A mitocondrium lehetett valaha önálló élőlény?
23:52-esnek üzenem:
Nem, mert gazdasejtre szorulnak.
A gimnazista definíció szerint a vírusok nem élőlények, de a valóság ennél bonyolultabb. Lehet mondani olyan élet definíciót, amibe a vírusok beleférnek. Azok a biológusok akik vírusokkal foglalkoznak, nagyonis élőlényként tekintenek rájuk.
Az az igazság, hogy nincs jó definíció az életre, de ha valaki szerint a vírusok nem élőlények, akkor kíváncsi vagyok, hogy vajon miért vannak génjei, hogyan tud rekombinálódni, evolválódni. Stb. Mert azért vannak meglepő vírusok.
Ma 00:01:
A malária kórokozója is gazdasejtre szorul, mégis egyértelműen élőlény. Nem ez a "baj" a vírusokkal.
Én még gimis vagyok :))
A malária az nem baktérium? Mert a baktériumok azok tényleg élőlények. Vagyis nem baktérium,hanem valami más. De nem vírus.
Mondjuk, azt sejtem, hogy nem annyi van, mint amennyit tanulunk róla. :)
Az első kérdésedre a válasz: IGEN. Régen parazitabaktériumok voltak amik egy "ős" sejttel szimbiózisba léptek. ha akarod bővebben is kifejthetem :)
A vírusok pedig mint az előttem író is leírta definíciótól függően tekintendők élőnek vagy nem élőnek. a lényeg h önálló életjelenséget a vírusok nem mutatnak ( nincsen bennük anyagcsere folyamat. Tény h van örökítőanyaguk, de önállóan képtelenek a fennmaradásra és ami a legfontosabb a szaporodásra.
A maláriát nem baktérium okozza, hanem egy igen kis méretű eukarióta parazita, ami olyan kicsi, hogy elfér más eukarióta sejtekben.
A vírusok és az önálló élettel kapcsolatban meg hadd tegyek egy provokatív megjegyzést, főleg az előző válaszoló felé. Ha az életnek lényege az önálló fennmaradás és szaporodás, akkor mi a helyzet azokkal a parazitákkal, akik erre szintén képtelenek? Azok is csak azt csinálják mint a vírusok: a gazdától elorozzák a nekik kellő dolgokat, vagyis a gazdát ráveszik arra, hogy hasznos cuccokat termeljen nekik. Vagy ha ezt provokatívan továbbgondoljuk, akkor nézzük meg az összes állatot: más állatokkal vagy növényekkel táplálkoznak, önálló életre képtelenek. (És ha ökológiailag nézzük, ugyanabba a kategóriába esnek a paraziták, mint a ragadozók a préda számára, vagy a növényevők a tápnövény számára. Tehát az, hogy valakit belülről zabálnak meg vagy kívülről, a lényegen nem sokat változtat.)
Ezek szerint egyedül a növények számítanak élőlénynek? De azok közül is csak a szélporzásúak, hiszen a többi a méhecske nélkül nem tud szaporodni. Igaz, a vírus kihal, ha a gazdaállata kihal. De ugyanígy kihal a növény is, ha a kedvenc méhecskéje kihal.
Szóval ezek a kategóriák néha annyira mesterségesek, hogy talán értelmetlen őket szétválasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!