Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A meteorológus szakma tényleg...

A meteorológus szakma tényleg gagyi zsákbamacska? Mennyire érdemes választani egy ilyen szakmát ha érdekel ugyan, de lenézik őket?

Figyelt kérdés

Érdekelt az időjárás azért, maga a természet szép, bár nem szeretem a hideget, se a havat és az évszakos változatosságát sem, inkább olyan mediterrán ember vagyok. Napsütés,meleg ami a kedvencem.

Ugyanakkor azt látom, hogy a meteorológusok nem tudják 1-2 napra előre sem mindig előre jelezni az időjárást és sokszor 1 hétre már teljesen más. Máskor 3 napig nem néztem meg előrejelzést és teljesen más volt már írva és sokszor a valóság is eltér attól, amit mondtak vagy írtak.

Egy időben gondolkodtam rajta, hogy még nem lenne késő meteorológusnak lenni, de elég rossz véleménnyel vannak róluk az átlagemberek, miszerint időjósok, bohócok és lenézik őket, nem egy megbecsült szakma, kivevetik őket.

ma 10:59
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
29%
Környezetfizikusi végzettséggel és több rendesen letett egyetemi meteorológiai vizsgával állítom - ez egy "gagyi" szakma!
ma 11:24
 2/15 anonim ***** válasza:
74%
Tényleg egy gagyi szakma, a légkör fizikáját leíró parciális differenciálegyenleteket Menzás Marika néni is rögtön levágja, az előrejelző rendszereket meg még egy óvodás is megcsinálja csak úgy ebéd utáni pihenés gyanánt. Nem is kell mást csinálni, csak gyönyörködni a kék égben meg élvezni a jó meleget és napsütést, meg a nagyközönségnek néha benyomni egy-két latinos kifejezést amikről úgyse tudja senki, hogy jelentenek-e bármit is, meg hozzá hasból beírni néhány számot, meg utólag vonogatni egy kicsit a válladat, mint egy fociedző.
ma 11:48
 3/15 anonim ***** válasza:
39%

A jól használható időjárás előrejelzés problémáját az elektronikus telemetria és a számítástechnika oldotta meg.

Ehhez szükség volt elektronikai szakmérnökökre, parciális differenciálegyenletekhez teljességgel értő informatikusokra, telemetriát telepítő technikusok és karbantartók egész hadára, az egész elektronikai ipari háttérre, stb. - de valahogy nem tűnik túl jelentősnek és pótolhatatlannak annak a néhány meteorológus specializációval bíró akadémiai nárcistának a szerepe, akik mindezt igazgatói székekből menedzseri szinten adminisztrálják.

ma 11:57
 4/15 A kérdező kommentje:
Régen a 90-es években mikor Vissy Károlyék jelentették és előadták, gyakran be is valósult, sőt nem is gyakran, ők nagyon jól előre is jelezték. Mostanában akik Vissy Károlyék utódaik, nagyon sokszor tévednek és hatalmas tévedéseik vannak. Múltkor Miskolcra -19 fokot jeleztek és volt -10. Azért nagyon nem mindegy!
ma 12:08
 5/15 anonim ***** válasza:
69%

"parciális differenciálegyenletekhez teljességgel értő informatikusokra"

Teljességgel értő? Amennyire szóba kerülnek a diffegyenletek akár még egy combosabb infóképzésen, azt legfeljebb kóstolónak lehet nevezni. Másrészt egy numerikus megoldót sem megalkotni, sem használni nem lehet jól anélkül, hogy képes legyél értelmezni és kontextusba helyezni az eredményeket, mi az, ami reális fizikai megoldás és mi az, ami legfeljebb csak elméleti szempontból korrekt, de semmi köze a valósághoz.

ma 12:09
 6/15 anonim ***** válasza:
#4 Nálunk meg családi anekdota lett belőle, hogy gyerekként mennyire haragudtam Vissy Károlyra, amikor megjelent a képernyőn, már mondtam is, hogy "itt van, aki a múltkor is hazudott!". (egyébként semmi baj nem volt Vissy szakmai színvonalával, sőt)
ma 12:15
 7/15 A kérdező kommentje:
Jaja szegény megboldogult nagyanyám is így hívta: na Vissy már megint hazudott :D Volt akkor is bukta, de nem ennyi azért. Mostanság 1 napra előre se tudják megadni, tegnapra szó se volt a nyugati országrészben 15 fokról és napsütésről.
ma 12:29
 8/15 anonim ***** válasza:
Szerintem régen nagyobb bukták voltak. Ahogy nézek vissza régi előrejelzéseket, időnként egy-két napra előre is úgy mellélőttek, hogy nem igaz. Ilyenek, hogy "viszonylag meleg nyári idő várható, csúcshőmérséklet 26-29 fok között", közben meg délután megdőlt a melegrekord.
ma 12:32
 9/15 anonim ***** válasza:

"Múltkor Miskolcra -19 fokot jeleztek és volt -10."

De nem egy nappal előtte. (már ha ugyanazt az előrejelzést néztük)

ma 12:34
 10/15 A kérdező kommentje:
8: nem tudom hol volt ilyen, de 1994 nyarára emlékszem mikor július közepétől 1 hónapon át olyan kánikula volt, hogy szétsültünk. Azt a hőséget olyan jól jelezték minden hétre előre hogy nem volt tévedés. 32-37 fok között volt napokon át délután és pontosan határolták be. Tény, hogy volt olyan is amit te írsz eleinte, de olyan is mikor zord telet vártak és hatalmas enyhülés jött télen 2 nap alatt és a hóból eső lett. Én olyanra többre emlékszem hogy a havazás helyett eső jött vagy eső helyett hó.
ma 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!