Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A platina és a fehérarany más...

A platina és a fehérarany más az ókorban is ismeretes lehetett?

Figyelt kérdés

Nem tudtam, pontosan hova szúrjam be a kérdést.

Valójában egy fantasyt próbálok írni, és elgondolkodtam, vajon platina és fehérarany ékszereket használhattak-e már ilyen régi korokban. Az interneten utána néztem, de nem volt világos teljesen. Azt találtam, hogy Egyiptomban már az ókorban használtak platinát, de nem tudatosan, csak összetévesztették valamivel, illetve Ecuadorban állítólag ismerték. Valahogy számomra mégis furcsán hat, ha elképzelem, hogy régi, ókori emberek platinagyűrűkkel szaladgálnak. A fehéraranyról ilyen információt nem találtam, csak mindenféle kémiai dolgot, meg hogy hogy ötvözik, mi hány karát, stb., de az számomra nem fontos. Ismerték ezeket az ókorban? Vagy ha nem, akkor elképzelhető/hihető, hogy ismerik egy régi korban játszódó könyvben (=nem kell semmi modern dolog az előállításához)?

Köszönöm a válaszokat.

2011. aug. 8. 18:40
 1/6 anonim ***** válasza:
A fehéraranyat nem ismerhették az ókorban!Mivel ötvözőanyagát a palládiumot nem tudták előállítani
2011. aug. 8. 19:04
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Mondjuk nikkellel való ötvözetet is olvastam, de inkább hallgatok a nálam okosabbakra. És a platina lehetséges volt?
2011. aug. 8. 19:12
 3/6 anonim ***** válasza:
Ezek az ötvözetek akkor nem voltak tudatosak.A réz egyes helyeken pld szennyezve volt 5-30% nikkellel.De nem tudták hogy az nikkel. Csak azt látták hogy fehérebb az ötvözet.Több fémet más fémmel szennyezve tudtak egyes helyeken bányászni, ércekből azonban nem tudtak előállítani azt csak a 16-17 században kezdték el pld Klaproth, és akkor azonosították a fémeket.
2011. aug. 8. 19:29
 4/6 A kérdező kommentje:
igen, ezt értem. de nem kell, hogy nagyon tudatos legyen, csak hogy "felismerjék". szóval szerintetek mindkettő kizárt?
2011. aug. 8. 19:38
 5/6 anonim ***** válasza:
Volt platina is ami szennyezett volt. Találtak aranyat amiben volt pár % palládium. A mostani fehéraranyban 10% Pd van legalább és ródiummal vonják be azért olyan szép csillogó
2011. aug. 8. 20:10
 6/6 A kérdező kommentje:
jó, köszönöm szépen midnenkinek
2011. aug. 9. 03:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!