58%

Rosszul gondolod. Az évszakok változását, a Nap és a környező háttércsillagok egymáshoz viszonyított pozícióihoz igazítják. A naptári év hossza elég nagy pontossággal ismert, de való igaz, hogy szükséges időnként a kiigazítás (szökőév). Aztán amikor a még kisebb egységekből összejön egy egy már kiigazítható eltérés, akkor meg is ejtik ezt a pontosítást. Pont emiatt volt valamelyik nem is olyan régmúlt év szilveszterekor egy egy másodperces kiigazítás. Ha van bármiféle éghajlatbeli eltérés annak más okai vannak, nem az általad említett "évszakcsúszás"

maci

2011. febr. 22. 15:36
 2/13 anonim ***** válasza:
43%
Azt hiszem, hogy a kérdező arra akart rámutatni, hogy nem az emberi tevékenység következménye a megváltozó éghajlat, mivel a Föld természetes folyamatai lényegesen nagyobb hatással vannak az éghajlatra. Ez igaz, oldalakon át lehetne elemezni azokat az állításokat, hogy mi okozza a jelenlegi felmelegedést, de felesleges. Egy tény, amiről szeretnek a katasztrófahívők elfeledkezni - már ha tudnak róla -, hogy a Jurában, amikor a földi élővilág a legnagyobb és legváltozatosabb volt, akkor 8-10 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet.
2011. febr. 22. 15:57
 3/13 anonim ***** válasza:
58%

A vulkánkitörések pedig eléggé ritkák, és az emberi szennyezéshez képest töredéket bocsátanak ki; igaz, egyszerre sokat, viszont ritkán.

Illetve, ahogy előttem a kedves kolléga írta, az évszakok halálpontosan kiszámíthatóak, és ki is számolták már őket régen, és egyre pontosabban tudjuk, hogy hol jár a Föld a nap körül, milyen a tengely dőlésszöge, stb.

És tegyük még hozzá, hogy a csillagászati, és természetes változások emberi léptékkel hihetetlen lassan dolgoznak (az utolsó jégkorszak is több tízezer éve volt, azóta folyamatos a felmelegedés, de tízezer éves időskálán). Mégis, még emberi léptékkel is rövid idő alatt (alig 100 év, három generáció alatt!) gyökeresen megváltozott az időjárás. Hogyha kitört volna több száz nagy vulkán, akkor érthető lenne: de nem történt ilyen. Bizony, nyugodtan a számlánkra írható az, ami most a bolygónkon zajlik...

2011. febr. 22. 16:02
 4/13 anonim ***** válasza:
58%

Kedves Kinga79,

Igazad van abban, amit állítasz. Csak egy dolgot tegyél hozzá: az ember nem igazán lenne képes az akkori körülmények között élni. Pláne nem akkor, ha pár generációnk lenne csak, hogy átálljunk. A természetről pedig ne is beszéljünk, a technológia révén az ember sokkal strapabíróbb mint az egyéb élőlények (technológia már egy ház, vagy egy tábortűz is).

A jegesmedvének magyarázhatod, hogy pár millió évvel ezelőtt ez természetes volt, mert ha az átlag hőmérséklet +20 fok lesz a sarkvidéken, bizony ki fognak halni...

A felmelegedés - lehűlés ciklus tény és való, hogy természetes folyamat része. Csak az emberi tevékenység miatt olyan szinten felgyorsult, hogy a legtöbb élőlény ki fog halni tőle, mert egyszerűen pár generáció nem elég az evolúciónak, hogy alkalmazkodjon. És bizony nekünk sem...

2011. febr. 22. 16:06
 5/13 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Sir Butcher!

Mint írtam nem kívánok szakmai vitákba bocsátkozni, de a felmelegedési rémhírnek, okainak a fele sem igaz. Csak utána kell nézni a földtörténetnek sőt a nem is olyan távoli történelemnek és belátható.

2011. febr. 22. 16:35
 6/13 anonim ***** válasza:
58%
Ha utána nézel a nem is olyan távoli történelemnek, pont az emberi beavatkozást láthatod :)
2011. febr. 22. 16:45
 7/13 anonim ***** válasza:
55%

Én Kingának adok igazat. Közelebb áll az Ő véleménye az enyémhez. Én is úgy vélem, hogy van ugyan az emberi tevékenységnek hatása a környezetre (és ez jobbára káros is), de az messze nem olyan mértékű, ahogy arról manapság szeretnek cikkezni. Ezen okok hatása az éghajlat változására szerintem nem olyan jelentős, mint az egyéb hatások (és én itt elsősorban csillagászati okokra gondolok).

maci

2011. febr. 22. 16:55
 8/13 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam, hogy tegyük fel nézzünk egy időintervallumot (---------) amibe régebben beleillett az évszakok meghatározása. [Tél: dec., jan., feb.], de most viszont ez elcsúszott tehát: ( --------)- azaz tolódott ez az időintervallum kb. 20 nappal.

Igaz ez valóban elég gyorsan alakult ki.

A tudtad-e sorozatban volt olvasható, hogy egy vulkánkitörés nagyobb szennyezést idéz elő, mint azt az ember valaha tette.

2011. febr. 22. 19:01
 9/13 anonim ***** válasza:
Egyetértek Gábormarcival. Csillagászati okok főképpen, az emberi beavatkozás esetleg még egy lapáttal rátesz. A Föld tengelyferdeségének azaz dőlésszögének a változása, a mágneses mag "kifáradása" tehát a mágnesség csökkenése, a keringés vagy a forgás sebességének megváltozása (pl. egy közelítő más égitest mágneses erejének beavatkozása miatt)Szerintem ezek lehetnek a döntő akok. Rossz elgondolni, hogy ha a Hold és a Nap vonzása az óceánokat ennyire meg tudja emelni, akkor a belső képlékeny magot egy rendkivülien közelítő égitest mennyire megmozgatná bizonyos irányba, és mekkora földrengéseket okozhatna ez. Azért jó az emberi beavatkozást is szemmeltartani, mert talán a csillagászati okok mégsem következnek be, hátha megússzuk, és akkor meg legyen inkább jobb a Föld nekünk.
2011. febr. 22. 19:10
 10/13 anonim ***** válasza:

"Mégis, még emberi léptékkel is rövid idő alatt (alig 100 év, három generáció alatt!) gyökeresen megváltozott az időjárás"

Szerintem ez nem így van. A gyökeres változást én nem pont úgy képzelem el, hogy semmi érezhető változás sincs, csak a kutatók nyavalyognak. Azóa nem veszem komolyan a globális felmelegedést, mióta megtudtam, hogy nem is olyan régen még attól tartottak, hogy jön a "kis jáégkorszak". Pontosan nem tudom, mikor mondták ezt, de valamikor száz éven belül. Most meg rögtön marha nagy globális felmelegedés...

Inkább arra kéne figyelni, hogy nem árasszuk el olajjal és ne halásszuk túl a tengereket, ne szólkjunk bele túlságosan a folyók és tavak vízeloszlásába (ld Araltó, Kaszpi tó), ne halmozzunk fel elképzelhetetlenül sok szemetet...

A kérdező elméletéről: Nem hiszem, hogy az ember ilyen mértékben befolyásolni tudná a környezetet. Ha van is ilyen évszak-elcsúszás, akkor annak minden bizonnyal csillagászati okai vannak.

2011. febr. 22. 21:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!