Szerintetek hogyan lehetne gyönyörű tiszta víz a paludáriumom vízében? Hogyan lehet megelőzni ezeket a tulajdonságokat figyelembe véve?
Florárium:
80 magas x80 széles x50 mély, 4mm üvegből felül és oldalt muslinca biztos hálóval borított szellőző teljes szélességben egy full spekrumú növény reflektorral(30x30cm) automatikus permetezővel és tolóajtóval. Ebben a talaj agyaggolyó felette perlit és azután fenyőkéreg kókuszchipsz keverék, az a 80x80-as oldala pedig purhab, kókuszrost, és parafakéreg. Lakik benne 40db trópusi és szubtrópusi botanikai faj orchidea. Az átlagos pára 70-90% napi 1x megy 1 percet a permetező RO vízszűrővel szűrt vízzel. Heti 1x adok tápoldatot nyáron, és 3 havi alkalommal algából készült hormonnal fejlesztem a növényeket. 1 ventillátor megy folyamatosan, az a felső szellőztető alatt van középen, és így friss levegő is jut be.
Paludárium:
80x80x50cm (ugyan olyan) 6mm-es üvegből. 2 ventillátorral, 1 full spektrumú növénynevelő ledreflektorral, és az alsó részen 23cm mély víz van.
27db Eqvadorban honos botanikai orchidea van benne, alul kissebb tavi, akváriumi növények.
Átlagos páratartalom 40-70% a nappali hőmérséklet (mindkettőben) 25°C éjszaka pedig 16°C. Halakat a tápoldat és a hormon miatt nem mertem belerakni, a vízben pedig jelenleg sem szűrő, sem levegőztető nincs. A páratartalmat fentebb emeltem egy ideig egy porlasztó segítségével, de 80% körüli páratartalomnál algásodik még a háttér is nem beszélve hogy megfolytja az alga a növények gyökereit. A vizet 100%-ban cserélem 2 hetente mert már 1 hét után zöld moszatokkal és algákkal van teli. Sajnos a víz minőségét nem tudom kontrolálni, mert hiába használtam 0.06PPM (006 STD) nagyon lágy vizet, a sok fénytől (kb 7000LUX) valamint a belekerülő tápoldattól az algáknak teljesen ideális a környezet, és 2 hétre már oxidálnak a "zöld lények" az akváriumi részen. "Hozzáteszem, hogy különlegesen néz ki ahogy a talaj felett vannak közvetlen és a zöld színtestből apró mini buborékok kerülnek felszínre (mint egy pezsgő csak nem olyan sok bubi :D) de nem túl szép ahogy az üveget elszínezi valamint túl sok a só lesz benne. Sajnos még én sem találtam a problémára megoldast, a szűrőhöz ennél mélyebb víz kellene, a levegőztető pedig nem segít az algásodás megszűntetéséven. A fényt nem vehetem lentebb az orchideák miatt. A RO szűrővel szűrt vizet egy 30literes hordóban tárolom, és a 2 üvegszekrény egymás mellett van, 1 vízpumpával öntözök mindkettőben. az éjszakai hűtést légkondival oldom meg este 10-től reggel 5-ig.
Megint csak attól függ milyen csigáról beszélünk, nem mindegyik hagyja el a vizet. Meg egyébként is rendszerint az elhalt növényeket eszik s az akváriumi növények rendre puhábbak, vékonyabbak mint az orchideák s mégsem eszik meg őket.
Viszont ahogy írtam ha túl sok az alga akkor azon ők amúgy sem tudnak segíteni. Az algák beazonosításához linkeltem az Akvaguru cikkét, ott van leírás s kép róluk. Más módszer nem nagyon van rá.
Még esetleg tudom ajánlani a Növényes Akvaristák Közössége Facebook csoportot. Igaz ,hogy elsősorban akváriumi növényezés a témájuk, de ebben is biztos tudnak segíteni. Ha jól emlékszem van adok-veszek alcsoportja is, ott gondolom tudnál növényekhez is jutni.
Amúgy Kérdező (meg bárki akit érdekelnek a paludáriumok s hasonlók) erősen ajánlom SerpaDesign csatornát, itt egy nem olyan régi videója szintén egy paludáriumról:
A legegyszerűbben úgy tudod megszűntetni az algásodást, ha megszűnteted a az algák tápanyagát: abbahagyod a tápoldat ész nélküli belelocsolását.
Paludáriumnál az szokott lenni az alap koncepció, hogy a vízben ( és esetleg a víz fölött) élő élőlények által termelt hulladék táplálja a növényeket és legfelejbb a mikro- és makrotápanyagokat kell időközönként kiegészíteni - ugyanúgy, mint egy akváriumban. Ha megjelenik az alga, akkor az minden esetben a "túltápozás" tünete, túl sok tápanyag a vízben + sok fény = alga. Amit nem a növények vesznek fel, azon szépen nő az alga. Első körben cserélj vicet ( akár néhány nap eltolással többször is, hogy a talajból kioldódó tápot kivondd a rendszerből) és ideiglenesen hagyjd fel a tápozással. Egy-két hét alatt el tudod érni azt az állapotot, hogy az alga nem jelenik meg tömegesen. Ezután fokozatosan és sokkal kisebb intenzitással folytasd a tápozást, teljesen felesleges belelocsolni a paludáriumba ha úgyis az alga zabálja fel... :D
Az akváriumi részbe szűrő csak akkor szükséges, ha vannak benne élőlények amik szerves hulladékot termelnek: halak,garnélák,csigák stb.. Akármennyire is eszik a csigák és a garnik a hulladékot náluk is van output...
Ha akarsz halakat,garnikat vagy csigákat a vízbe ahhoz szerencsésebb lett volna előre kialakítani a környezetet. Paludáriumba szűrésnek megteszi ha a víz mögött van egy agyaggolyó réteg ami mögött van egy akármilyne mini pumpa ami folyamatosan mozgatja a vizet amit egy "vízesésen", köveken vagy faágon keresztül visszajuttatsz a vízbe. Ez tökéletesen ellátja a szűrő feladatát, kb gondozásmentes és nem is látszik, de ha nincs előlény a vízben akkor kb ez lényegtelen. A szűrés nem fog segíteni az algásodásban.
Rakhatsz be ideiglenesen gyorsna növő növényt vagy akármit a vízbe ami felveszi a felesleges tápanyagot, de egyszerűbb és olcsóbb ezt nem belelocsolni. Ha nem ültetett orchideáid vannak, hanem pl falról vagy faágról növők akkor érdemes átnézni, hogy tényleg az orchideákhoz jut-e a kellő mennyíségű folyadék. Ha nem akkor valamit át kell gondolnod, ha igen akkor szintén a túltápozással van a gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!