Miért van hidegebb a hegyen ilyenkor éjjel? Mert nappal
értem, hogy köd felszáll ott előbb, és sokkal melegebb
lehet, de éjjel? 7-15 fok volt a hegyeinken kb éjjel
nappal, nem sokkal messzebb tőlük lejjebb meg mínuszok.
Van itt esetleg meteorológus?
1/13 A kérdező kommentje:
Bocsi elírtam, miért van melegebb a hegyen ilyenkor éjjel, és hidegebb a völgyekben.
Mert a nappali meleg levego a fold felszinerol felfele aramlik?
2023. dec. 19. 12:33
A hőmérsékleti inverzió nálunk gyakori jelenség. Az ország egyik legnaposabb helye a Kékestető, mert sokszor van olyan (szerintem most is), hogy lenn a völgyben köd és felhő van, de 1000 méteren süt a nap, így jobban felmelegszik az idő. Ez az oka a különbségnek.
2023. dec. 19. 13:31
4/13 A kérdező kommentje:
Nappal értem hogy ez miatt van, hogy fent a hegyen nincs köd, és tiszta a levegő, süt a nap felmelegszik. Éjjel viszont nem tudom miért lehet sokkal melegebb a hegyen mint a mellette lévő völgyekben. Talán mert éjjelre ott egy kis felhő lesz a hegyen ami beburkolja és nem hagyja kihűlni? Mert éjjel ott hűl nagyon hamar ahol nincsen felhő. Vagy esetleg a szél miatt, mert szélben is kevésbé hűl le, és talán a hegytető szelesebb lehet.
Ahol nappal melegebb van, ott általában éjszaka is melegebb van.
2023. dec. 19. 13:48
Mert a hidegebb levegő nehezebb, mint a meleg. Az éjszakai lehűlés a felszíntől kezdődik, a talajmenti légréteg a leghidegebb, így tehát alapesetben nem történik semmiféle keveredés, viszont ha lejtős a felszín, akkor a magasabb helyeken lehűlt levegő lejjebb tud süllyedni a mélyebben fekvő területekre.
2023. dec. 19. 14:35
"Ahol nappal melegebb van, ott általában éjszaka is melegebb van."
Olyan értelemben igen, hogy mondjuk az Alföld déli részén, Szegeden enyhébbek mind a nappalok, mind az éjszakák, mint északon Nyíregyházán. Olyan értelemben viszont nem, hogy egy dombtetőn általában enyhébb az éjszaka, mint a közeli völgyben.
2023. dec. 19. 14:35
Viszont a mostani éjszakai hőmérsékletkülönbség nagyrészt tényleg a inverzió miatt volt, amit #4-es leírt. Az éjszakai lehűléssel a talaj közelében köd képződik, így napközben az amúgy is elég gyenge napsütés nem éri el a felszínt, marad a hideg napközben is, míg a magasabb hegyek derült időt élvezhetnek.
(a #4-es választ mellékesen még annyival egészíteném ki, hogy Kékestető az egész évet tekintve nem számít napos helynek, mert hiába, hogy télen sokkal derültebb, nyáron viszont - amikor a napsütés oroszlánrésze érkezik - a hegyek miatt borultabb és esősebb az időjárás, mint máshol)
2023. dec. 19. 14:43
(bocsi, #3-as válasz volt, #4-es a kérdező)
2023. dec. 19. 14:43
Megnézném az éves napsütéses órákat, meg is nézem. Szegeden kb 300 órával több napsütéses óra van, de 2017-től minden évben 2000 óra felett volt, volt olyan év, hogy 2396 óra volt (Szegeden 2654 óra). De Szeged sem a legnapsütésesebb hely:)
2023. dec. 19. 14:58
Kapcsolódó kérdések: